Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Край на хартиените рецепти за антибиотици – противоречията обаче остават

| Интервю
Снимка: архив

Българският фармацевтичен съюз не смята, че трябва да има изключения и изписването на антибиотик да бъде възможно и на хартия. Това заяви пред БНР председателят му Димитър Маринов. 

От 1 април отпада вариантът за предписване на антибиотик с хартиена рецепта и по последни данни на Здравното министерство не се предвиждат изключения.
В интервю за предаването "Преди всички" Маринов подчерта, че в аптеките няма проблеми с електронните рецепти. "Почти няма неизпълнени рецепти", отбеляза той и добави, че не трябва да се смесват проблемите с вида на рецептите и този с недостига на лекарства. По думите му и в момента в електронните рецепти лекарите могат да посочат възможна генерична замяна. Според него голяма част от лекарите са продължили да изписват електронни рецепти, въпреки досегашната възможност това да става и на хартия. 

Димитър Маринов не вижда проблем в новата ситуация

Д-р Десислава Кателиева - председател на Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ, подчерта обаче, че от 1 април ограничават достъпа до антибиотично лечение на сериозна група пациенти в отдалечените райони, където няма лекари. Тя обясни това с факта, че голяма част от спешните екипи са от долекарски екипи, а те не могат да отпускат електронни рецепти

"В центровете за спешна медицинска помощ има повече медицински фелдшери и лекарски асистенти отколкото лекари. До този момент те издаваха книжни рецепти. От 1 април медицинските фелдшери и лекарските асистенти, съгласно наредбата за издаване на медицински рецепти, нямат право да издават електронни рецепти, защото първо нямат достъп до електронната платформа, второ - защото нямат електронен подпис, трето - защото законът не им го позволява".   

Д-р Кателиева смята, че това е трябвало да бъде променено и лекарски асистенти и фелдшери да имат достъп до електронната платформа. Като друг проблем тя посочи, че много малко от лекарите в извънболничната спешна помощ имат електронни подписи, а без такива не могат да издават електронни рецепти. Според нея електронната рецепта не е добър вариант в спешната и неотложна помощ. Д-р Кателиева напомни, че още преди половин година са настоявали тези екипи и кабинети да могат да издават и книжни рецепти, за да може да се избегнат проблемите. 

Според Сдружението на лечебните заведения от специализираната извънболнична помощ изцяло електронното предписване на антибиотик е правилна и необходима стъпка в посока по-ефективен контрол върху употребата на антибиотици, но в същото време трябва да има изключения, които да дават възможност на лекари да изписват тези медикаменти и на хартиена рецепта. Катя Ганова, която е председател на сдружението, посочи, че има лекари, които нямат сключен договор с НЗОК и не разполагат с необходимия софтуер. Тя даде пример с възрастни лекари, които работят и след пенсионирането си и имат индивидуални практики. Затова, според нея, трябва да има изключения и възможност за работа с хартиени рецепти. Засега обаче това не се предвижда.

Цялото интервю на Спас Крайнин и Елена Бейкова с Димитър Маринов, д-р Десислава Кателиева и Катя Ганова в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Боевете в Източна Украйна

Боевете в Източна Украйна са в напрегната фаза, силите на Киев отстъпват към нови позиции в най-малко три места по фронта, съобщи главнокомандващият украинските военни.сили Олександър  Сирски е написал в "Телеграм", че с цел съхраняване на силите войските са се отдръпнали на нови позиции западно от селата в Донецка област Бердичи, Семенивка и..

публикувано на 28.04.24 в 21:15

Гръцката брегова охрана спаси 25 мигранти

Служители на гръцката брегова охрана спасиха 25 мигранти, чиято лодка потъна в Егейско море недалеч от остров Самос. Един от корабокрушенците е загинал, други четирима са в неизвестност, съобщава агенция "Ройтерс". Други 20 нередовни мигранти са се добрали по-рано днес до друг гръцки остров - Хиос За близо четири месеца от началото на годината броят на..

публикувано на 28.04.24 в 20:54
Николай Денков

Денков ще води листата на ПП-ДБ в Бургас, вероятно

Академик Николай Денков ще е водач на листата на ПП - ДБ за парламентарните избори във Втори многомандателн избирателен район Бургас, обяви един от лидерите на коалицията Асен Василев. По повод коментара на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов, че след изборите няма да преговаря за ново управление с Василев, с Кирил Петков и Николай Денков, Асен Василев..

публикувано на 28.04.24 в 20:32

Хиляди вярващи на Рупите за Цветница

Хиляди вярващи посетиха днес Рупите и  храма "Света Петка“, изграден по заръка на пророчицата Ванга, за която Цветница беше един от най- светлите празници.  Поклонници от България, Гърция и Северна Македония дойдоха, за да се поклонят пред гроба на Ванга, да запалят свещ в храма "Света Петка“ и да си вземат венец от върбови клонки...

публикувано на 28.04.24 в 20:07
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

Борисов: Никой не може да поставя условия на ГЕРБ

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че след изборите няма да преговаря за ново управление с Кирил Петков, Асен Василев и Николай Денков, но би приел за бъдещи партньори част от партиите в коалицията "Продължаваме промяната-Демократична България". Политическите си коментари Борисов направи в местността Рупите край Петрич, където се намира..

публикувано на 28.04.24 в 18:28

Стачка на "Хийтроу”

Служителите на граничните сили на най-натовареното британско летище “Хийтроу” ще стачкуват четири дни от понеделник в знак на протест срещу промените в условията на работа. Възможни са забавяния на летище "Хийтроу" заради 10-дневна стачка Профсъюзът на обществените и търговски услуги (PCS) заяви, че повече от 300 членове на персонала ще спрат да..

публикувано на 28.04.24 в 18:03

Жеги в Южна Азия, училищата затвориха

Хиляди училища бяха затворени, а здравните власти издадоха предупреждения заради екстремни горещини в Южна и Югоизточна Азия, предаде "Франс прес".  През последните дни в тази част на света живакът се вдигна до 45 градуса по Целзий. Днес във Филипините беше обявено, че заниятията в клас няма да бъдат подновени още две дни, след като столицата Манила беше..

публикувано на 28.04.24 в 17:32