Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светлана Боянова: Имаше дългогодишна съпротива за обединение в земеделието

| Интервю
Снимка: Савина Спасова

Имаше дългогодишна съпротива за обединение на различни организации в земеделието. Това заяви пред БНР Светлана Боянова - изпълнителен директор на Българската аграрна камара. 

Тази седмица камарата отбелязва първата годишнина от създаването си. 

"За 1 година показахме, че Българската аграрна камара е една демократична организация, която може да взема решения в полза на всички земеделски производители. За 1 година показахме, че можем да търсим компромиси помежду си. За 1 години търсихме баланси и това, което ни обединява, а не това, което ни разединява. Ние сме обединение на принципна основа в защита на всички земеделски производители", изтъкна тя в предаването "Преди всички". 

"Не всички в този сектор искат да има т.нар. представителни критерии, т.е. наистина да представляваш земеделските производители с конкретни правила. Това е основната разлика в БАК и всички останали", обясни Светлана Боянова. По думите ѝ организациите в БАК сами са поставили пред себе си по-високи изисквания за представителност, отколкото са покривали към датата на създаване на камарата. 

"Тук говорим за обединение на принципи и търсене на нещо по-сериозно като представителност в нашия сектор. Не е идеята да бъдем галеници, да можем да работим с министър - не, основната ни задача е да постигаме конкретика - много ясни и точни неща за земеделските производители", категорична бе тя. 

Боянова посочи като успех и промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. 

Цялото интервю на Веселина Миланова със Светлана Боянова в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Сандански

Изборът на общински съветници в Сандански зацикли, ВАС върна делото

Върховният административен съд (ВАС) отмени решение на Административен съд - Благоевград, с което се потвърждава избора на общински съветници в Сандански и върна делото за ново разглеждане от нов състав. Делото е образувано пред ВАС по две касационни жалби, с които се оспорват истинността на протоколите на Общинска избирателна комисия -..

публикувано на 08.05.24 в 12:48

В Неапол конфискуваха 48 млн. фалшиви евро в банкноти по 50 евро

Финансовата полиция в Неапол разкри в складова промишлена сграда в квартала "Понтичели", печатница за фалшиви евробанкноти. Намерените 48 милиона евро са почти перфектно изработени банкноти от 50 евро. Отпечатани са с "офсет" процес, който в сравнение с дигиталната техника позволява те да се доближат изключително много до оригиналните..

публикувано на 08.05.24 в 12:36

Радев и Алиев подписаха декларация за стратегическо партньорство между България и Азербайджан

Президентите на България и Азербайджан Румен Радев и Илхам Алиев подписаха декларация за укрепване на стратегическото партньорство между България и Азербайджан.  Радев подписва декларация за стратегическо партньорство между България и Азербайджан "Азербайджан се превърна в ключов партньор на България в областта на енергетиката и има..

публикувано на 08.05.24 в 12:15
Георги Готев

Георги Готев: Китай тепърва ще се намесва сериозно на европейска територия

Китай е много по-голям фактор от Русия. Това заяви пред БНР Георги Готев, Euractiv. Днес Си Цзинпин се среща с Александър Вучич. Следващата му спирка в Европа ще бъде Унгария. "Пекин се стрем и да постигне историческите си цели и го прави с всяка своя стъпка. Опитва се да увеличи влиянието си в ЕС през последните години . Т ърси..

публикувано на 08.05.24 в 11:46
Виктор Орбан със Си Цзинпин в Пекин.

Си се среща с Орбан - "най-добрият приятел на Китай в ЕС"

Приемайки Си Цзинпин на последната спирка от европейската обиколка на китайския лидер в Европа, унгарският премиер Виктор Орбан ще има шанс да засили връзките между Пекин и неговия най-близък съюзник в ЕС, коментира днес АФП. Си започна обиколката си с Франция – сърдечна визита, която обаче подчерта напрежението между Пекин и ЕС заради..

публикувано на 08.05.24 в 11:41

Прокурор Елена Каракашева, и.д. главният секретар на МВР и ДАНС в звено за честни избори на 9 юни

Прокуратурата, МВР и ДАНС с общи действия за вота 2 в 1 на 9 юни. Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов, служебният вътрешен министър Калин Стоянов и председателят на Държавна агенция "Национална сигурност" Пламен Тончев подписаха съвместна заповед, с която се създава Национално междуведомствено звено за изборите за..

публикувано на 08.05.24 в 11:36
Татяна Станева

Татяна Станева: Състоянието на украинските жители прилича на кардиограма

Конфликтът в Украйна мина знаковите 800 дни. Днес в страната е официален празник – Ден на паметта и победата над нацизма във Втората световна война. Отбелязва се съгласно закон, който беше приет от Върховната Рада през май 2023 г., подписан след това и от президента на страната Володимир Зеленски. Татяна Станева, която е журналист,..

публикувано на 08.05.24 в 11:31