Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Христо Хинков: Болницата е закрепена, ще бъде спасена

Специализираната болница за рехабилитация в Котел е на ръба. Ще затвори ли?

Директорът д-р Григор Малев: 10 месеца работим на батерии

| Репортаж
Снимка: bdplr-kotel.org

Ще затвори ли врати Специализираната болница за рехабилитация в Котел заради натрупани задължения за ток и вода и неизплатени заплати? Ще стигнат ли до лечебното заведение отпуснатите от Министерския съвет в началото на април средства за погасяване на дълговете?

Преди година Специализираната болница за рехабилитация в Котел бе пред затваряне. Причината - 300 хиляди лева задължения към доставчици, пълните заплати на персонала не бяха изплащани от повече от година. Според тогавашния управител Цветан Влахов болницата се е изправила пред проблемите по време на пандемията и оттогава постепенно затъва.

Тогавашният здравен министър д-р Асен Меджидиев посети болницата в Котел и обеща, че пари ще се намерят и тя няма да бъде затворена. По негова заповед тогавашния управител бе уволнен, а коментарът му бе, че болницата е целенасочено саботирана.

"Това, което като мярка Министерство на здравеопазването веднага ще вземе, е освобождаване на управителя и назначаване на нов управител. Медицински надзор влиза на проверка. Трябва да влезе и вътрешен одит на Министерство на здравеопазването. Министерството на здравеопазването ще съдейства тези задължения, които са натрупани, да бъдат компенсирани и да персоналът да получи възнагражденията, които са първо задължение на всяко едно лечебно заведение", увери тогава здравният министър. Меджидиев обяви още, че са били връщани болни при свободен леглови ресурс.

Защо болницата е била умишлено саботирана и търсен ли е ефектът да бъде приватизирана, като фалира, не стана ясно, но подозренията останаха.

Резултатите от назначените проверки и одит не бяха оповестени медийно. Година след това единственото известно е, че болницата отново е застрашена от затваряне.

С решение на Министерския съвет от 5 април на лечебното заведение се отпускат общо 750 хиляди лева. Към момента обаче това не се случва.

Местната общественост и работещите в болницата търсят отговори на редица въпроси:

·  Какво е показал медицинският одит, назначен преди година?

·  Защо след близо година и обещания за отпускане на средства за погасяване на дълговете това не е направено?

·  Защо никой от здравното министерство години наред не е обръщал внимание на проблемите в тази болница?

·  Имало ли е политически чадър над старото ръководство и приватизация чрез фалит ли е била крайната цел?

На този етап болницата е закрепена, няма да затвори врати, изрази мнение пред БНР проф. Христо Хинков, министър на здравеопазването в кабинета "Денков". Има и възможност да мине в режим на работа на болница в отдалечен район, като получава допълнителни субсидии от министерството, допълни той. Досегашният здравен министър е съгласен с твърденията, че болницата умишлено е била водена към фалит и че "има интереси за приватизацията на болницата". 

"Едно от решенията е тя да се слее с големия комплекс на "Болници за рехабилитация", което ще доведе до разпределение на нейните дългове. При положение, че сега тя може да влезе без дългове в този комплекс, това може да бъде решено от новия министър. Болницата е спасена", изтъкна проф. Хинков. Той смята, че "би било добре да се потърси съдебна отговорност" на бившия директор на болницата в Котел. 
"Проблемът е системен и той е свързан с това, че държавните болници, поради редица причини, тяхното управление, смяната на директори е изключително трудно и се получават такива неща, като болницата в Котел. Появява се директор, който вероятно има други намерения, а не да оздравява и да води болницата както трябва", коментира Христо Хинков.

Трябва да се изготви оздравителен план, потвърди в предаването "Преди всички" и директорът на лечебното заведение д-р Григор Малев. Той увери, че планът ще бъде предоставен през следващата седмица.

"Работим 10 месеца на батерии", обясни Малев и определи като "много странно всичко, което е ставало с болницата от 2020 година". 

Към момента в болницата в Котел работят 24 души.

Повече по темата чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
 Севдалин Духнев

Севдалин Духнев за това как се прави и как се бие тъпана в далечна Америка

В поредния епизод на рубриката “Америка - илюзии и реалности” гост е Севдалин Духнев - майсторът на тъпани и мебели. Роден в Силистра , живял в София, от 20 години заедно със семейството си е част от българската общност в Чикаго. Казва, че не прави планове за бъдещето, но много му се иска един ден да се върне там, където е роден и да продължи да..

публикувано на 29.04.24 в 10:24

Петър Вутов: Всеки Божи храм е притегателен център за вярващите

Днес, когато православният свят празнува Вход Господен в Йерусалим - празникът на възторженото посрещане на Христос в светия град, ще ви направим съпричастни на една история за вярата и чудодейната й сила. Ще ни я разкаже Петър Вутов от мездренското село Игнатица. Пенсиониран инженер, дипломиран богослов, страстен писател и задълбочен..

публикувано на 28.04.24 в 07:18
Монумент в Молдова в памет на жертвите от  аварията в Чернобил

Плътно информационно затъмнение у нас 7 дни след идването на облака от Чернобил

38 години след атомната трагедия в Чернобил проф. Димитър Вацов завършва свое изследване по темата, което ще бъде издадено в книга. Проф. Вацов е  преподавател по философия и основател на Фондацията за хуманитарни и социални изследвания. Т ой започва изследването си преди близо 4 години.  В интервю за БНР авторът на изследването изрази надежда,..

публикувано на 26.04.24 в 10:35
Снимката е илюстративна

Община Божурище и местната общност - съюзени срещу канадски инвеститор. Събират подписи за референдум

Канадска минодобивна кампания има зелена светлина за проучвателни сондажи за второто тримесечие на тази година в района на село Златуша, община Божурище. Селото се намира на 20 километра от столицата. Инвеститорските намерения срещат силен отпор от местната общност. Събират се подписи за провеждането на местен референдум . Подписката ще..

публикувано на 26.04.24 в 07:14

Шокиращи "шедьоври" от световната кулинарна култура

От божествените деликатеси през традиционно, простичко, носталгично и убийствено вкусно приготвени храни, през екзотично звучащите и пропити от оригиналност кулинарни изобретения....в "Изотопия" стигнахме до противните, отблъскващи, шокиращи измерения на световната кулинарна култура.... Дълбоко в хранителните табута навлиза Автономията за..

обновено на 25.04.24 в 13:06
Снимката е илюстративна

"Коренът ни вика да се приберем." От чужбина до село - защо?

След години живот в чужбина млади семейства в Габровско избират да живеят на село и да се върнат към корените си. Те ще се съберат на среща в Трявна в рамките на кампанията "ЗАвръщането" , започнала в края на 2022 г. Историите си ще разкажат млади хора, завърнали се от Англия, Германия и Дания. Целта на кампанията и на срещата е да се..

публикувано на 24.04.24 в 06:59
Елица Йорданова

Елица Йорданова - между Канада и България

В 43 - ти епизод на рубриката "Америка-илюзии и реалности" гост е учителката по музика Елица Йорданова , която живее в Мисисага, един от сателитите на Торонто повече от 30 години, но не е спряла да се връща в България и да създава нови културни мостове между  двете страни. САЩ са единствената страна, с която граничи Канада . Всички други..

публикувано на 22.04.24 в 09:59