Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Не е вярна постановката, че който държи главния секретар на МВР и министъра - печели изборите"

Михаил Миков: Нито министърът, нито главният секретар на МВР може да реши едни избори

"От битката в МВР се получава свръхполитизация на системата"

| Интервю
Михаил Миков
Снимка: Ани Петрова

 

Не е вярна постановката, че който държи главния секретар на МВР и министъра - печели изборите

Това мнение изказа пред БНР бившият министър на вътрешните работи Михаил Миков, бивш лидер на БСП и бивш председател на Народното събрание. И уточни, че тази постановка е безсмислена и се ползва за алиби за резултатите от изборите. 

"Нито министърът, нито главният секретар може да реши едни избори и затова има много примери. Дори когато аз бях министър на вътрешните работи, БСП загубихме изборите. И при Иван Костов беше така, има и още примери".

Според него в МВР се води битка за политическо присъствие, без да си дават сметка състезателите, които се бият, че по този начин се получава свръхполитизация на системата, защото заемането на страна в тази ситуация е заемане на страна в политическото състезание за предстоящите избори.

Той подчерта, че вътрешните борби обезсилват МВР и намаляват авторитета му, както и авторитета на държавата и на всички институции в нея.

"Снимките с Живко Коцев са били предмет на съдебно разглеждане в съдебната зала, включително той е обявен за анонимен свидетел, цяла България знае, че е анонимен свидетел", коментира Миков разпространените снимки, на които е главният секретар на МВР.

По думите на Михаил Миков авторитетът на МВР и на държавата страдат, когато "един човек (Живко Коцев - б.р.) през ден си сменя мнението":

"В единия случай казва, че подава оставката си без натиск, после излиза заедно с министър-председателя и казва, че е бил притискан и си оттегля оставката. Страни са тези работи. Те не говорят добре за начина, по който се случват нещата у нас".

Партньорските ни страни сериозно ще се замислят как функционира демокрацията в България, смята той.

Миков препоръча служебният премиер Димитър Главчев да не се съобразява с исканията на която и да е партия, защото той ще носи отговорността по отношение на персоналния състав на правителството.

Бившият лидер на БСП коментира, че социалистическата партия "стои зле" и в поредица от избори "се е закотвило на дъното на класацията".

Той критикува решението на БСП да не отидат при президента на консултациите с парламентарно представените партии за съставянето на служебния кабинет. 

Интервюто на Снежана Иванова с Михаил Миков в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Арести на пропалестински протест в Чикаго, 15 април 2024 г.

Газа: Американското пристанище е завършено, арести и сблъсъци в Европа

Изграждането на изкуственото временно американско пристанище в Газа, което да улесни доставката на хуманитарна помощ, е завършено. Заради лошите метеорологични условия обаче, не може да бъде придвижено до определеното място, съобщи Пентагонът. Според плана хуманитарната помощ първо ще бъде товарена на кораби в Кипър, а оттам ще бъде доставена в..

публикувано на 08.05.24 в 07:47

Радев на официално посещение в Азербайджан

Държавният глава Румен Радев е на официално посещение в Република Азербайджан, по покана на своя колега президента Илхам Алиев. Укрепването и задълбочаването на двустранното стратегическо партньорство в икономиката, енергетиката, високите технологии, иновациите, транспорта и туризма са във фокуса на посещението на делегацията ни водена от..

публикувано на 08.05.24 в 07:39
Протест срещу изграждането на велоалея

И днес протест в центъра на столицата заради велоалея

Протестите за промените в движението в София се очаква са продължат и днес. Десетки хора се събраха снощи на кръстовището на булевардите "Фритьоф Нансен" и "Патриарх Евтимий". Причината е промяната в паркирането и движението в района, въведена от Столична община - заради изграждане на велоалея. Гергин Борисов: Само с 50 намаляват паркоместата..

публикувано на 08.05.24 в 07:37
Свежи цветя, положени на лобното място на Ани и Явор, които бяха пометени от лека кола на София през май.

Протест в столицата година след смъртта на Ани и Явор на пешеходна пътека

Една година след смъртта на Ани и Явор, чийто живот бе отнет на пешеходната пътека при кръстовището на бул. "Сливница" и ул. "Русе" в София, от Фондация "Ани и Явор: Ключът е любовта" и Инициативен комитет "Заедно срещу безумията по пътищата“ организират протест тази вечер на мястото на инцидента. В знак на съпричастност след трагедията, при..

публикувано на 08.05.24 в 07:32

Теглят в ЦИК номерата на бюлетините на партиите за изборите на 9 юни

В 16 часа днес Централната избирателна комисия (ЦИК) ще определи чрез жребий поредните номера в бюлетините на партиите, коалициите и Инициативните комитети за предстоящите избори на 9 юни. Също с теглене на жребий ще бъде определен и редът за представяне на кандидатите, регистрирани от политическите формации и Инициативните комитети, в..

публикувано на 08.05.24 в 07:27
доц. д-р Маню Моравенов, изпълнителен директор на БФБ

Българската и Франкфуртската фондови борси предлагат двойно листване

Българската фондова борса съвместно с Франкфуртската фондова борса предлагат на компаниите възможност за търговия и на двете места или т.нар. двойно листване. Новият пазар, наречен EuroBridge, беше представен още през април. Вече има и една българска компания, която направи тази стъпка, която ще доведе до търговията на акциите ѝ в евро - и..

публикувано на 08.05.24 в 07:21

4,3 млн. пациенти в Европа се заразяват всяка година с допълнителна инфекция при престой в болница

Всяка година над 4 милиона пациенти в Европа се заразяват с поне една допълнителна инфекция по време на своя болничен престой.  Инфекциите, свързани с медицинско обслужване, са значително предизвикателство за безопасността на пациентите в цяла Европа, подчерта директорът на Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията доктор Андреа..

публикувано на 08.05.24 в 05:25