Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тел Авив е отхвърлил предложение на "Хамас" за прекратяване на огъня

Израелски танк и екипажът му край границата с Газа в Южен Израел, 16 януари 2024 г.
Снимка: АП/БТА

Палестинското ислямистко движение "Хамас" обяви, че Тел Авив е отхвърлил предложението на групировката за прекратяване на огъня в Ивицата Газа. Новината идва в началото на новата мисия на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън в Близкия изток.

Междувременно израелското правителство обяви, че следващата седмица министърът на отбраната Йоав Галант ще посети Вашингтон. 

Това е шестата обиколка на държавния секретар на САЩ в региона от началото на конфликта между Израел и "Хамас" и въпреки че първоначално визита в Израел не беше планирана, Блинкън все пак ще посети Тел Авив. 

Преди това той ще обсъди със саудитски и египетски лидери преговорите за споразумение, които се водят с посредничеството на Египет и Катар, както и усилията за получаване на повече помощи в Газа. 

Преди визитата американският държавен секретар изрази надежда да бъде договорено прекратяване на огъня между Израел и "Хамас", както и да бъде издействано освобождаване на заложниците, взети от палестинското ислямистко движение. 

Високопоставеният служител на "Хамас" Осама Хамдан обаче обяви днес, че отговорът на Израел на последното предложение на движението за прекратяване на огъня в палестинския анклав е бил отрицателен. 

Междувременно правителството в Тел Авив съобщи, че израелският министър на отбраната Йоав Галант ще посети Вашингтон следващата седмица. Канцеларията на Бенямин Нетаняху уточнява, че изпраща в САЩ и делегация, по искане на президента на САЩ Джо Байдън, който настоява Израел да се откаже от плановете си за голяма военна операция в град Рафах, в южната част на Газа. Нетаняху смята, че тя е необходима за ликвидирането на "Хамас" в анклава.

Тази сутрин израелските военни съобщиха, че са убили около 90 въоръжени мъже и са арестували 160 при нападение срещу болница Аш Шифа в Газа - едно от малкото здравни заведения в северната част на анклава, работещи поне частично. Операцията започна в понеделник, като на мястото са изпратени специални части, подкрепени от пехота и танкове. 

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Евродепутатът от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Иво Христов

Иво Христов: Българският политически модел трябва да бъде зареден с ново доверие

Евродепутатът Иво Христов няма да участва в листите нито на БСП, нито на "Солидарна България" , в основата на която е основаното преди 15 години от него движение със същото име. Обединението се включва в предстоящите двойни избори. А резултатите ще покажат има ли "Солидарна България" политически потенциал като обединяващ фактор в лявото..

публикувано на 29.04.24 в 09:05

US медии: Малко вероятна е конфискация на руски държавни активи в САЩ

С новия пакет американска помощ за Украйна, Израел и Тайван бяха гласувани и нови правомощия за конфискуване на руски държавни активи в САЩ, но според медии в САЩ е малко вероятно да се стигне до конфискация. Могат ли замразените руски активи да бъдат от помощ на Украйна? Въпреки възможността 5 милиарда долара руски активи, които се..

публикувано на 29.04.24 в 09:02
Снимката е илюстративна, архив.

Издирват 4-ма мигранти след потъването на лодката им край о-в Самос

Гръцките власти продължават и днес издирването на четирима мигранти във водите на Егейско море. Операцията започна след поредния инцидент с потънала лодка с нелегално пристигащи чужденци на остров Самос. Според събраната досега информация от спасените мигранти четирима са изчезналите. Властите предполагат, че броят им може да се увеличи...

публикувано на 29.04.24 в 08:55

Президентско вето върху промените в Закона за насърчаване на инвестициите

Президентът Румен Радев упражни правото си на вето срещу определени разпоредби от Закона за насърчаване на инвестициите, които застрашават конституционно гарантираното право на българските граждани на здравословна околна среда, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. НС прие промените в Закона за насърчаване на инвестициите..

публикувано на 29.04.24 в 08:29

На форум в Монтана обсъждат развитието на Северозападна България

Бъдещото развитието на Северозападна България събира днес на регионален форум в Монтана мениджъри на водещи компании, кметове на общини и изпълнителна власт. На срещата те ще обменят своя опит и ще споделят виждането си за перспективите за региона Регионалната конференция "Бизнесът и регионите: Северозападна България – Перспективата"  има за..

публикувано на 29.04.24 в 08:23
Град Сулфур в щата Оклахома е най-тежко пострадал, 28 април 2024 г.

Четири жертви и над 100 пострадали при серия от торнада в САЩ

Най-малко четирима души загинаха, а поне 100 бяха ранени, след като поредица от торнада премина през териториите на щатите Оклахома, Небраска и Айова. И четирите потвърдени жертви на торнадата, сред които и четиримесечно бебе, са се намирали в Оклахома. Една от жертвите е намерила смъртта си в най-тежко пострадалия град в щата - Сулфур,..

публикувано на 29.04.24 в 08:08

Протест в центъра на София заради изграждане на велоалея

От 20 ч. тази вечер до полунощ на 2 май ще бъде забранени престоят и паркирането по бул. "Патриарх Евтимий" в участъка от ул. "Граф Игнатиев" до ул. "Фритьоф Нансен" заради въвеждане на  нова постоянна организация на движението, информират от Столичната община. Живеещи в района ще протестират. Те се опасяват, че решението на общината ще отнеме..

публикувано на 29.04.24 в 08:04