Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За 30 -ти път в Тел Авив се проведе туристическа борса

Снимка: Феня и Искра Декало

За 30 път в Тел Авив се проведе туристическа борса. Тази година заради войната в нея имаше само 19 чуждестранни павилиона, но без българско участие.

Дори и по време на война за израелците туризмът е част от начина на живот. Подобно на японците това е целевата група в пазара на пътешествията. Макар и много авиокомпании да са спрели полетите си от и до Израел, заради високите застрахователни такси, местните авиокомпании и тези на няколко държави, продължават да летят. 

Завръщат се и ниско тарифните превозвачи, а с нетърпение се очаква да поднови полетите си и "България ер", която ще превозва пътници не само за България, а и част от тези които биха приели и непреки полети до Европа. Какво разказа за "Закуска на тревата" страстна почитателка на пътуванията до България и бивша туристически служител:

"Българската авиокомпания не лети вече половин година. След като Турция стана не особено безопасна за израелци, предпочитаните ни дестинации за двудневен или тридневен отдих са Гърция, България и Черна гора. Тя е на 2 часа път със самолет. Лично аз само през тази година съм била 3 пъти за кратко в България. Бях и на ски, в Пловдив, във Велико Търново. 

Искам да разкажа как обикнах тази дестинация. Преди доста години за пръв път бях там със семейството на роднина на съпруга ми, роднина, който беше женен за преселничка от България. Тя беше направила маршрут „Корени“ и посещавахме градове свързани с миналото на родителите й. Малко след това съпругът ми честваше кръгла годишнина и реших да му направя екскурзия - изненада. Тогава самолетните билети до България бяха евтини. Направихме маршрут по красиви и исторически места из страната, където рядко стъпват чужденци. Бяхме очаровани от разнообразието на природата, от отзивчивостта на хората, от храната, която съчетава ястия от изтока и от запада. Всеки може да намери нещо, което да му хареса".

Изложението бе съчетано с конференции, свързани с тенденциите и новостите в туризма. 

"Имаме клиенти, които сами попълват въпросници за местата, където са били, за възможните болести, които биха повлияли и на степента на трудност на маршрутите, и на цената на застраховките. За други се налага нашият изкуствен интелект да събере данни от открити източници - най-вече от снимки и пътни бележки в мрежата. Така знаем къде човекът вече е бил( и дали обича да се връща на любими места) и какви форми на туризъм предпочита. В зависимост от вкуса и физическите и финансови възможности предлагам до три маршрута на сезон. 

Ако избере от тях, помагаме в оформяне на виза и други възможни документи, избираме за него здравна застраховка с най-добро съотношение на цена и качество. Имаме дори една категория клиенти, когото са „винаги готови“ за изгодно пътуване. Те изчакват "горещите места"- намаление буквално ден - два преди полета. Помагаме им да намерят точно такива направления. По това съперничим на международни фирми, защото от една страна познаваме психиката на израелеца, а от друга сме активната страна и сами предлагаме, разказа в "Закуска на тревата" Габриел Леви, собственик на фирма-консултант на любителите на пътешествия. 

"Освен за предпочитанията за допълнителна програма, при нас се пазят и отзиви на хотелиерите за дадения екскурзиант. Знаем кой е капризен клиент, кой се е опитал дори да отмъкне нещо от хотела.

Клиентите мотат и да не знаят, че на около хиляда (най-често задавани въпроса от туристите) на телефона или имейла на нашата фирма, а и на много други, ще им отговори автомат. Само ако въпросът е съвсем необичаен, ще чуят  - "Момент, да разговаряте с началника" и тогава ще бъде включен туристически агент, застраховател или друг компетентен служител.

