Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България в очите на съвременните пътешественици

Снимка: Voyage with Mel/YouTube

Честит национален празник, уважаеми сънародници!

На днешния 3 март, на който отбелязваме 146 години от Освобождението на страната ни от османска власт и подписването на Санстефанския мирен договор между Руската и Османската империя, нека погледнем България през погледа на съвременните пътешественици от чужбина. Най-често това са млади, образовани и любопитни хора, отворени към чужди култури и изпълнени с копнеж по нови хоризонти.

Как изглежда София според един руснак – Саша, и един американец – Шон Гранси:

Впечатлението от центъра на столицата е доста приятно. Има красиви, стари сгради, жълти павета, хубави заведения с местна кухня. Като цяло присъства европейският дух.

В София вероятно съм се чувствал най-спокоен в голям град. Не че не съм се чувствал в безопасност и другаде, но през цялото време в София бях особено спокоен. Чувствах, че няма нужда да съм нащрек и всичко ще е наред. Дори в Монреал, Канада, който, според някаква класация, на която попаднах, трябва да е един от най-безопасните градове в света, бях нападнат пред банкомат. Сигурен съм, че и в София има опасни райони, ако си търсиш белята, но аз лично не преживях нищо подобно.“

Сред първите забележителности в София, с които обикновено се запознават чуждестранните туристи, са църквата „Свети Георги“ и катедралата „Александър Невски“.

Друго нещо, което наистина ми хареса, са древните римски руини. По-конкретно, че повечето от тях не са превърнати в туристическа атракция, за която да се налага да купуваш билет и да чакаш на опашка, за да ги видиш. Попадахме на тях по време на разходки в София и не са заградени, можеш да ги обиколиш свободно. Има и в някои метростанции. И не са само в София. Подобни руини видяхме и във Варна и в Пловдив, където бяха много“, споделя още Шон.

„Мисля, че България попада в същата категория като Албания, а именно, че това са невероятни туристически дестинации, за които хората не знаят. Когато бяхме в Албания бяхме изумени, че никой не ходи там. Първото ми впечатление от България е, че тази страна трябва да бъде известна“, пък казва казва Стийв от Канада, който заедно с половинката си, посещава освен София, и Велико Търново:

„Всяка средновековна столица се нуждае от добра крепост и тази изглежда като от „Властелинът на пръстените“. Извива се нагоре и нагоре в планината. Толкова е средновековно, че изглежда направо мистично. Посещението на тази крепост е като връщане в миналото, страхотно преживяване, много ми хареса.“

Пловдив е сред най-посещаваните градове от т.нар. „травъл влогъри“ – хората, които правят видеодневници на пътешествията си и ги публикуват в интернет.

Не знам защо повече хора не говорят за Пловдив. Тук е най-дългата пешеходна зона в Европа с барове, ресторанти и магазини. И насред тях се наслаждавате на римски руини, които са навсякъде. Това е много яко! По средата на главната пешеходна улица е античният стадион Филипополис. Това е най-древният град в Европа. Ако обичате историята – това е вашето място. Но е много готино как са опазили всичко отдолу, под модерния град. Този град е по-стар от Рим и Атина, което е изумително. Има невероятна, оригинална артистична част и страхотни ресторанти, барове и крафт бира, както и тепетата. Пловдив ни отнесе! Това място трябва да е в списъка със задължителните градове в Европа, които трябва да посетите“, са впечатленията на британеца Мат, мъжката половинка от пътуващото дуо Dabble and Travel.

Природните забележителности като че ли впечатляват най-силно чужденците. Ето как описва Седемте Рилски езера, а и връзката си с България, Алина Маклауд от Канада:

„Хора, аз съм в пълно благоговение пред тази красота! Изумително е! Харесвам природата, където се срещат планините, искрящите езера и прекрасни простори. Наистина мисля, че природата в България е много подценявана. За европейска държава, е голяма и има разнообразен ландшафт. Ако ви харесва катереното, да сте на открито – елате в България. Кой да предположи? Не очаквах да заобичам тази страна толкова много и се надявам това да се е усетило в клиповете ми. Много хора вече ми писаха, че правят планове да посетят България. Елате тук, защото това място е незабравимо. Толкова съм благодарна, че реших да дойда в тази страна.“

Освен красота за очите, туристите търсят и „храна за душата“ в концертните зали, музеите, художествени галерии, театрите, клубовете, дискотеките, ъндърграунд локалите. Разбира се, езиковата бариера често се оказва препятствие за „пълно потапяне“ в социалния и културния живот, но всъщност досега с тях оформят цялостната представа за България.

Не на последно място се откроява и българската кухня.

„Сред нещата, които харесах в България, докато бях в продължение на месец в София, на първо място е качеството на храната. Най-ниската летва за приемлива храна е много по-висока, отколкото в Америка. Съставките са по-свежи и с по-високо качество, особено доматите. О, Боже! Доматите в тази страна са невероятно добри. Месеци по-късно продължавам да мисля за българските домати. Винаги съм приемал, че Италия е страната на доматите, но в България са много по-хубави!“, категоричен е американецът Шон, а след като опитва миш-маш канадецът Стийв прави следното заключение: „Прекрасно е, че не слагат много подправки. Усеща се вкусът на доматите, на чушките, на соленото сирене, а не 10-15 вида подправки. Обратното на пакистанската и индийската кухня, където усещаш единствено подправки. Тук се залага на качествените продукти.“

Неговата половинка пък бързо стана почитател на българската шкембе чорба:

„О, Боже мой! Уау! Толкова е добра! Опитвали сме шкембе чорба в Турция и Румъния и вкусът им е различен. А тази е сладка. В Румъния е кисела заради сметаната, в Турция беше много мазна. А тази сладни, мисля заради подправката с червените чушки. Вкусът е невероятен, тази ми е любимата. Върхът е!

