Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марина Грънчарова: Днес психологът вече не е лукс, а необходимост

Психолозите са все по-търсени заради екранна зависимост, деца с аутизъм и двойки в криза

| Интервю
Снимка: Pixabay

Днес, в сложните и многопластови времена, които изискват от нас свръхадаптационни механизми, психологът вече не е лукс, а изключителна необходимост. Той ни помага там, където малко не ни достига.

Това обясни в интервю за БНР Марина Грънчарова, председател на УС на Сдружението на младите психолози.

Грънчарова апелира да се разграничава професията на психолога от тази на психиатъра. Тя посочи, че много често хората с блокажи казват – "аз не съм "луд", защо да посещавам психолог".

Професията на психолога е помагаща и подкрепяща в преминаване през преходи, житейски етапи, които са ключови за нашето развитие. Психологът не е психотерапевт, не е и психиатър, подчерта специалистът.

Снимка: PixabayПсихотерапевтът е по-специализирана сфера на помощ при ситуации, в които човек няма изградени умения и капацитет да се справя с конкретни трудности. Психиатрията вече се намесва там, където психичното здраве е застрашено и нарушено, коментира Грънчарова в предаването "Преди всички".

Все по-често психолозите биват търсени от родители, сблъскващи се с последствията от предоставяне на децата на достъп до екран, което води до загуба на способността да се общува, посочи психологът.

"Едно дете приковано зад един екран – щетите са на много нива и на много пластове. Често сме търсени заради екранна зависимост и последствията от нея."

Нарастващ интерес психолозите отчитат и във връзка с деца от аутистичния спектър или двойки с усложнени отношения и в процес на раздяла.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пандемията отключи много негативи в живота ни, постави много философски въпроси – изместването на масовата комуникация онлайн много наруши удовлетвореността от живия контакт, разговора лице в лице и срещата с близък и приятел, изтъкна Марина Грънчарова.  

Във връзка с днешната годишнина от трагедията в река Лим тя напомни колко са важни отделните етапи на скръбта.

"Човек следва да премине през процесите на отричане – това не би могло да се случи на мен; отказът на приемане на ситуацията, последван от депресивен епизод - човекът отказва да се погрижи за себе си, отказва да продължи с ежедневните си отговорности и задължения. Следва да влезем в режим на лична грижа. Намесата на психолога е изключително необходима, защото ако човек не премине адекватно през етапите си на скръб, той не може да продължи живота си качествено."

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Христина Христова

Христина Христова за пенсиите: Добре е да се гледат числата, но има и морално-етичен момент

Бюджетът на ДОО се приема с прогнозни данни, а вече са ясни реалните числа от НСИ и затова процентът за индексация на пенсиите е 10, а не 11 . Това каза пред БНР Христина Христова, бивш социален министър.  От 1-ви юли пенсиите, отпуснати до края на миналата година, се повишават с 11% Повишението на пенсиите от 1 юли може да бъде с..

публикувано на 13.05.24 в 16:32

Одитори ще проверяват новата организация на движението в София

От Института за пътна безопасност обявиха, че са възложили на екип от одитори по пътна безопасност, проектанти и пътни инженери да проверят за нередности организацията на движение по три столични булеварда - бул. "Патриарх Евтимий, бул. "Витоша и бул. "Фритьоф Нансен".  Целта е да се прекратят спекулациите за незаконност на промените.  Продължават..

публикувано на 13.05.24 в 13:20

Национална подписка настоява за доклада за състоянието на мониторинговата система за въздуха

Какъв въздух дишаме – въпросът може да е риторичен за гражданите, но няма официален отговор от държавата. Екологични организации от страната започнаха от Велико Търново национална подписка, с която искат Министерството на околната среда и водите и Изпълнителната агенция по околната среда да публикуват доклада за състоянието на националната ни..

публикувано на 13.05.24 в 06:44

Българското дерматологично дружество дава старт на кампанията "Евромеланома 2024"

Българско дерматологично дружество, в партньорство с Европейската асоциация по дермато-онкология и с подкрепата на EAU THERMALE AVENE, дава старт на тазгодишната кампания "Евромеланома 2024". През последните 18 години "Евромеланома" успешно постига целта си да се повиши информираността на обществото по въпросите на злокачествените..

публикувано на 12.05.24 в 08:50
Гунди - легенда за любовта

В очакване на "Гунди - легенда за любовта"

"Звук  и картина се стовариха върху мен. Усетих такова присъствие, че сърцето ми щеше да спре" . Това сподели пред БНР Величка Маркова, съпруга на Георги Аспарухов – Гунди, по повод лентата за живота на футболната легенда, която ще излезе по кината на 18 октомври 2024 година. Маркова  е консултант на "Гунди - легенда за любовта". "Чела съм..

публикувано на 10.05.24 в 18:37
Емил Йотовски

Емил Йотовски: Ние сме малка пионка на геополитическата дъска, която разиграват чрез продажните ни елити

Ние сме малката пионка на геополитическата дъска, която разиграват чрез продажните ни политически елити. Това заяви пред БНР Емил Йотовски, журналист, сценарист, писател и лекар. Той представи най-новота си книга - "Технология на унищожението".  Премиерата й ще бъде в понеделник – 13 март, от 18.30 часа в  Гранд хотел София.  "Книгата..

публикувано на 10.05.24 в 14:03

Границата при Малко Търново изглежда толкова сива и грозна, сякаш влизаш в третия свят

Километричните опашки по границата ни с Турция на ГКПП "Малко Търново" след празниците разгневиха кмета на общината Илиян Янчев. В социалната мрежа той написа: "И понеже скоро стана въпрос колко годишна е тази битка за разширяването на ГКПП Малко Търново и говорихме за подкрепата на колегите кметове от Бургаска област - това да се превърне в..

публикувано на 10.05.24 в 10:01