Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Попиванов: За регулаторите тепърва ще се води пазарлък, но ГЕРБ сега имат по-силни позиции

Снимка: БГНЕС

Интересите и на двете формации – ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, бяха насочени да запазят съществуващото статукво в управлението, защото нито една от тях няма по-добър вариант. 

Този анализ на процеса на ротацията направи политологът доц. Борис Попиванов в интервю пред БНР. 

За регулаторите тепърва ще се води пазарлък, но ГЕРБ имат сега по-силни позиции в тази битка. Допуснатите грешки за конституционните промени, с подкрепата на ДПС, го правят играч в тази битка за регулаторите, прогнозира доц. Попиванов.

"Не бива да избързваме с окончателните заключения в тази ситуация. А тя е, докато нещо не е гласувано, нищо не е гласувано. Последните 2 седмици бяхме свидетели на торнадо в чаша вода", каза политологът.

И обясни, че "има принципна ключова разлика, че в последните дни на изпълнение на мандата ГЕРБ успяха да удържат една победа, тя е двойна победа - имиджова и властова". 

И уточни, че е имиджова, защото "в крайна сметка създадоха успешното впечатление, че от тях зависи успешното управление и че не случайно са поканени от ПП-ДБ да управляват с тях". А е властова победа, "защото ГЕРБ имат премиер и получават контрол на повечето от най-важните министерства - от силовите до международния имидж - МВнР и стигнем до иновациите, енергетиката". 

"Това беше цената на всички драми от последните дни. Отдалечават се изборите", категоричен е Попиванов. Според него ПП-ДБ трудно могат да намерят вариант да се откажат да приемат собствените си министри, попаднали са в капан.

"Съдебната реформа е другият капан. Направиха грешка да заявят, че нямат разминаване с ГЕРБ за регулатори и съдебна реформа. Нямам притеснения по отношение на симпатизантите на ПП-ДБ, след като през последните 9 месеца преглътнаха Борисов и Пеевски, сега ще преглътнат и това, което им се случва", коментира Попиванов. 

Според него играта не е особено сложна, защото не се променя нищо фундаментално и принципно в посоките и развитието на страната.

"А мястото на ДПС в рамките на този парламент е, че официално и публично няма да влиза в правителствен формат, ще стои достатъчно близо до властта, колкото може да се възползва. Именно риска при избори тази позиция да стане по-силна и ГЕРБ и ПП не са привърженици на нови избори", прогнозира политологът.

И припомни, че доверие между ГЕРБ и ПП-ДБ няма и не е имало и това е факт. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мартин Божанов - Нотариуса

АКФ цитира справка от ГДБОП, че Нотариуса е бил "информатор" на МВР

Мартин Божанов-Нотариуса е бил "информатор" на МВР става ясно от справка на ГДБОП, изпратена до прокуратурата още през 2022 година. Документите бяха разпространени от организацията Антикорупционен фонд. Справката съдържа свидетелства за упражнявано влияние върху магистрати, както и за връзки с Петьо Петров - Еврото. Мартин Божанов-Нотариуса е..

публикувано на 29.04.24 в 12:40
Си Цзинпин

Париж потвърди предстоящата визита на Си Цзинпин

Китайският президент Си Цзинпин ще бъде на 6 и 7 май на държавно посещение във Франция, за да обсъди войната в Украйна с френския си колега Еманюел Макрон, който ще го отведе също в Пиренеите в Южна Франция за кратко "бягство" в по-неофициална част от визитата, съобщи днес Елисейският дворец, цитиран от АФП. Будапеща очаква Си Цзинпин през..

публикувано на 29.04.24 в 12:35
Испанският премиер Педро Санчес със съпругата си Бегоня Гомес.

Педро Санчес остава на премиерския пост в Испания

Испанският министър-председател Педро Санчес обяви, че ще остане на премиерския пост, след като миналата седмица заяви, че обмисля да подаде оставка. Снощи хиляди поддръжници на неговата Испанска социалистическа партия призоваха Санчес да остане, след като миналата седмица той заяви, че се оттегля за няколко дни, за да реши бъдещето си. Той..

публикувано на 29.04.24 в 12:13
 Национална библиотека

Изложба в Националната библиотека представя книжовното наследство на българските католици

През тази година се навършват 350 години от смъртта на трима големи българи католици от 17-ти век – Петър-Богдан Бакшев, Петър Парчевич и Филип Станиславов, които умират през една и съща година – 1674 г. По този повод в Националната библиотека "Св.Св. Кирил и Методий" в София беше открита изложба, свързана с книжовното наследство на..

публикувано на 29.04.24 в 12:11

Доц. Юлия Захариева прогнозира по-висока избирателна активност заради вота 2 в 1

Активността в България на предстоящите избори на 9 юни ще е по-висока, тъй като вотът ще е комбиниран, прогнозира в интервю за БНР преподавателят по "Право на ЕС" доц. д-р Юлия Захариева. Според нея нямаше да има очаквания за висока активност, ако гласуването беше само за Европейски парламент. "Има една леко парадоксална тенденция.  Когато..

публикувано на 29.04.24 в 11:40
Мария Силвестър и Симеон Ангелов в

До началото на юни продължава инициативата "Четяща класна стая"

Училището не може напълно да замени средата и примерът, които е вкъщи. Тази позицията, визирайки четеното на книги от деца, споделиха зам.-директорът на столичното 119. СУ „Акад. Михаил Аранудов“ и водещата на тв предаването Мария Силвестър в интервю пред БНР за четящите деца. В „Хоризонт до обед“ те коментираха новия проект на..

публикувано на 29.04.24 в 11:31
фондация

Фондация "От нас зависи" организира голямо боядисване на великденски яйца за деца от различни националности

За втора поредна година фондация "От нас зависи" организира голямо боядисване на великденски яйца. Събитието ще събере деца от различни националности и техните семейства. "То ще се проведе в събота – 04.04, от 10 до 14 часа, комплекс "Гранд каньон" в Младост 3, който се намира до метростанция "Александър Малинов", обясни пред БНР Весела..

публикувано на 29.04.24 в 11:15