Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба: "75 години НАТО и 20 години България в НАТО“ в БТА

"НАТО дава сигурност и стабилност на държавите не само в Европа, но и в света". Това заяви проф. Огнян Герджиков, председател на 39-ото Народно Събрание, което приема Ратификацията на Северноатлантическия договор за членството на България в Алианса. Проф. Герджиков откри изложбата "75 години НАТО и 20 години България в НАТО“ в Българската телеграфна агенция. 

На една от снимките в изложбата проф. Огнян Герджиков предава Ратификацията на договора за членство в НАТО, приета от народните представители с 226 гласа „За“ и 4 „против“.

Герджиков: "По настоящем има политическа сила, която апелира България да излезе извън НАТО. Смятам, че не трябва да се поддаваме на подобни внушения, тъй като НАТО дава една сигурност, дава една стабилност на държавите не само в Европа, но и в света".

Генералният директор на Българската телеграфна агенция Кирил Вълчев посочи едно от петте важни послания на изложбата:

"Значение имат само онези решения, които са с поглед за много години напред. Това трябва да ни накара да се замислим дали днес водачите на България имат такъв поглед особено на фона на злободневни сътресения, които предизвикват различни промени, за които се оказва, че са приети без мисъл как ще се прилагат няколко месеца напред".

Кирил Вълчев, каза още, че успешен съюз е единствено онзи, който е в името на живота, "а не в жертването му, защото най-висшата ценност е съхраняването на човешкия живот".


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Евродепутатът от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Иво Христов

Иво Христов: Българският политически модел трябва да бъде зареден с ново доверие

Евродепутатът Иво Христов няма да участва в листите нито на БСП, нито на "Солидарна България" , в основата на която е основаното преди 15 години от него движение със същото име. Обединението се включва в предстоящите двойни избори. А резултатите ще покажат има ли "Солидарна България" политически потенциал като обединяващ фактор в лявото..

публикувано на 29.04.24 в 09:05

US медии: Малко вероятна е конфискация на руски държавни активи в САЩ

С новия пакет американска помощ за Украйна, Израел и Тайван бяха гласувани и нови правомощия за конфискуване на руски държавни активи в САЩ, но според медии в САЩ е малко вероятно да се стигне до конфискация. Могат ли замразените руски активи да бъдат от помощ на Украйна? Въпреки възможността 5 милиарда долара руски активи, които се..

публикувано на 29.04.24 в 09:02
Снимката е илюстративна, архив.

Издирват 4-ма мигранти след потъването на лодката им край о-в Самос

Гръцките власти продължават и днес издирването на четирима мигранти във водите на Егейско море. Операцията започна след поредния инцидент с потънала лодка с нелегално пристигащи чужденци на остров Самос. Според събраната досега информация от спасените мигранти четирима са изчезналите. Властите предполагат, че броят им може да се увеличи...

публикувано на 29.04.24 в 08:55

Президентско вето върху промените в Закона за насърчаване на инвестициите

Президентът Румен Радев упражни правото си на вето срещу определени разпоредби от Закона за насърчаване на инвестициите, които застрашават конституционно гарантираното право на българските граждани на здравословна околна среда, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. НС прие промените в Закона за насърчаване на инвестициите..

публикувано на 29.04.24 в 08:29

На форум в Монтана обсъждат развитието на Северозападна България

Бъдещото развитието на Северозападна България събира днес на регионален форум в Монтана мениджъри на водещи компании, кметове на общини и изпълнителна власт. На срещата те ще обменят своя опит и ще споделят виждането си за перспективите за региона Регионалната конференция "Бизнесът и регионите: Северозападна България – Перспективата"  има за..

публикувано на 29.04.24 в 08:23
Град Сулфур в щата Оклахома е най-тежко пострадал, 28 април 2024 г.

Четири жертви и над 100 пострадали при серия от торнада в САЩ

Най-малко четирима души загинаха, а поне 100 бяха ранени, след като поредица от торнада премина през териториите на щатите Оклахома, Небраска и Айова. И четирите потвърдени жертви на торнадата, сред които и четиримесечно бебе, са се намирали в Оклахома. Една от жертвите е намерила смъртта си в най-тежко пострадалия град в щата - Сулфур,..

публикувано на 29.04.24 в 08:08

Протест в центъра на София заради изграждане на велоалея

От 20 ч. тази вечер до полунощ на 2 май ще бъде забранени престоят и паркирането по бул. "Патриарх Евтимий" в участъка от ул. "Граф Игнатиев" до ул. "Фритьоф Нансен" заради въвеждане на  нова постоянна организация на движението, информират от Столичната община. Живеещи в района ще протестират. Те се опасяват, че решението на общината ще отнеме..

публикувано на 29.04.24 в 08:04