Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музиката, която лекува рани - историята на украинските музиканти Филип и Марина

| Репортаж
Филип Баженов и Марина Хохлова
Снимка: Ася Пенчева

Няколко украински музиканти са в състава на Държавната опера в Русе след началото на войната преди 2 години.

Двама от тях са Филип Баженов и Марина Хохлова. Пристигнали у нас през май 2022 г. Поискали да свирят в операта и писали до директора Пламен Бейков.

Преди това са работили в Одеса и Запорожие. Войната ги сварила в Запорожие. Били се прибрали от гастроли в Испания и Португалия.

Двамата имали намерения да устроят живота си в Запорожие – тя като виолончелист, той – като диригент. В Одеса Филип трябвало да започне аспирантура и да пътува между Одеса и Запорожие. Но войната зачертала плановете им.

"В страната настъпи хаос. Ужас. Навсякъде по улиците танкове, комендантски час. Ракети, бомби. Животът започна да тече не по дни, а по часове", спомня си той.

Филип Баженов и Марина Хохлова  Снимка: Ася Пенчева

Търсили информация за работа в Европа. Решението да дойдат в България дошло и заради това, че сме "един народ", по думите на Филип.

"Сходни думи, сходен език. Ние приличаме на българите и българите приличат на нас", споделя впечатленията си и Марина.

"Музиката лекува. Успокоява раните, които имаме. Когато започна войната, музиката започна да звучи по различен начин", смята Филип. Много му харесва, че в България хората ходят с удоволствие на класически концерти.

Правителствата трябва да инвестират в култура, за да няма война, допълва украинският музикант.

Филип и Марина ще направят сватба, когато свърши войната.

Повече чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петър Вутов: Всеки Божи храм е притегателен център за вярващите

Днес, когато православният свят празнува Вход Господен в Йерусалим - празникът на възторженото посрещане на Христос в светия град, ще ви направим съпричастни на една история за вярата и чудодейната й сила. Ще ни я разкаже Петър Вутов от мездренското село Игнатица. Пенсиониран инженер, дипломиран богослов, страстен писател и задълбочен..

публикувано на 28.04.24 в 07:18
Монумент в Молдова в памет на жертвите от  аварията в Чернобил

Плътно информационно затъмнение у нас 7 дни след идването на облака от Чернобил

38 години след атомната трагедия в Чернобил проф. Димитър Вацов завършва свое изследване по темата, което ще бъде издадено в книга. Проф. Вацов е  преподавател по философия и основател на Фондацията за хуманитарни и социални изследвания. Т ой започва изследването си преди близо 4 години.  В интервю за БНР авторът на изследването изрази надежда,..

публикувано на 26.04.24 в 10:35
Снимката е илюстративна

Община Божурище и местната общност - съюзени срещу канадски инвеститор. Събират подписи за референдум

Канадска минодобивна кампания има зелена светлина за проучвателни сондажи за второто тримесечие на тази година в района на село Златуша, община Божурище. Селото се намира на 20 километра от столицата. Инвеститорските намерения срещат силен отпор от местната общност. Събират се подписи за провеждането на местен референдум . Подписката ще..

публикувано на 26.04.24 в 07:14

Шокиращи "шедьоври" от световната кулинарна култура

От божествените деликатеси през традиционно, простичко, носталгично и убийствено вкусно приготвени храни, през екзотично звучащите и пропити от оригиналност кулинарни изобретения....в "Изотопия" стигнахме до противните, отблъскващи, шокиращи измерения на световната кулинарна култура.... Дълбоко в хранителните табута навлиза Автономията за..

обновено на 25.04.24 в 13:06
Снимката е илюстративна

"Коренът ни вика да се приберем." От чужбина до село - защо?

След години живот в чужбина млади семейства в Габровско избират да живеят на село и да се върнат към корените си. Те ще се съберат на среща в Трявна в рамките на кампанията "ЗАвръщането" , започнала в края на 2022 г. Историите си ще разкажат млади хора, завърнали се от Англия, Германия и Дания. Целта на кампанията и на срещата е да се..

публикувано на 24.04.24 в 06:59
Елица Йорданова

Елица Йорданова - между Канада и България

В 43 - ти епизод на рубриката "Америка-илюзии и реалности" гост е учителката по музика Елица Йорданова , която живее в Мисисага, един от сателитите на Торонто повече от 30 години, но не е спряла да се връща в България и да създава нови културни мостове между  двете страни. САЩ са единствената страна, с която граничи Канада . Всички други..

публикувано на 22.04.24 в 09:59
Глория Костадинова - Петрова

Глория Костадинова - Петрова: Разказваме вдъхновяващи истории от врачанския край с щипка хумор

Глория Костадинова - Петрова  на 24 години от Враца е гост в  рубриката ни "Горещи сърца" .  От дете тя е  отдадена на книгите, литературата и творческото писане . Участва в ученически конкурси за поезия и пише първия си роман, когато е петнайсетгодишна.  Увлечението и  страстта към литературата са споделени и в семейството ѝ . Със..

публикувано на 22.04.24 в 09:22