Чрез изкуствения интелект може да се избегнат някои грешки на туроператори. Много е важно да се познават предпочитанията на участниците при предлагане на допълнителни атракции като екстремални спортове, представления, посещения на музеи и др. Особено сериозни сблъсъци се получават, когато за един маршрут няколко фирми събират екскурзианти. Някои от тях могат да предложат бонуси. Чрез изкуствения интелект се анализират и отзивите за състоянието на хотелите и качеството на обслужване в него. Туристите обикновено снимат всички дефекти и конфликти с персонала. Качени веднъж в мрежата, изкуствения интелект бързо ги открива и систематизира, допълни още за БНР Леви.


Още по темата в звуковия файл. 


По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

4,3 млн. пациенти в Европа се заразяват всяка година с допълнителна инфекция при престой в болница

Всяка година над 4 милиона пациенти в Европа се заразяват с поне една допълнителна инфекция по време на своя болничен престой.  Инфекциите, свързани с медицинско обслужване, са значително предизвикателство за безопасността на пациентите в цяла Европа, подчерта директорът на Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията доктор Андреа..

публикувано на 08.05.24 в 05:25

Кипър ще финансира изследователски проекти в авангардни научни области

С нови програми за над 16 млн. евро правителството на Кипър ще финансира изследователски проекти в авангардни области и ще подкрепи участието на младите учени в европейски научни дейности. Отварянето им за кандидатстване бе обявено във вторник от Фондацията за изследвания и иновации. По най-мащабната програма, наречена "Острови на върхови..

публикувано на 08.05.24 в 05:19
Летище

Хаос на британските летища заради проблеми при паспортния контрол

Съобщава се за хаос по летища в Обединеното кралство, свързан с електронните врати при паспортен контрол.  Някои от най-натоварените британски летища съобщиха, че граничните сили изпитват общонационален проблем, засягащ пътниците при паспортен контрол. От "Станстед" и "Гатуик" заявиха, че става дума по-конткретно за електронните врати при паспротнтата..

публикувано на 08.05.24 в 05:14
Клаус Йоханис и Джо Байдън

Румънският президент е готов да обсъди изпращането на зенитно-ракетен комплекс Patriot в Украйна

Румънският президент Клаус Йоханис заяви във вторник, че е готов да обсъди изпращането на зенитен ракетен комплекс Patriot в Украйна, след като Германия призова страните членки на Европейския съюз и НАТО да укрепят противовъздушната отбрана на Украйна, съобщава Ройтерс. "През последните няколко седмици имаше дискусии за това кой може..

публикувано на 07.05.24 в 23:20
Атанас Янев, бивш кмет на Дупница

Бившият кмет на Дупница Атанас Янев осъди прокуратурата на 28 хил. лв. обезщетение

Бившият кмет на Дупница инж. Атанас Янев в мандата 2007 до 2011 г., считан тогава за фаворит на братя Галеви, осъди Софийска районна прокуратура на 28 хил. лв. обезщетение. Искът на Янев е бил за 120 хил. лв. обезщетение на   нанесени му морални вреди. Съдебното производство срещу Янев, по което е оправдан окончателно, е продължило 12..

публикувано на 07.05.24 в 22:20

31 политически формации регистрираха листите си в Благоевград за изборите за НС

31 политически формации регистрираха листите   си за участие в предсрочните парламентарни избори в  Благоевград, като повече от половината го направиха в последния ден. Истинска лидерска битка се очаква  в Пиринско. Само две политически формации регистрираха пълни листи от 22-ма кандидати за парламентарния вот на 9 юни в първи..

публикувано на 07.05.24 в 21:47
Осама Хамдан, представител на

"Хамас": Без споразумение за прекратяване на огъня, ако продължи израелската агресия срещу Рафах

Представителят на групировката "Хамас" Осама Хамдан предупреди, че ако израелската военна агресия в Рафах продължи, няма да има споразумение за прекратяване на огъня, предаде Ройтерс. Коментарите на "Хамас" бяха направени по време на пресконференция в Бейрут, когато делегация на групировката пристигна в Кайро от Доха, за да продължи..

публикувано на 07.05.24 в 21:36