Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ако патриарх Неофит искаше да ни завещае нещо, това беше умението да прощаваме"

Ивайло Найденов: След строгия поглед на Дядо Максим дойде благият и любящ поглед на патриарх Неофит

"Надявам се и следващият да продължи тази линия на диалог, а не на конфронтация и на силови методи"

| Интервю
Доц. Ивайло Найденов
Снимка: Софийския университет

След строгия поглед на Дядо Максим дойде благият и любящ поглед на Дядо Неофит. Надявам се, че и следващият ще се опита да продължи тази линия на разговор, общуване и диалог, а не на конфронтация и на силови методи.

Това каза пред БНР доц. Ивайло Найденов, декан на Богословския факултет на Софийския университет, и уточни:

"Патриарх Неофит наследи Българската православна църква от патриарх Максим. Това са две много различни личности, които историята един ден ще оценява". 

През годините не се забелязваха добротата, добронамереността и готовността за компромис, които носеше патриарх Неофит, дори беше критикуван за тях, каза още доц. Найденов и добави:

"Той беше много добър човек и Бог го прибра при себе си в седмицата на всеопрощаването, защото, ако патриарх Неофит искаше да ни завещае нещо, това беше умението да прощаваме. Бог да го прости и дано да се поучим от неговия пример".   

Патриарх Неофит успя да покаже Църквата, подчерта доц. Найденов:

"Появи се една по-ясна картина какво представлява и какъв е животът на Църквата. Той умееше да отваря врати, а не да създава бариери и прегради. Ако при Дядо Максим говорим за някаква стерилност на Църквата, при патриарх Неофит тя се показа, а така, естествено, се видяха и някои негативни неща".

"Загубихме не просто нашия духовен отец, а и наш учител, колега, приятел. Епископ, който милееше за Богословския факултет", сподели той и припомни, че патриарх Неофит е бил ректор на Духовната академия през 1989-1990 г., а после и декан на възстановения Богословски факултет на СУ "Св. Климент Охридски". 

Интервюто на Людмила Железова с доц. Ивайло Найденов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Испанският премиер Педро Санчес със съпругата си Бегоня Гомес.

Педро Санчес остава на премиерския пост в Испания

Испанският министър-председател Педро Санчес обяви, че ще остане на премиерския пост, след като миналата седмица заяви, че обмисля да подаде оставка. Снощи хиляди поддръжници на неговата Испанска социалистическа партия призоваха Санчес да остане, след като миналата седмица той заяви, че се оттегля за няколко дни, за да реши бъдещето си. Той..

публикувано на 29.04.24 в 12:13

Доц. Юлия Захариева прогнозира по-висока избирателна активност заради вота 2 в 1

Активността в България на предстоящите избори на 9 юни ще е по-висока, тъй като вотът ще е комбиниран, прогнозира в интервю за БНР преподавателят по "Право на ЕС" доц. д-р Юлия Захариева. Според нея нямаше да има очаквания за висока активност, ако гласуването беше само за Европейски парламент. "Има една леко парадоксална тенденция.  Когато..

публикувано на 29.04.24 в 11:40
Мария Силвестър и Симеон Ангелов в

До началото на юни продължава инициативата "Четяща класна стая"

Училището не може напълно да замени средата и примерът, които е вкъщи. Тази позицията, визирайки четеното на книги от деца, споделиха зам.-директорът на столичното 119. СУ „Акад. Михаил Аранудов“ и водещата на тв предаването Мария Силвестър в интервю пред БНР за четящите деца. В „Хоризонт до обед“ те коментираха новия проект на..

публикувано на 29.04.24 в 11:31
фондация

Фондация "От нас зависи" организира голямо боядисване на великденски яйца за деца от различни националности

За втора поредна година фондация "От нас зависи" организира голямо боядисване на великденски яйца. Събитието ще събере деца от различни националности и техните семейства. "То ще се проведе в събота – 04.04, от 10 до 14 часа, комплекс "Гранд каньон" в Младост 3, който се намира до метростанция "Александър Малинов", обясни пред БНР Весела..

публикувано на 29.04.24 в 11:15

"Булгаргаз" с ново предложение за цената на природния газ през май

"Булгаргаз" намали предложението си за цената на природния газ през май с около 5-6%, в сравнение с април. По време на открито заседание в Комисията за енергийно и водно регулиране обществения доставчик обяви цена от около 55-56 лв. В доклада на "Булгаргаз" от 11 април доставчикът поиска цена на природния газ за май от 57 лева и 50..

публикувано на 29.04.24 в 11:03
Задържани са общо седем души.

Мигранти са катастрофирали след гонка с полицията на пътя Хасково - Димитровград

Мигранти са катастрофирали на пътя Хасково - Димитровград, след като са били преследвани от полицаи.  Задържани са седем чужденци – шестима пътници без документи за самоличност и сирийският водач на колата с адрес в Харманли. Автомобилът е собственост на друг сириец със статут на бежанец. Криминалистите са получили информация за незаконното..

публикувано на 29.04.24 в 10:40
Снимката е илюстративна

Шест села в Дупнишка област са с ново осветление

Ново улично осветление е пуснато в шестте най-големи села в Дупнишко - Яхиново, Червен брег, Крайници, Бистрица, Самораново и Джерман. Това стана по проект за 1,5 мил. лева, финансиран от Финансов механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021година. Реализацията на проекта се забави и покрай честите избори и около местния вот..

публикувано на 29.04.24 в 10:33