Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арх. Стефан Цонев: Около 65-70% от сградите са некачествено санирани

| Интервю
Снимка: Община Враца

Около 65-70% от сградите са некачествено санирани, обяви пред БНР арх. Стефан Цонев. 

Експерти от Алианса за висока строителна култура провериха как е поставена топлоизолацията при безплатното саниране, което обхвана 2000 сгради за 2 млрд. лв. от държавния бюджет. По думите на арх. Цонев проверката е установила множество дефекти. Една прекрасна идея, която беше силно побългарена, отбеляза той и каза със съжаление, че очакванията и за новия етап са същите. Контролът липсва, обобщи той в интервю за предаването "Хоризонт до обед".

Проверката е обхванала санирани сгради в Бургас, Варна, Видин, Велико Търново, София, Горна Оряховица. Там бяха очакванията и там бяха санирани повечето сгради, уточни Стефан Цонев: 

"2000 сгради е невъзможно да бъдат обхванати, но конкретните примери, които прегледахме, са достатъчно красноречиви. По цялата територия на държавата дефектите са едни и същи, което показва една систематичност на липсата на контрол и едно формализиране на целия процес".

Той посочи, че дефектите започват от документацията преди санирането и стигат до строителния процес, при който най-често срещаното е прехвърляне от фирмата, спечелила конкурса, на втори и трети подизпълнител. Това е в разрез с договорите с МРРБ, подчерта експертът. 

"Няма нещо, което да бъде санкционирано по тази линия. Хората търпят негативите от неглижирането на процеса по саниране. Единственото, което се вижда, са красивите фасади, които скриват страшно много дефекти", подчерта арх. Цонев, като отбеляза и влаганите некачествени материали. В проверките са използвани термокамери и дронове, с които се установяват проблемите. Според него дефектите е можело да бъдат избегнати

Докладът, който се готви след проверките, ще бъде изпратен в МРРБ, прокуратурата и на ЕК, съобщи още арх. Стефан Цонев. 

По думите му е изключително важно хората да се запознаят с основните правила. Той ги посъветва да правят снимки и при съмнение, да се обърнат към специалист, както и да заведат исканията си писмено. Когато има съмнение за некачествено изпълнение, има механизми, които да сработят и това да бъде поправено, напомни той.

Според специалиста "тази безотговорност се дължи на последните 15-20 години политически назначения във всички структури". Изключително неподготвени кадри се назначават на възлови места и оттам страда всяка една от системите, категоричен бе той. 

Припомняме, че следващото безплатно саниране на 756 многофамилни жилищни сгради ще се случи у нас в 102 общини. Стойността на проекта е 1,13 млрд. лв. Той е по Плана за възстановяване и устойчивост и цели да постигне намаляване с 30% на разходваната енергия. 
Цялото интервю на Спас Крайнин с арх. Стефан Цонев в предаването "Хоризонт до обед" чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Корал

Скандалът с Кирил Петков за "Корал" се разраства, замесиха Никола Минчев и Пашата

Журналистическо разследване на сайта "Биволъ" твърди, че Кирил Петков е влязъл във властта като министър на икономиката в служебно правителство в нарушение на закона.   Според изнесените данни подписите под документ, уверяващ, че той вече не е член на ръководството на неправителствената организация "Да запазим Корал", са фалшифицирани от адвокат..

публикувано на 29.04.24 в 12:46
Александър Симов

Ал. Симов: Експертно управление - за да може политическата система да продължи напред

" Може би се налага да минем през експертно, надпартийно управление, което да реши конкретни икономически задачи. Това е единственият начин политическата система да продължи напред . Иначе сме обречени на Делян Пеевски, сглобки, ГЕРБ, Бойко Борисов и градска десница до откат. В България вече няма лесни решения ". Това коментира пред БНР..

публикувано на 27.04.24 в 14:45
Снимката е илюстративна

Фермер: Няма недостиг на мляко в България, целта е внос на евтино сухо мляко от Украйна

От правителството и депутатите зависи докога ще продължава този нерегламентиран внос на сухо мляко най-вече от страни, които не са членки на ЕС . Това заяви пред БНР Димитър Шопов, председател на Асоциацията за развъждане на черношарена порода в България. Асоциацията обединява фермери, които произвеждат над 60% от млякото в страната...

публикувано на 26.04.24 в 09:55

Проблеми с вноса на работна ръка за туризма, сигнали за искани подкупи в консулства

"Парите за заплати в туризма се увеличиха в пъти. Добре платени са и най-неграмотните ни служители. Но кадри в България няма ".  Това заяви пред БНР Веселин Налбантов - зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. В тази връзка той отбеляза и проблема с демографския срив в страната . Според него освен това..

публикувано на 25.04.24 в 11:16

Разхищаваме 68 кг храна годишно на човек от населението

Разхищението на храни е риск както за продоволствената сигурност, така и за околната среда. Според Организацията на ООН за прехрана и земеделие близо 1/3 от храните, произведени по света, се губят или разхищават . В ЕС всяка година става дума за почти 59 милиона тона храни, а това се равнява на 131 кг отпадъци на човек годишно. Доклад на..

публикувано на 25.04.24 в 09:08
Български производители изливат млякото си в знак на протест срещу политиките в сектора

Украински млекопреработватели искат по-голям внос у нас. Българските: Не достига суровото мляко, трябва сухо

Украински млекопреработватели и производители на суровини искат да увеличат вноса си у нас . Това стана ясно от срещата във Велико Търново между Украинската асоциация на млекопреработвателите с Българската асоциация на млекопреработвателите. Българските им колеги казват, че има сериозен недостиг на суровини у нас, защото животновъдите са намалили..

публикувано на 24.04.24 в 07:40
Доц. Ангел Кунчев

Доц. Кунчев пред БНР: Все още не е обявена епидемия от коклюш. Очаква се заповед до края на седмицата

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев потвърди пред БНР, че все още не е обявена епидемия от коклюш.  Очаква се да бъде издадена заповед на здравния министър до края на тази седмица. Но днес през цялото време доц. Кунчев говореше за епидемия, посочи здравният репортер на Националното радио Елена Бейкова. Е-обучение..

публикувано на 23.04.24 в 17:32