Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Живко Коцев: Оттеглям оставката си!

Снимка: БГНЕС
Чуй новината! Чуй новината:

"Тъй като познавам професионализма на господин Коцев и знам, че е много посветен на работата си, поисках лична среща с него и проведохме доста дълъг и откровен разговор, в който се оказа, че всъщност той е подал тази молба за напускане под натиск както от страна на министъра на вътрешните работи, така и от страна на много високопоставени лица в прокуратурата", каза премиерът Николай Денков на брифинг на МС. 


Главният секретар на МВР Живко Коцев, който вчера подаде оставка заяви: 

"Уважаеми дами и господа, представители на медиите. Днес заставам пред вас с ясното съзнание и воля да оттегля своята подадена оставка; оставка, която е провокирана и подадена под огромен психологически и морален натиск".

На няколко пъти Коцев не отговори на журналистически въпроси кой точно го заплашва, не назова име и не каза в прав текст дали това са изпълняващият длъжността главен прокурор Борислав Сарафов. 

"Аз няма да конкретизирам и да влизам в подробности, но оставката не е мой личен акт". 

"Виждам какво се случва в системата на МВР. Аз съм служител повече от 30 години. Кариерата ми е преминала изцяло в правоохранителните структури. Първоначалната ми реакция бе на огромно разочарование, на обида, на болка за отношението спрямо мен. Забелязвам обаче, че срещу мен се развива изключително грозна кампания. Срещу мен седи сериозна армия, която желае да ме дискредитира като личност, като професионалист - мен и моите близки. От. сряда насам не се спират спекулациите и внушенията спрямо мен. Очаквам в следващите дни тя да добие невиждани мащаби. Очаквам всичко. 

Днес забелязах, че моята оставка за напускане на системата на Министерството беше използвана като аргумент за оставането на Калин Стоянов на поста министър на вътрешните работи. Това обстоятелство ме ангажира и задължава. Мой морален и професионален дълг е да се върна и да работя. Да си изпълнявам служебните задължения, защото не става вече въпрос само за мен като професионалист и като личност, а за всички български граждани, на които ние трябва да осигурим спокойствие и стабилитет", посочи Коцев.

Той допълни, че преди около 30 г. е бил обект на въоръжено нападение. 

"Причинени са ми болки и страдания, но преодолявайки страха оцелях и към днешна дата съм пред вас. Не се страхувам за живота си", настоя той.

Коцев уточни, че не се страхува за живота си. Потвърди, че след като е бил поканен да съдейства на образувано наказателно производство на 3 април, когато течеше акцията на ДАНС в Митниците, е имало и обиски в неговия кабинет и в неговото жилище.

"Явих се в КПКОНПИ, в прокуратурата, след което, на по-късен етап, бяха извършени определени процесуални действия в служебното им помещение и в дома ми. Но това, което се твърди - за колосални финансови, парични средства и други нелепи твърдения, не отговарят на истината".

"След като проведохме разговора, се обадих на президента Радев. Оказа се, че те са имали също разговор с господин Коцев. Президентът е информиран за това, което сега ви казвам и аз. При това положение се разбрахме, че аз няма да придвижа процедурата по уволнението по същество, което се иска от господин Коцев. Президентът знае. Той е съгласен, че при тези обстоятелства това не е редно", допълни премиерът в оставка. 

"Аз няма да работя повече с господин Стоянов. Аз съм снел доверието си от него вече, така, че новият служебен кабинет ще трябва да работи, новият служебен премиер, с господин Стоянов".



По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Британският премиер и лидерът на лейбъристите са изключително непопулярни сред етническите общности

Британският премиер Риши Сунак и лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Киър Стармър са изключително непопулярни сред етническите общности в Обединеното кралство, показва ново проучване, цитирано от "Скай нюз". Въпреки че тенденциите при гласуване в етнически разнообразната общност на Острова са невероятно сложни и почти винаги трудни за..

публикувано на 16.05.24 в 03:23
Ван И е китайски дипломат и политик.

Ван И: Решението на САЩ да повишат митата на китайските стоки е признак на слабост

Решението на САЩ да повишат митата върху вноса на китайските стоки е признак на слабост, а не на сила и Пекин ще отвърне подобаващо, заяви външният министър на азиатския гигант Ван И.  Ван И разкритикува решението на Вашингтон, като го нарече "най-типичната форма на тормоз" в съвремието. По негови думи решението е неразумно и само показва..

публикувано на 15.05.24 в 22:45

Столтенберг идва в България в края на май

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се очаква да посети България в края на май. Това обяви служебният министър на отбраната Атанас Запрянов пред Нова НЮЗ.  Столтенберг ще е в страната ни по време на заседанието на Парламентарната асамблея на Алианса, която е насрочена за периода 25-27-и май.

публикувано на 15.05.24 в 22:31

ЕС все още косвено внася руски петрол въпреки забраните чрез Турция

От влизането в сила на забрана за петролни продукти на 5 февруари миналата година до края на февруари тази година Европейският съюз е внесъл над 5 милиона тона петролни продукти на стойност над 3 милиарда евро от три турски пристанища - Джейхан, Мармара Ереглиси и Мерсин. Има подозрения, че по-голямата част от тези рафинирани продукти..

публикувано на 15.05.24 в 21:46
Герт Вилдерс

Преговорите за правителство в Нидерландия са на финалната права

"Много близо сме до споразумение за правителство с бъдещите ни коалиционни партньори", заяви нидерландският депутат Герт Вилдерс. Според него не е възможно преговорите да се провалят в последния момент. По думите му след изтощителни 16-часови разговори е постигнат консенсус относно държавните финанси. Тъй като партиите са разделени по..

публикувано на 15.05.24 в 21:40

Байдън и Тръмп с почти равна подкрепа сред избирателите в САЩ

Джо Байдън и Доналд Тръмп са в силно оспорвана надпревара според най-новата анкета за президентските избори на Ройтерс/Ипсос. Американският президент от Демократическата партия Джо Байдън и съперникът му от Републиканската партия Доналд Тръмп са с изравнени позиции в оспорваната надпревара за президентските избори през ноември, сочат..

публикувано на 15.05.24 в 21:35
Хора проверяват автомобилите си, паркирани близо до мястото на обстрел в жилищен район в Харков, Украйна, 14 май 2024 г.

Украинската армия е стабилизирала фронта в Харковска област

Украинската армия е стабилизирала фронта в североизточната Харковска област, където руските сили започнаха сухопътно настъпление на 10 май. Това обяви президентът на Украйна Володимир Зеленски.  Руските части контролират над 10 села в украинските Харковска и Запорожска области "През днешния ден всички задействани подразделения на..

публикувано на 15.05.24 в 21:22