Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АМ "Струма" край Кресна: Оптимизмът на властта се препъва в охладения ентусиазъм на местните жители

| Репортаж
Снимка: БТА

След като правителството обяви, че е получило зелена светлина за трасето на автомагистрала "Струма" в района на Кресненското дефиле, но само в едната посока - тази от Кулата към София, започна и внимателният прочит какво ни казва и какви условия поставя Европейската комисия. Сигурно е, че нищо не е сигурно, докато проектите не бъдат направени и одобрени така, че да не се препънат отново в дълги съдебни процедури. 

Правителството декларира готовност да започнат проектирането и изпълнението на магистралното трасе от Кулата към София източно от дефилето и възложи в спешен порядък задачата на МРРБ и Министерството на транспорта.

Същевременно АПИ подготви и обяви обществена поръчка за изработване на прединвестиционно проучване и проектиране на трасе на автомагистрала "Струма" в посока София - Кулата, което също да е извън Кресненското дефиле. Срокът за подаване на офертите е до края на този месец. Тук идва първото странно на пръв поглед уточнение. Проектните проучвания трябва да се извършат в две направления - освен на магистралното трасе в посока столицата, има и изискване за дублиращо двупосочно трасе на път I-1, като и двете да са извън дефилето. За какво е второто трасе, което дублира съществуващия път Е-79, минаващ през дефилето и през самия град Кресна? Защото не става дума само за обходен път около града, за който отдавна се говори. 

Ентусиазмът ни е охладен. Силно сме озадачени какво представлява дублиращото трасе, коментира пред БНР Антон Драчев, председател на местната неправителствена организация "Да спасим Кресненското дефиле". Той е поставил въпроса на среща в МРРБ.

Според него има реална опасност икономически интереси да наложат като неизбежно решението сегашният път през Кресненското дефиле да стане единствено възможната скоростна отсечка от София към Кулата. Това е вариантът, за който настояват основно т.нар. пътищари, припомня той.

Според природозащитни организации обаче дублиращото трасе е поставено като изискване от ЕК да бъдат представени и други алтернативи. Нещо повече - много вероятно е да се наложи да се прави изцяло нов доклад по ОВОС, не само за новите прединвестиционни проучвания, но и за одобреното трасе на магистралата от Кулата към София.

Освен това, четиригодишният мониторинг на популацията на четири вида влечуги в защитената зона "Кресна-Илинденци", за който също е обявена обществена поръчка, е много по-голям период от дадените 180 дни за прединвестиционните проучвания и проектиране.

За местните хора едно е ясно - няма да позволят сегашният път Е-79 през дефилето да бъде компромисът, за да има магистрала, категоричен е председателят на сдружението "Да спасим Кресненското дефиле" Антон Драчев:

"За цяла България е нужно това дефиле да остане като алтернативен път. Всяко решение, което запазва дефилето като алтернативен път, ще го приветстваме."

За кой ли път политическият оптимизъм на властта се препъва в съмненията и логичните въпроси на хората, живеещи по поречието на Струма, които от 20 години чакат едноименната магистрала да бъде завършена.

Повече детайли чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Уилям Бърнс, директор на ЦРУ

Директорът на ЦРУ е в Кайро за преговори за уреждане на конфликта в Газа

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс пристигна в петък в египетската столица Кайро, за да преговаря за уреждане на конфликта в Газа, съобщи агенция Ройтерс, цитирайки източник от египетските служби за сигурност и три свои източника от летището в Кайро. Египет, Катар и Съединените щати ръководят от месеци усилията за посредничество между Израел и..

публикувано на 03.05.24 в 20:47

Руски съд остави в ареста театралния режисьор Евгения Беркович и драматурга Светлана Петрейчук

Руски военен съд остави в ареста до 22 октомври театралния режисьор Евгения Беркович и драматурга Светлана Петрейчук, предаде Франс прес. Двете бяха задържани преди година и обвинени в оправдание на тероризма заради театрална пиеса, с която през 2021-ва печелят престижната руска театрална награда "Златна маска". Пиесата е написана по..

публикувано на 03.05.24 в 20:36

Димитър Главчев посети СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев"

Специализираната болница за активно лечение на детски болести "Проф. Иван Митев" ще получи нов рентгенов апарат. Това стана ясно след неочаквано посещение на служебния премиер Димитър Главчев в лечебното заведение. Преди това той е разговарял с председателя на Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница. Процедурите за..

публикувано на 03.05.24 в 20:25
Румен Христов

Румен Христов е водач на листата на ГЕРБ - СДС в област Монтана за парламентарните избори

ГЕРБ – СДС обяви водачът на листата за предстоящите извънредни парламентарни избори в област Монтана. Това е лидерът на СДС Румен Христов. ДПС и „Продължаваме промяната – Демократична България“ все още не са съобщили официално водачите си. Лидерът на СДС Румен Христов ще е първи в листата на коалиция ГЕРБ - СДС за 12-ти многомандатен..

публикувано на 03.05.24 в 19:28

Посолството на Кремъл в Германия опроверга обвиненията за руски кибератаки срещу страната

Руското посолство в Германия опроверга обвиненията, че руски държавни структури са замесени в хакерски атаки срещу страната, и ги определи като "още един опит" за насаждане на русофобия сред германците, съобщават Ройтерс и АФП. По-рано днес руският дипломатически представител бе привикан, за да изслуша формалния протест на федералното..

публикувано на 03.05.24 в 19:21

Израел потвърди смъртта на още един заложник, задържан от "Хамас"

Израел потвърди смъртта на още един заложник, задържан от палестинкото ислямистко движение "Хамас" в Газа, съобщава Франс прес.   49-годишният Дрор Ор от кибуца Беери е бил убит по време на атаката на групировката в Израел на 7 октомври и от тогава тялото му е държано на палестинска територия, съобщи израелското правителство в платформата "Х"...

публикувано на 03.05.24 в 19:00

Сърбия почете паметта на застреляните преди година 9 ученици в Белград

Сърбия запази минута мълчание тази сутрин - точно година след като ученик застреля 9 свои връстници и охранител в основното училища "Владислав Рибникар" в Белград. Въпреки дъжда множество белградчани се събраха пред училището със запалени свещи и цветя, за да почетат жертвите. Точно в 8.41 ч. - часът, когато стрелбата започна, сирени огласиха сръбската..

публикувано на 03.05.24 в 18:29