Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Йоловски: Имам още какво да добавя в електронното управление

Електронната идентификация е препъникамъкът на българското електронно управление, категоричен е министърът

| Интервю
Министърът на електронното управление Александър Йоловски
Снимка: БГНЕС

Имам още какво да добавя в електронното управление, заяви пред БНР ресорният министър Александър Йоловски.

В момента тече оценката на министрите, напомни той и добави, че с него все още не е разговаряно. 

"Има представен отчет за свършената работа - какви са приоритетите, какви дейности ще бъдат изпълнени и съответно какво трябва да се прави. Очаквам скоро да има яснота по темата", обясни той и заяви категорично, че важното е не дали той остава или не като министър, а да бъдат продължени политиките
Според него тезата, че той е виновен за това, че не е имало машинно гласуване на първия тур на последните местни избори, е изцяло политическа теза. Тя не почива на истината, категоричен е министърът и добави, че в последно време срещу него има доста атаки във връзка с водените политики

"Основно темата, която е свързана с изсветляването на определен тип обществени поръчки, премахването на секретните обществени поръчки при закупуване на стандартен хардуер и софтуер. Да, това е част от атаката срещу мен". 

Става дума за някои хора, които на думи приветстват прозрачността и отчетността, но не толкова на дела, уточни той.
Припомняме, че министър Йоловски поиска охрана, след като огласи, че според него има заплаха, идваща от мандатоносителя, и по-специално от лидерите на същата политическа сила, която го е предложила за министър. Парламентът отказа да разглежда със специална комисия този случай. 
Като голям свой успех министърът на електронното управление посочи стартирането на електронния регистър на особените залози. Целият бизнес може да работи с много по-голяма доза сигурност, посочи той.

За електронните извинителни бележки Йоловски подчерта, че това е била много важна задача, за да може да докажат, че две консервативни системи много лесно могат да бъдат интегрирани. Според него проблемът там е бил в това, че "голяма част от родителите бяха свикнали да имат кочани с бележки, за да извиняват отсъствията на децата си". 

"Когато се погледне една такава статистика, тя е стряскаща, защото се оказа, че българските деца всъщност доста малко посещават училище. Виждаме как, когато се изсветли един процес, той става публичен и прозрачен и могат да се видят всичките му слабости". 

Същото видяхме и с електронните рецепти, допълни Александър Йоловски. Той е убеден, че скоро ще се премине към пълна електронизация в тази посока.

"Към момента има над 47 млн. издадени електронни рецепти. Видно е, че системата работи безотказно. Има някои проблеми, които не касаят технологията във връзка с националната здравноинформационна система. Технологичното решение е налично и то работи". 

Министърът съобщи, че се търси решение как хората без електронен подпис да мога достъпват досиетата си. 

Въпросът за отговорността е основен тук, коментира той и каза, че единият вариант е тази връзка да се прави от личния лекар. "Но защо не подобна услуга да се предоставя от "Български пощи"", попита той и посочи като друг вариант РЗИ-тата или офиси на посредници.

Забавянето е оправдано, за да сме сигурни, че ще получим добър краен резултат, изказа мнението си Йоловски.

Електронната идентификация е препъникамъкът на българското електронно управление, изтъкна още той. Според него това е отключващият фактор. 

"Не трябва да има секретни обществени поръчки в електронното управление. Електронното управление е цивилна дейност, няма нужда да се прибягва до някакви мерки за секретност".

По думите му отпорът срещу дигитализацията е повсеместен. Според него е много трудна промяната в начина на мислене. И все пак той е категоричен, че всичко, което касае права на гражданите, може да бъде автоматизирано

Изкуственият интелект е бъдещето, заяви Александър Йоловски. По думите му трябва да имаме дигитална администрация, която работи с данни, а не с хартиени документи:

"Работим в тази посока - преобръщане на вътрешния модел на работата на администрацията с махането на документите, преминаването към обработка на данни и тогава вече изкуственият интелект може да бъде използван като средство за оптимизация на процесите".

Цялото интервю на Добромир Видев с Александър Йоловски в предаването "Хоризонт до обед" чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Служебният министър на електронното управление Валентин Мундров и премиерът Димитър Главчев.

Изтеглиха номерата на машините за гласуване на вота 2 в 1

В Министерството на електронното управление бяха изтеглени номерата на машините за гласуване, които ще бъдат удостоверявани за съответствие за изборите на 9 юни. Публичното теглене стана в присъствието на служебния премиер и министър на външните работи Димитър Главчев. Теглят номерата на машините за изборите

публикувано на 29.04.24 в 10:23
Красимир Вълчев

Красимир Вълчев: През тази учебна година няма да има освобождаване от такси за студентите

Със сигурност през тази учебна година няма да има освобождаване от такси за студентите, приети да следват по държавна поръчка. Това съобщи пред БНР Красимир Вълчев, бивш образователен министър, председател на Комисията по образование в НС и депутат от ГЕРБ. "Това е мярка, която изненада всички. Тя не беше предварително обсъждана, нямаше я в..

публикувано на 29.04.24 в 10:15
Антоанета Асенова

Антоанета Асенова, здравен медиатор: Първо трябва да разбереш защо една майка се страхува!

Те ходят от врата на врата, за да спечелят доверието на хора от уязвими семейства . Изслушват многодетни майки и притеснени баби, придружават здравно неосигурени до организирани за тях профилактични прегледи.  Те са здравни медиатори и имат мрежа в цялата страна . Част от нея е Антоанета Асенова, която от 11 години работи като здравен..

публикувано на 29.04.24 в 10:01
Протест срещу изграждането на велоалея

Живеещи в центъра на столицата протестираха срещу изграждане на велоалея

Освободено е движението в района на столичния булевард "Фритьоф Нансен", където по-рано живеещи в района изразиха недоволството си от въвеждането на двупосочно движение. Според тях мярката ще доведе до задълбочаване на проблема със замърсяването на въздуха, а изграждането на велоалея ще отнеме много паркоместа. От Столичната община..

публикувано на 29.04.24 в 09:51
Красимир Кумчев

Красимир Кумчев: Трябва да се вдигне базата на 2500 лв. на декар за застраховане на земеделска продукция

Застраховането на земеделска продукция на производителите си остава реален проблем в сектора повече от 10 години. Преди 10 дни представители на сектора са имали среща с премиера, говорили за едни пари и нищо за застраховането. Това коментира в интервю пред БНР Красимир Кумчев, земеделски производител. "За мен застраховането е..

публикувано на 29.04.24 в 09:30

НОИ уточнява, че хората с увреждания нямат право на великденска добавка

Националният осигурителен институт (НОИ) стриктно и в срок изпълни решението на парламента еднократната сума от 100 лева за великденска добавка да се изплаща на пенсионерите, на които пенсията или сборът от пенсиите, заедно с добавките и компенсациите към тях за месец април 2024 г., е в размер до 526 лв. включително, съобщават от НОИ. Това решение..

публикувано на 29.04.24 в 09:23
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън пристигна днес в Саудитска Арабия, откъдето започва обиколка в Близкия изток.

Блинкън е на посещение в Рияд

Американският държавен секретар Антъни Блинкън пристигна в Саудитска Арабия. Поредната му обиколка в Близкия изток е част от дипломатическите усилия за разрешаване на кризата в региона. В Рияд американският държавен секретар ще се срещне с висши саудитски ръководители и ще участва в среща в по-широк състав с партньори от пет арабски държави..

публикувано на 29.04.24 в 09:21