Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"В момента нямам ресурс да участвам в избори или да правя политически проекти"

Кузман Илиев: Увеличението на данъците е абсолютно неизбежно

"Вървим към една все по-трудна за правене на бизнес среда. Ще убием средната класа"

| Интервю
Снимка: Мария Филева

Увеличението на данъците е абсолютно неизбежно. За това предупреди икономистът Кузман Илиев, който е и председател на обединение "България може".

"За страна в борд е изключително опасно да има дефицит. В един момент може да не успяваш да плащаш заемите, които си взел, а това застрашава валутната стабилност". 

Експертът напомни, че още преди две години е започнал да отправя предупреждения, че ще се стигне до вдигане на налозите.

"Защото хазната е на червено. Вече ни се казва, че МВФ го изисква. Това е опит да се замаскира факта, че България дълго време водеше една неразумна политика по отношение на хазната". 

С ниските данъци ние правим дъмпинг на нашите европейски партньори, отбеляза още той в предаването "Хоризонт за вас". 

"Ако ги вдигнем, с тази забатачена административна тежест, която имаме, ние губим конкурентни предимства. Вървим към една все по-трудна за правене на бизнес среда. Ще убием средната класа".

Той коментира решението на парламента да възложи на министъра на финансите в срок до 31 март т.г. да предприеме необходимите действия за покриване на оперативния дефицит във Фонд "Сигурност на електроенергийната система", който е в размер на 1 млрд. лева.

"Очевидно има сериозен политически натиск към финансовото министерство и Асен Василев. Днес Европа е в стагнация. Икономиката не се развива. Следователно не се ползва толкова много електроенергия и цената й не е толкова висока. Виждаме как този фонд е декапилизиран. Грешката е на системно ниво. Цяла Европа започна да произвежда все по-малко енергия. Причината е т.нар. Зелена сделка. Докато Китай, Индия и други се развиват и отварят мощности, Европа се самоубива. В България положението е трагично. 

Кузман Илиев определи случващото се в управляващото мнозинство като "игра на нерви". 

"В началото Борисов може би имаше превес да поставя в неудобна ситуация партньорите си, но позагуби инициативата. Има едно надиграване. Но ако теглим чертата, няма да има особена разлика при едни изборни обстоятелства. За България това води до пропуснати шансове. Исторически моменти се пропускат в енергетиката, във военното дело, в мигрантската тема, в Зелената сделка. Не се говорят важните неща, а такива, които са второстепенни. Това се отразява на бизнеса. Създава се неблагоприятна среда на несигурност". 

Илиев посочи причината да създаде обединение "България може".

"Всичко, за което говоря през последните няколко години, започна да се материализира. В един момент си дадох сметка, че трябва да направя нещо, а не само да го анализирам. 

В момента нямам капацитет и ресурс да участвам в избори или да правя политически проекти. Извършвам идеологическа работа на терен. В последствие не изключвам възможността това да се превърне и в политически субект. 

"България може" няма кой знае колко скъпи инициативи, коментира той въпроса за финансирането на сдружението.

"На принципа на подкрепа от самите хора, от дарения. Стъпка по стъпка, за всяка една кауза се тества дали може да се намери прозрачен ресурс. Искам да е трудно, бавно, стъпка по стъпка и хората да видят, че може и така. 

Събирам съмишленици, които да си дадат времето и енергията за каузата". 

Той не желае да бъде категоризиран през призмата на определенията "русофил" или "русофоб". 

"Това е обидно. България трябва да е медиатор между Русия и Украйна  и този конфликт да спре, защото ще ни помете.  Това прави ли ме русофил, или ме прави българофил?

Уважавам американците, уважавам руснаците, но винаги напомням, че ние имаме наш интерес".

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Танк с украински бойци край Бахмут, 5 февруари 2024 г.

Зеленски отново призова за ускоряване на военните доставки

Украинският президент Володимир Зеленски отново призова съюзниците да ускорят военните доставки за страната му, за да се противодейства срещу руското нашествие. Това става на фона на влошаваща се ситуация на бойното поле. Още чакаме доставките, които бяха обещани на Украйна. Сътрудничим с нашите партньори на всички нива, за да постигнем..

публикувано на 29.04.24 в 07:46

Представят резултатите от проекта за нов затвор за при дупнишкото с. Самораново

Днес ще бъдат отчетени резултатите по проекта за нов затвор за 400 осъдени, който се изгражда край дупнишкото с. Самораново за около 35 млн. лева по Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 г., съобщават от правосъдното министерство. Комплексът ще бъде показан на норвежките партньори. В срещата ще участват представители от Министерството на..

публикувано на 29.04.24 в 07:40
Премиерът на Испания Педро Санчес

Педро Санчес обявява ще остане ли премиер на Испания

Испанският премиер Педро Санчес ще обяви днес дали възнамерява да остане на премиерския пост. Привърженици на неговата социалистическа работническа партия го призовават да остане, след като миналата седмица той заяви, че се оттегля за няколко дни, за да вземе решение. Испанската прокуратура иска прекратяване на делото срещу премиерската..

публикувано на 29.04.24 в 07:39

КЕВР обсъжда понижаване на цената на природния газ

Комисията за енергийно и водно регулиране ще обсъжда на открито заседание предложението на "Булгаргаз" за цената на природния газ през май. В заявлението до регулатора от 11 април държавният доставчик поиска цена от 57,50 лв. на мегават час - с един лев по-ниска от цената за април.

публикувано на 29.04.24 в 07:32

Пред служебния премиер теглят номерата на машините за изборите

В Министерството на електронното управление ще бъдат изтеглени номерата на машините за гласуване, които ще бъдат удостоверявани за съответствие за изборите на 9 юни. Публичното теглене ще се извърши в присъствието на служебния премиер и министър на външните работи Димитър Главчев. Поканени са и представители на Централната избирателна..

публикувано на 29.04.24 в 07:31

Планова техническа профилактика на предаватели

На 29 април ще бъде извършена планова техническа профилактика от 9 до 17 часа на предавателите на ултракъси вълни: КАРЛОВО 4 на честота 99.4 MHz и ШУМЕН 4 на честота 94.5 MHz, които излъчват програма „Хоризонт“. Възможни са прекъсвания на сигнала. Може да слушате програмата на БНР през интернет сайта binar.bg, a в района на Шумен и на..

публикувано на 29.04.24 в 06:00

Експерти обсъждат превенцията на кръвните заболявания на конференция в Кипър

Първа регионална среща на върха за Източното Средиземноморие, Близкия изток и Северна Африка по проблемите на таласемията и други кръвни заболявания ще се проведе днес в Никозия. Кипър е избран за домакин, тъй като се смята за страна-модел в политиката за тяхната превенция и лечение. Във форума участват медицински специалисти и експерти от..

публикувано на 29.04.24 в 04:11