Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Единствената институция, която има инструментите да разпрелете случая "Нотариуса", е прокуратурата"

Андрей Янкулов: Няма как с мен да са водени разговори за главен прокурор

"Ситуацията в прокуратурата не буди оптимизъм. Очистването ще е много трудно и малко вероятно"

| Интервю
Андрей Янкулов
Снимка: Мария Филева

Няма как с мен да са водени разговори да бъда главен прокурор. Това заяви пред БНР Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд.

"Още не са избрани тези, които ще избират следващия главен прокурор. Висшият прокурорски съвет, според измененията в Конституцията, трябва да го избере. Няма как аз да участвам в разговори с други субекти, за да бъда номиниран на такава позиция, защото номинацията трябва да се направи от други хора". 

Така той отговори на обвиненията на Делян Пеевски, че Христо Иванов е ходил при него, за да договарят кой да бъде следващия главен прокурор, а желаната от Христов кандидатура за поста е била именно на Андрей Янкулов. 

Андрей Янкулов се надява да бъде пречупена тенденцията за влияние на политическата система върху съдебната власт. 

"Господин Цацаров публично е заявявал, че неговият избор не е направен във Висшия съдебен съвет, а в две други сгради. Вероятно се имат предвид някакви неформални центрове на влияние, които с голяма степен на сигурност включват високите етажи на политическата власт. Когато има сериозно кадруване и влияние  върху върховете на правосъдието, то няма как да не стигнем до логическата връзка между политическата класа и действието на тези мрежи". 

Той припомни, че когато  от Антикорупционния фонд публикуват разкритията за дейността на "Осемте джуджета" и  списъка, касаещ дейността на Мартин Божанов, реакцията по върховете на правосъдието е на неглижиране и осмиване на тези данни. 

Дейността на парламентарната комисия за разследване на дейността около Мартин Божанов - Нотариуса е важна, смята Янкулов. 

"Тя не може със средствата на наказателния процес да установява факти, които да имат значение в хода на едно наказателно производство и да доведат до наказателно-правни последици, но поставя проблема под обществения фокус и парламентът, като институция, осъществяваща контрол върху изпълнителната власт и органи като бившата КПКОНПИ, може да направи много за изясняване на дейността на тези институции през годините. Има и контролни функции върху това как прокуратурата оперира.

Тази комисия обаче не може да бъде натоварена със свръхочаквания, че ще разплете казуса".

Единствената институция, която има инструментите да го направи, е самата прокуратура, посочи той в предаването "Неделя 150". 

"Тук трябва да очакваме, че прокуратурата ще се саморазследва. Основателните съмнения са, че инфилтрирането е на много нива и достигащо до самия връх. 

Това показва нагледно проблема на българската правосъдна система за неоспорения от никого и от нищо прокурорски монопол не само върху обвинението, но и върху разследването. Стигаме до ситуация, в която тя няма как сама да разчисти тези проблеми, а и няма кой друг да я замести".  

Не може през Инспектората на Висшия съдебен съвет да се мине и да се стигне по-дълбоко в разкриване на зависимостите в съдебната система, каза той. 

Андрей Янкулов е бил прокурор в Софийската градска прокуратура и в Софийската  районна прокуратура. Той обясни, че не е имал усещане за мрежи от този тип по време на работата си там. 

"Но дефицитите са били видими и за мен.

Това, което господин Сарафов визира с въпросните шпиц команди, по-точно специализирани отдели, не е от вчера в прокуратурата. Един много ограничен кръг от прокурори са избирани в тези отдели и се занимават с всички дела, които административният ръководител реши да разпредели. 

Това показва как една идея, която по принцип е добра, може да преобърната в коренно противоположното на това, за което е замислена. Стигаме до лесната възможност през едни такива административни решения важните дела да бъдат контролирани. 

Ситуацията в прокуратурата не буди оптимизъм. Виждаме и бившият районен прокурор Невена Зартова какви неща говори в последните дни. Очистването ще  е много трудно и малко вероятноЗа да стратира този процес, едно от най-важните условия е общественото внимание и контрол. Важно е да не замлъкне говоренето по тази тема".

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
5 блок на АЕЦ

АЯР с информация за преминаването към новото гориво на 5-и блок на АЕЦ "Козлодуй"

Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) ще даде повече информация за поетапното преминаване на 5-и блок на АЕЦ "Козлодуй" към новото гориво на "Уестингхаус". Разрешението за използването на американското гориво беше издадено на 22 април, а няколко дни преди това първите доставки пристигнаха на територията на централата. Преминаването на 5-и..

публикувано на 30.04.24 в 08:26
Студентски протест в Колумбийския университет в Ню Йорк, 29 април 2024 г.

Разрастват се пропалестинските протести в университети в САЩ

Пропалестинският протест, тръгнал от Колумбийския университет на 17 април, заля не само САЩ, но вече се разпростира и в Европа. Университетите са притиснати все повече с приближаващия край на семестъра и очакваните церемонии по дипломирането и завършването на учебната година, а полицията влиза във все по-сериозен сблъсък със студентите...

публикувано на 30.04.24 в 08:17

Калин Славов: Изборният резултат отново ще бъде изкривен от политически пазарлък

Политиците възприемат изборния процес като технология за създаване на изборен резултат, а не за спечелване на умовете и сърцата на хората. Това заяви пред БНР Калин Славов, "Прозрачност без граници". "Те се оказват имунизирани и от наказателно преследване, и от чисто административни последици. Обществото разбира, че политиците успяха да създат..

публикувано на 30.04.24 в 07:55

В Перник отварят събирателен пункт за опасни домакински отпадъци

И тази пролет перничани ще имат възможност да предадат опасни домакински отпадъци в специален събирателен пункт. Той е мобилен и днес 30 април за седми пореден път ще бъде в Перник. От община Перник призовават домакинствата да се възползват от услугата. С предаването на опасните отпадъци в мобилния пункт ще се ограничи попадането им в общите..

публикувано на 30.04.24 в 07:55

Видеоконферентна връзка с българските военни контингенти зад граница

Видеоконферентна връзка с националните командири на българските военни контингенти ще има в навечерието на празника на армията - 6 май. По традиция служебният министър на отбраната Атанас Запрянов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще поздравят военните от операциите Босна и Херцеговина, Косово и Ирак. Участие във..

публикувано на 30.04.24 в 07:55
Един от символите на Прага - Карлов мост

Конференция в Прага отбелязва историческото разширяване на ЕС през 2004 г.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще посети чешката столица Прага за участие в конференцията, посветена на 20-ата годишнина от присъединяването на страната към Европейския съюз. На 1 май 2004 година към ЕС се присъединиха държавите от бившия Източен блок Естония, Латвия, Литва, Словения, Словакия, Чехия, Унгария, Полша,..

публикувано на 30.04.24 в 07:49

148 години от Априлското въстание, служебният премиер ще е в Клисура

В Копривщица, където през 1876-та година се дава началото на Априлското въстание, започват честванията по отбелязването на 148-ата годишнина от избухването му. Проявите започват от 19.30 ч. в Народно читалище Хаджи Ненчо Палавеев, където ще се играе театралната постановка "Индже". Вечерта на площад "20 април" ще има възпоменателна заря, а..

публикувано на 30.04.24 в 07:48