Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какви са настроенията в двата лагера след молитвения протест в София?

Протест на свещеници пред Синодалната палата в София
Снимка: Виктория Петрова

Решението на Светия синод да касира изборите за сливенски митрополит доказва, че ще се реши това, което искат митрополитите, а не миряните и свещениците. Това обяви отец Иван, свещеник от Сливен, несъгласен с всички действия на Синода. От другата страна стоят тези, които вече изказаха мнение, че са съгласни с решенията на Синода и одобряват ревизията на Митрополията. 

Какви са настроенията в двата лагера след вчерашния молитвен протест в София?

Според отец Иван решението на Светия синод за касиране на изборите и ревизия носи известна горчивина, а не чувство на справедливост. Той е потомствен свещеник, един от духовниците, които участваха в избора на митрополит през февруари и е убеден, че никой с никого не правил сговори, за да се стигне до този момент. Пред БНР той коментира какво ще се ревизира в Сливенска епархия – финансите, ревизия на имотите или ревизия на поведението на част от свещениците.

"На каквото си пожелаят владиците - на това ще бъде ревизията. Нещо, с което да ни уплашат. Не ги интересува изобщо какво мисли и чувства човек, на всяка цена те ще получат това, което те искат. ... Изборът, който ние проведохме по всички правила, които са техни, ще бъде махнат, защото той е причината за всичко това - да не бъде Йеротей. Т.е. хората не получиха нищо от това, което искаха". 

Отец Иван предположи, че ще бъде наложена ревизия и на Поморийския манастир, управляван от близо 10 години от епископ Йеротей, за да се търси вариант той да не бъде включен в изборите след три месеца.

Свещеникът каза още, че с изненада е научил, че Митрополията има толкова много имоти и е една от най-богатите:

"Ние трябваше да сме наистина от най-богатите. Ако това не е управлявано добре, може би дядо владика не го е управлявал добре. Аз не виждам ние какво можем да направим с тези имоти".

Протест на свещеници пред Синодалната палата в София

От другата страна е отец Евгений Янакиев. Той бе човекът, който подаде жалбата, заради която по-късно бе касиран изборът за нов сливенски митрополит. Днес той е на мнение, че всичко, решено от Светия синод, е правилно и ревизията ще докаже много нередности.

"Някои хора се страхуват от ревизията, може би защото никога не е правена такава. Особено по морето. Основната протестираща група свещеници е от там. Аз изнесох някои данни за това колко нисък им е бюджетът на тези храмове, съмнително нисък, което навява на мисълта, че може би има някакви злоупотреби. Затова има страх".

Какво ще покаже ревизията и кои ще бъдат новите кандидат-митрополити - тепърва ще разберем. Предстои да разберем и дали всички тези скандали в църквата и Сливенската епархия няма да доведат до драстично разделение между висшия клир и местните свещеници и това да доведе до обществено недоверие към духовната институция на България, запазила през вековете езика и духа.

Репортаж на Стоян Радев в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Задържан е 57-годишен от с. Хлябово, убил съпругата си и направил опит за самоубийство

57-годишен мъж от тополовградското село Хлябово е убил вчера съпругата си, след което е направил опит за самоубийство, съобщават от полицията. Вчера сутринта, в полицията е получен сигнал за инцидент в имот, намиращ се в землището на село Хлябово . На място пристигнали екипи на полицията и спешна медицинска помощ, които са открили мъж,..

публикувано на 04.06.24 в 10:53
Мартин Божанов - Нотариуса

Липса на кворум провали заседанието на Съдийската колегия, посветено на доклад за Нотариуса

Заради липса на кворум пропадна заседанието на Съдийската колегия, на което трябваше да бъде приет доклад за работата на специалната комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с участието на съдии в дейността на групата около разстреляния в края на януари Мартин Божанов, по прякор Нотариуса. Съдийската колегия ще обсъди утре..

публикувано на 04.06.24 в 10:52

Управляващите в Гърция водят в проучванията преди евровота

В Гърция се очаква управляващите консерватори да спечелят евровота с голяма преднина пред опозицията, сочат прогнозите за нагласата на избирателите. Дни преди евровота в Гърция победителят е ясен - управляващата консервативна партия "Нова демокрация" на премиера Кириакос Мицотакис се очаква да получи около 33% от гласовете в неделя. Това..

публикувано на 04.06.24 в 10:37
Вени Марковски

Вени Марковски за делата срещу Тръмп и Хънтър Байдън: Защо в САЩ може, а у нас - не?

Делата срещу Тръмп и срещу сина на Джо Байдън – Хънтър, показват, че американската правосъдна система не прави разлика. Би трябвало да се замислим защо в Америка може да има такива дела, а в България не само не може, а и няма. Това мнение изрази пред БНР Вени Марковски, който живее в САЩ. Марковски е съосновател на "Интернет общество"...

публикувано на 04.06.24 в 10:31

Barclays: 87% от британците са притеснени от ръста на битовите сметки

Във Великобритания ръстът на потребителските разходи е най-слабият от повече от три години, тъй като по-високите общински данъци и нарастващите цени за броудбанд и мобилни телефони изяждат бюджетите на домакинствата, се казва в доклад на водеща банка.  Последният месечен преглед на дейността по кредитни и дебитни карти от банката Barclays..

публикувано на 04.06.24 в 10:30

Инспекцията по труда във Велико Търново установи близо 3000 нарушения от началото на годината

Близо 3000 нарушения е установила Инспекцията по труда във Велико Търново за първите пет месеца от годината. Забавените заплати са над 330 хиляди лева.   Две компании в региона са забавили изплащането на възнагражденията на своите работници и служители. След проверките на Инспекцията по труда и дадените предписания хората са започнали..

публикувано на 04.06.24 в 10:28

Къде в Европа животът е най-хубав "тук и сега"?

Нидерландия е на второ място в Европейския съюз (ЕС) по благосъстояние "тук и сега". Швеция е с най-висок резултат сред 27-те страни членки на ЕС, а на последно място е Хърватия, съобщава БТА. Доклад на Статистическата служба на Нидерландия се фокусира върху сравненията между страните от ЕС в навечерието на предстоящите избори за Европейски..

публикувано на 04.06.24 в 10:10