Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стоил Цицелков: Изборите ще са изключително трудни с тези над 20 кръпки в Изборния кодекс

"Не позволявайте да ви разказват, че трябва да са 2 в 1, за да спестим едни пари"

| Интервю
Снимка: Юлияна Корнажева

Изборите през юни без значение дали ще са 2 в 1 или на отделно ще бъдат изключително трудни. И това заради над 20 кръпки в Изборния кодекс, неефективната разяснителна кампания  и липсата на сериозен одит на двете технологии за гласуване – хартиени бюлетини и машини.

За това предупреди  в интервю пред БНР Стоил Цицелков - експерт по изборни въпроси, член на Обществения съвет на ЦИК и представител на Обединение за честни избори.

„Имаме нужда от изцяло  нова концепция на гласуване. Сега сме с Изборен кодекс с над 20 кръпки и традиционно се променя. Страхувам се, че и сега може да видим промени в последния момент. Тези методологически указания на ЦИК традиционно ги публикуват в петък преди изборния ден. Има много неща, които могат да се направят, има достатъчно време и не виждам да се правят. Говоря за отговорността. На камерите виждаме дописване и като общество още не знаем, а и никой не ни показва, кой е поръчителят, кой е изпълнителят и каква отговорност носят“, коментира Стоил Цицелков.

Той сподели, че в момента имаме „две враждуващи групи – технологиите – бюлетина и машини, а това е национална сигурност“. 

 „И никой не казва, че има съмнение в тях, а излиза и казва „откраднаха ми“, коментира експертът по избори.

Той е категоричен, че е необходимо да се направи хубав, сериозен одит, независимо дали на хартия или машини.

Избори 2 в 1 или на различни дати Цицелков коментира, че всеки вариант има добри и лоши аспекти: 

"Най-общо, ако са отделно ще даде на българите възможност да гласуват за много важните избори за ЕП, защото нашият парламент няма дълъг живот – 6-ти избори за 3 години. А за ЕП е важно, защото тези хора с високите заплати, които изпращаме на удобни меките кресла в Брюксел и понякога да им берем срама, те ще бъдат целия мандат в ЕП. Това са важни избори, които ние пропускаме да проспим в 2 в 1. Все пак обаче, ако са в 2 в 1 ще вдигне активността за европейските изборите – 9 юни."

Андрей Георгиев: Гласувайте, за да се отчете вашето мнение

"За съжаление се страхувам при 2 в 1, че темата на европейските политики ще изпадне от дневния ред и ние ще отидем на избори, мотивирани от нашите вътрешни малки дребнотемия, заяждания на политическите централи и няма да видим голямата картина, от която България е част", сподели притесненията си експертът.

Цицелков призова българите: 

"Не позволявайте да ви плашат с избори. Не позволявайте да ви разказват, че трябва да са 2 в 1, за да спестим едни пари. Ако ще и 100 пъти да отидем на избори, но да минем през пречистване, да назначим хора, които обещават неща и ги изпълняват. Това зависи от нашата памет, каква отговорност търсим и колко сме склонни да им прощаваме."

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кюстендилските художници с амбиция за собствена иконописна школа

Деветима кюстендилски художници аранжираха изложба с икони в двора на храма "Св. великомъченик Димитър" и Архирейското наместничество в града - така местните творци имат амбицията да създадат своя иконописна школа, отбеляза преподавателят по изобразително изкуство Евгени Серафимов, чиято е инициативата. Заедно с архирейския наместник на Кюстендил..

публикувано на 05.05.24 в 20:46
 Израелски войник на пост.

Според Axios САЩ са спрели договорена доставка на боеприпаси за израелската армия

Съединените щати са спрели предварително договорена доставка на боеприпаси за израелската армия, съобщава Axios. Изданието не уточнява за какви боеприпаси става дума, освен че са американско производство. Официално потвърждение за решението на американската администрация, което би било прецедент от началото на войната в Газа, няма. Axios се..

публикувано на 05.05.24 в 20:20
Снимката е илюстративна, архив.

Не пропускат камиони над 7,5 т през ГКПП "Дуранкулак"/"Вама веке" до 22 ч.

Трафикът е интензивен нa граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Русе" на границата с Румъния на изход за леки автомобили, както и на пунктовете на границата с Гърция "Маказа" и "Кулата" на вход за леки автомобили. Това информира Главна дирекция "Гранична полиция" на интернет страницата си. Румънските гранични власти няма да пропускат камиони..

публикувано на 05.05.24 в 20:13
Мадона (в центъра) по време на безплатния концерт, който изнесе на плажа Копакабана в Рио де Жанейро, Бразилия, 4 май 2024 г.

Мадона зарадва феновете си в Бразилия с безплатен концерт, дойдоха над 1,5 млн. души

Американската попзвезда Мадона изнесе безплатен концерт на Копакабана, който привлече над милион и половина души. Те изпълниха района около известния плаж в Рио де Жанейро. В продължение на над два часа 65-годишната американска поп икона изпълни едни от най-големите си хитове: Феновете на Мадона бяха впечатлени от безплатното шоу, въпреки че на..

публикувано на 05.05.24 в 19:59
Изглед към Часов Яр, Донецка област, архив, април 2023 г.

Според вашингтонския ISW руските войски не са постигнали видим напредък в Часов Яр

Руските войски не са постигнали видим напредък в опитите да овладеят източния украински град Часов Яр, съобщава вашингтонският Институт за изследване на войната ( ISW) . От института опровергават твърденията в противното на руски блогъри. Според западни военни анализатори Часов Яр е стратегически важен като най-силния опорен пункт преди..

публикувано на 05.05.24 в 19:35
Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс

Директорът на ЦРУ на спешна среща с премиера на Катар заради преговорите Израел - "Хамас"

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс заминава за Доха за спешна среща с премиера на Катар, предаде Ройтерс. Бърнс ще се опита да окаже натиск върху Израел и "Хамас" за продължаване на преговорите, след като стана ясно, че ислямисткото движение не отстъпва от позицията си за прекратяване на военните действия в Ивицата Газа в замяна на освобождаването на..

публикувано на 05.05.24 в 19:25

Великден в Разложко с триетажно мъжко хоро и рисувани с восък яйца

Хиляди вярващи посрещнаха Възкресение Христово в храмовете на Неврокопска епархия, а първият ден на Великден дойде със слънце.  Христос воскресе! Православният свят посрещна Празника на празниците В региона има места, които са самобитни и от векове пазят своята различност във фолклорните традиции, свързани с Великден.  Разложкото село..

публикувано на 05.05.24 в 18:43