Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британският външен министър ще преговаря в Брюксел за Гибралтар

Гибралтар
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Външният министър на Обединеното кралство Дейвид Камерън пътува днес до Брюксел за преговори относно Гибралтар и отношенията му с ЕС след Брекзит.

Главният министър на Гибралтар Фабиан Пикардо, испанският външен министър Хосе Мануел Албарес и вицепрезидентът на Европейската комисия Марош Шефчович също ще присъстват на разговорите. В центъра на обсъжанията се очаква да бъде въпросът как да се управлява границата на Гибралтар. Няма очаквания обаче срещата да доведе до окончателно споразумение. 

Преди преговорите Пикардо каза, че е "оптимист". Той добави, че иска "проблемите да се решат по възможно най-безопасен начин и без да се компрометира нито един аспект от свещения суверенитет, юрисдикция и контрол на Гибралтар". 

Гибралтар е британска отвъдморска територия, разположена в южния край на Иберийския полуостров, където граничи с Испания.

Решението на Обединеното кралство да напусне ЕС през 2016 г. и по този начин да прекрати свободата на движение създаде проблеми в Гибралтар, където хиляди хора пресичат границата с Испания всеки ден, за да работят, пазаруват или посещават семействата си. Територията не беше включена в постоянната сделка за Брекзит между Обединеното кралство и ЕС и вместо това действа по договорености в зависимост от възникващите ситуации. От октомври 2021 г. са проведени 17 кръга преговори, насочени към постигане на трайно решение. 

Миналия месец ветеранът от Консервативната партия сър Бил Кеш каза, че е бил обезпокоен, когато научил, че Лондон се е съгласил по принцип да позволи извършването на гранични проверки на ЕС в Гибралтар и "съвместно британско-испанско управление на летището в Гибралтар", което се използва както от гражданските авиокомпании, така и от Кралските военновъздушни сили.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Велосипедисти преминават границата между Испания и Гибралтар, 31 декември 2020 г.

Гибралтар обвини Испания в нарушаване на британския суверенитет

Гибралтар обвини Испания, че е извършила "сериозно нарушение на суверенитета и юрисдикцията" им, ако се потвърди, че двама испански митнически служители са "стреляли с оръжията си" на нейна територия. Това се е случило в петък, когато..

публикувано на 04.02.23 в 12:04
Риши Сунак и Педро Санчес

Санчес и Сунак настояват за бързо финализиране на споразумението ЕС-Великобритания за Гибралтар

Испанският премиер Педро Санчес и британският Риши Сунак призоваха за постигането "възможно най-скоро" на споразумение за отношенията на Гибралтар с Европейския съюз след Брекзит. Те са провели телефонен разговор, в който са се обединили около..

публикувано на 05.05.23 в 22:34
Фабиан Пикардо

На първия министър на Гибралтар "му призлява от Брекзит"

Първият министър на британската задморска територия Гибралтар Фабиан Пикардо заяви в интервю за „Сънди телеграф“, че „обича Великобритания, но му призлява от Брекзит и последствията от него“. С договорката по Протокола за Северна Ирландия..

публикувано на 24.09.23 в 09:15
ВИЖТЕ ОЩЕ

Експерти искат изграждането на високоскоростни ЖП линии да стане държавен приоритет

Изграждането на високоскоростни железопътни линии да стане основен държавен приоритет, настояват експерти в сектора. Те изтъкват необходимостта от дългосрочна програма за развитие на този вид транспорт, съобразена с политиките на Европейския съюз...

публикувано на 16.05.24 в 22:45

Спецов: 2 млн. лв. са събрани за 2 дни заради поправката за платени данъци преди изповядване на сделка

Два милиона лева са постъпили за два дни в бюджета от събрани задължения при изповядване на сделки при нотариуси. Това съобщи изпълнителният директор на Националната агенция за приходите Румен Спецов в родопското село Славейно.  Според новата поправка..

публикувано на 16.05.24 в 22:39
 Изглед към наводнена улица след буря във Форино (Авелино), Южна Италия, архив.

Вълна от лошо време в Северна Италия

В северната част на Италия времето е лошо с обилни дъждове и градушки, а в планинските райони превалява сняг. Вълната от лошо време, която връхлетя Северна Италия не спира. В област Венето е обявен червен код.  На места там паднаха рекордни..

публикувано на 16.05.24 в 22:22

КС се произнесе по казуса с концесията на петролния терминал "Росенец"

Конституционният съд отхвърли искането на президента Румен Радев да установи, че прекратяването на концесията на петролния терминал "Росенец" противоречи на Основния закон. Президентът сезира Конституционния съд заради концесията на..

публикувано на 16.05.24 в 22:11

Осъден за убийство полицай се барикадира в дома си в Пловдив

Осъден за убийство полицай се барикадира в дома си в Пловдив и отказва да се предаде.  Върховният касационен съд постанови днес най-тежката присъда - доживотен затвор - за Венцислав Караджов за това, че на 15 май 2015 година е застрелял..

публикувано на 16.05.24 в 21:59

Референдум за ЕС и президентски избори в Молдова през октомври

Парламентът на Молдова реши на 20 октомври да се проведат едновременно президентски избори и референдум за присъединяването на страната към Европейския съюз. Решението беше взето с 56 гласа за от общо 101 възможни. Гласуването беше бойкотирано от 24-има..

публикувано на 16.05.24 в 21:57
Ген. Кристофър Каволи

Командващият силите на НАТО в Европа: Русия няма достатъчно военни за стратегически пробив край Харков

Русия няма достатъчно военни, за да осъществи стратегически пробив край Харков. Това каза командващият силите на НАТО в Европа ген. Кристофър Каволи след заседанието на началниците на отбраната на НАТО в Брюксел: "Руснаците не разполагат с..

публикувано на 16.05.24 в 21:42