Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Тази сглобка помогна България да остане и да продължи да стои в този геополитическия маршрут"

Доц. Георги Лозанов: ГЕРБ-СДС са взели сериозна преднина и сега те диктуват условията

"Ако са паднали корупционните рискове при обществените поръчки през тези 9 месеца би било добре"

| Интервю
Георги Лозанов
Снимка: Ирина Недева
Чуй новината! Чуй новината:

На боксов мач оприличи политическата ситуация с ротацията на правителството и по-конкретно - снощните брифинги доц. Георги Лозанов в интервю пред БНР. 

Според него на ринга има двама, но изглежда, че боксьорите са се прегърнали, единият е притиснал другия и не му позволява да нанася удари, но за сметка на това да може да бъде атакуван и победен.

"ГЕРБ нанасяха имиджови удари на ПП-ДБ", коментира медийният експерт. Според него това идва от "трудността да се упражнява властта и неголемия тренинг на ПП-ДБ в политиката, както и други обстоятелства, включително и в международен план". 

"Защото ПП-ДБ изразяват идеологията на либералната демокрация, която сега е притисната от перспективата Тръмп да се върне в Белия дом и това даде преднина на Путиновия режим и отслаби помощта за Украйна", обясни причините доц. Георги Лозанов.

И допълни:

"Всичко това постави в една много по-трудна ситуация ПП-ДБ, отколкото бяха преди създаването на първата сглобка, пред 9 месеца, когато създадоха собствено правителство със собствения си мандат и получиха подкрепата на ГЕРБ само с един министър. Оказа се, че ГЕРБ СДС са взели сериозна преднина и сега те диктуват условията".

Той е убеден, че ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ "по собствена воля не биха се включили да управляват заедно". 

"Беше направено поради това, че имаше риск България да загуби геополитическата си ориентация на запад. Тази сглобка помогна България да остане и да продължи да стои в този геополитически западен маршрут", коментира доц. Лозанов в предаването "Нещо повече".

Той смята, че има нужда от анализ на досегашното управление и "ако са паднали корупционните рискове при обществените поръчки през тези 9 месеца, би било добре". 

"Споразумението няма как да се състои, ако не намерят хора, които да го вършат. Голям привърженик съм на ролята на личността в историята и политиката. Сега се заговори за избор на регулатори да става публично, дори в диалог с гражданското общество, което бе пренебрегвано в България, а то е от основите на демокрацията", каза Георги Лозанов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Испанският премиер Педро Санчес със съпругата си Бегоня Гомес.

Педро Санчес остава на премиерския пост в Испания

Испанският министър-председател Педро Санчес обяви, че ще остане на премиерския пост, след като миналата седмица заяви, че обмисля да подаде оставка. Снощи хиляди поддръжници на неговата Испанска социалистическа партия призоваха Санчес да остане, след като миналата седмица той заяви, че се оттегля за няколко дни, за да реши бъдещето си. Той..

публикувано на 29.04.24 в 12:13

Доц. Юлия Захариева прогнозира по-висока избирателна активност заради вота 2 в 1

Активността в България на предстоящите избори на 9 юни ще е по-висока, тъй като вотът ще е комбиниран, прогнозира в интервю за БНР преподавателят по "Право на ЕС" доц. д-р Юлия Захариева. Според нея нямаше да има очаквания за висока активност, ако гласуването беше само за Европейски парламент. "Има една леко парадоксална тенденция.  Когато..

публикувано на 29.04.24 в 11:40
Мария Силвестър и Симеон Ангелов в

До началото на юни продължава инициативата "Четяща класна стая"

Училището не може напълно да замени средата и примерът, които е вкъщи. Тази позицията, визирайки четеното на книги от деца, споделиха зам.-директорът на столичното 119. СУ „Акад. Михаил Аранудов“ и водещата на тв предаването Мария Силвестър в интервю пред БНР за четящите деца. В „Хоризонт до обед“ те коментираха новия проект на..

публикувано на 29.04.24 в 11:31
фондация

Фондация "От нас зависи" организира голямо боядисване на великденски яйца за деца от различни националности

За втора поредна година фондация "От нас зависи" организира голямо боядисване на великденски яйца. Събитието ще събере деца от различни националности и техните семейства. "То ще се проведе в събота – 04.04, от 10 до 14 часа, комплекс "Гранд каньон" в Младост 3, който се намира до метростанция "Александър Малинов", обясни пред БНР Весела..

публикувано на 29.04.24 в 11:15

"Булгаргаз" с ново предложение за цената на природния газ през май

"Булгаргаз" намали предложението си за цената на природния газ през май с около 5-6%, в сравнение с април. По време на открито заседание в Комисията за енергийно и водно регулиране обществения доставчик обяви цена от около 55-56 лв. В доклада на "Булгаргаз" от 11 април доставчикът поиска цена на природния газ за май от 57 лева и 50..

публикувано на 29.04.24 в 11:03
Задържани са общо седем души.

Мигранти са катастрофирали след гонка с полицията на пътя Хасково - Димитровград

Мигранти са катастрофирали на пътя Хасково - Димитровград, след като са били преследвани от полицаи.  Задържани са седем чужденци – шестима пътници без документи за самоличност и сирийският водач на колата с адрес в Харманли. Автомобилът е собственост на друг сириец със статут на бежанец. Криминалистите са получили информация за незаконното..

публикувано на 29.04.24 в 10:40
Снимката е илюстративна

Шест села в Дупнишка област са с ново осветление

Ново улично осветление е пуснато в шестте най-големи села в Дупнишко - Яхиново, Червен брег, Крайници, Бистрица, Самораново и Джерман. Това стана по проект за 1,5 мил. лева, финансиран от Финансов механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021година. Реализацията на проекта се забави и покрай честите избори и около местния вот..

публикувано на 29.04.24 в 10:33