Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

US медии: Малко вероятна е конфискация на руски държавни активи в САЩ

Снимка: архив

С новия пакет американска помощ за Украйна, Израел и Тайван бяха гласувани и нови правомощия за конфискуване на руски държавни активи в САЩ, но според медии в САЩ е малко вероятно да се стигне до конфискация.

Въпреки възможността 5 милиарда долара руски активи, които се намират  в САЩ да отидат  за Украйна, това е малко вероятно да се случи без одобрението на G-7  и на Европейския съюз пише влиятелното американско издание The Hill.

В тази връзка се споменава и публикация на Wall Street Journal, в която се казва, че Германия не е съгласна да се изземат руските активи сега, а по-късно да бъдат използвани за натиск към Русия, за да  отстъпи част от украинските територии, които е завзела.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заявява, че "руските активи не трябва да бъдат докосвани, в противен случай ще има суров отговор на тази западна кражба".

"Русия не заменя имущество за територия. Ние не търгуваме с родината си“, казва Захарова.

След руското нахлуване в Украйна САЩ и техните съюзници замразиха около 300 милиарда долара руски чуждестранни активи. От тях близо 5 милиарда долара се намират в САЩ.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Засилено полицейско присъствие в центъра на София заради финала за Купата на България

Засилено полицейско присъствие има в центъра на София заради футболната среща между отборите на "Лудогорец" и "Ботев" (Пловдив). Близо 10 хиляди фенове от Пловдив се очакват на мача тази вечер въпреки лошото и дъждовно време.. Лудогорец и Ботев (Пд) определят носителя на Купата на България Екипите на МВР проверяват за забранени предмети,..

публикувано на 15.05.24 в 17:46
Саломе Зурабишвили

Президентът на Грузия обяви, че ще наложи вето на закона за чуждите агенти

Върховният комисар на ООН за правата на човека Волкер Тюрк изрази "дълбокото си разочарование" от приемането в Грузия на спорния закон за чуждестранното влияние. От НАТО определиха действията на управляващите в Тбилиси като "стъпка в погрешната посока", която отдалечава страната от европейската и евроатлантическата интеграция. А върховният..

публикувано на 15.05.24 в 17:41
Доц. Мартин Иванов

Доц. Мартин Иванов: Паралелите между 30-те и 40-те г. на XX век и днес са много силни и видими

Може би най-подходящо е да бъдат сравнени днешните ни дни със случилото се през 30-те и началото на 40-те години  - една доста продължителна икономическа криза, Голямата депресия, която прераства и в политическа. Паралелите между онова време и нашето са много силни и видими и бихме могли да потърсим известен опит, който да почерпим и днес...

публикувано на 15.05.24 в 17:24
Атанас Запрянов

Запрянов: Последният пакет с помощи за Украйна се подготвя за изпращане

До дни ще бъде свикан Междуведомственият съвет по отбранителната индустрия и сигурност на доставките. Това обяви в Пазарджик служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.  Съставът на съвета вече е обновен: "Много скоро ще има заседание на този съвет. Опреснен е съставът във връзка с промените в Министерския съвет - нови министри,..

публикувано на 15.05.24 в 17:18
Президентът Румен Радев се срещна, с представители на Съюза на ректорите, които обявиха начало на протест в университетите заради ниското заплащане - 15 май 2024 г.

Радев: Българската наука и образование - ключът, за да се развиваме като модерна европейска държава

Президентът Румен Радев се срещна с представители на Съвета на ректорите на висшите училища заради недоволството на работещите в сектора и готовността им за протести от 20 май. Вчера Съветът на ректорите на висшите училища изпрати отворено писмо до редица институции по повод неизпълнените от държавата ангажименти за ръст на заплатите в сектора...

публикувано на 15.05.24 в 17:18
Йонко Иванов

Йонко Иванов: Случващото се на пътя е огледало на българския парламент

Трябва изцяло нова философия, трябва изцяло нов закон за движение по пътищата и формула за фазово обучение. Докато има нежелание на институциите това да се случи, няма да има промяна. Докато държавните институции не седнат на една маса с експертите, за да изработят нова философия, ще има проблем.  Това предупреди в интервю пред БНР Йонко..

публикувано на 15.05.24 в 17:01

Обществено обсъждане в Каварна на проект за добив на газ в румънската зона на Черно море

Обществено обсъждане се проведе днес в Каварна във връзка с проект за добив на природен газ в Черно море в Румъния. В публичните консултации участие взеха представители на Министерствата на околната среда и водите в България и Румъния, експерти от фирмата, изготвила доклада за оценката на въздействието върху околната среда, както и представители на..

публикувано на 15.05.24 в 16:52