Места като паметника на Бузлуджа – едно от най-интересните и красиви изоставени места в света, но в процес на реставрация, привличат почитатели на т.нар. „мрачен туризъм“. Обикновено в техния списък с пътувания са призрачни места като Чернобил. Но пустеещи, носещи меланхолия и спомени за миналото обекти, има много в България.

Двойката Мат и Юлия правят качествен, макар и любителски, документален филм за Бузлуджа с участието на арх. Дора Иванова - основател на фондация „Проект Бузлуджа“. Ето как описва преживяването си в края на филма Юлия:

„Това е много повече от просто разходка в изоставена сграда. Срещнахме се с невероятна група хора, които споделят страст и отдаденост не просто да възстановяват един паметник, а за това да му вдъхнат нов живот и да изградят по-добро бъдеще. Това не е лесна и определено не е бърза задача, но тези хора, начело с Дора, са доказателство и трябва да бъдат вдъхновение за нас, че вие, аз, който и да е, може да промени нещата, просто трябва да го желае достатъчно силно.“

Характерна черта на пътешествениците е, че често казват, че хората по света, в далечни страни, си приличат в стремежите си, независимо колко различни изглеждат, виждат, че хората имат повече допирни точки помежду си, отколкото различия. А туризмът в съвременния „виртуален свят“ скъсява още повече дистанцията, променя мирогледа на човек и поставя под въпрос предразсъдъците.

Разказите от първо лице на чужденците, посещаващи България, биха изненадали с позитивизма си обезверените и апатични сънародници, вторачили се в класациите, в които страната ни е на дъното. А чуждите очи нерядко виждат красотата и магията във всяко едно отношение, която ние, в ежедневието, приемаме за даденост и от която трябва да се възползваме.

Нека да бъдем добри хора, достойни българи със самочувствие, да обичаме и да помагаме повече на всички и безусловно, за едно по-светло бъдеще на България!


По публикацията работи: Силвия Петрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Борислав Сарафов

Борислав Сарафов поиска ВАС да се произнесе за глобите за работодатели

Заради противоречива съдебна практика временно изпълняващият длъжността главен прокурор Борислав Сарафов поиска от Върховния административен съд (ВАС) да каже може ли Инспекцията по труда да налага глоби и имуществени санкции на работодателите, които бавят изплащането на заплати. В практиката на административните съдилища се очертават две..

публикувано на 15.05.24 в 11:51

Полицията в Перник с мерки за абитуриентските балове

Полицията в Перник предприе мерки за осигуряване на обществения ред и безопасността на движението по пътищата по време на предстоящите абитуриентски балове и празничните прояви, свързани с отбелязването на 24 май в областта. Мерките са координирани с Регионалното управление на образованието, с ръководствата на училищата, общините и охранителните..

публикувано на 15.05.24 в 11:42
Димитър Главчев

Главчев: Още една предизборна пушилка беше разсеяна

Служебният премиер Димитър Главчев обяви, че вчера още една предизборна пушилка е била разсеяна, визирайки гласуваното от Надзорния съвет на НОИ увеличение с 11 процента на пенсиите от 1 юли тази година. Подготовката на вота 2 в 1, насрочен за  9 ти юни върви по план, отчете премиерът пред министрите. Очаквайте подробности!

публикувано на 15.05.24 в 11:33

Над 2000 деца приети в детските градини в Пловдив

Над 2000 деца са приети в детските градини в Пловдив на първото за предстоящата учебна година класиране. За него бяха обявени около 2200 свободни места, а участваха над 2500 деца, родени през 2021 г.  До 27 май родителите на класираните деца трябва да представят необходимите документи в детските градини, за да ги запишат. Не е необходимо..

публикувано на 15.05.24 в 11:30
СТЕМ центровете са практически ориентирани учебни пространства

Проф. Жолт Лавица: Има възможности образованието да бъде вдъхновяващо

Нова форма на обучение - там, където природните науки, така нереченото СТЕМ обучение, среща изкуството . Тази тема коментира по време на Софийския фестивал на науката проф. д-р Жолт Лавица , който в Австрия се занимава с търсене на нови методи за образование. Той говори пред учители, заинтересовани от това.  3D принтирането, виртуалната реалност,..

публикувано на 15.05.24 в 11:20

Сделки за имоти и МПС - само след погасени задължения към НАП

Сделките за продажба на имоти или моторни превозни средства са възможни вече само след погасяване на просрочени задължения към Националната агенция за приходите.  Пред БНР Силвия Стефанова - директор на Дирекция "Събиране" в НАП, обясни: "От 3 май има промяна в чл. 264 от ДОПК, съгласно която нотариусите и съдиите по вписванията извършват..

публикувано на 15.05.24 в 11:07
Хижа „Момчил юнак“

Заради дъжда откриват кампанията "Хижа на годината" утре, не днес

Откриването на тазгодишната кампания "Хижа на годината" вместо днес, ще се състои утре , заради метеорологичните условия. Това съобщи пред БНР Елиза Стоева от екипа на организаторите. Събитието ще се проведе в лятното кино "Кабана" до НДК. Тази година има допълнителна конкурсна категория, като категориите стават общо 9...

публикувано на 15.05.24 в 11:05