Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Редица поправки в законопроекта за Руанда бяха отхвърлени от Камарата на общините

Лондон
Снимка: pixabay

Във Великобритания депутатите в Камарата на общините отхвърлиха поредица от поправки на лордовете към правителствения законопроект за Руанда. Планът за изпращане в Руанда на някои търсещи убежище на Острова продължава да среща пречки в парламента, откакто беше обявен за първи път през април 2022 година от правителството на Борис Джонсън.

Играта на пинг-понг между Камарата на общините и Камарата на лордовете продължава. За пореден път внесените поправки от благородниците бяха отхвърлени от депутатите и сега законопроектът ще бъде върнат в Камарата на лордовете. Правителството е заделило повече време тази седмица както в Камарата на общините, така и в Камарата на лордовете за провеждане на повече дебати и гласуване, като "Даунинг стрийт" се надява да получи кралското одобрение до края на седмицата. 

Законопроектът за безопасността на Руанда има за цел да позволи на правителството да изпраща в източноафриканската страна мигранти, пристигнали незаконно в Обединеното кралство, като се отговори на опасенията, повдигнати от Върховния съд миналата година, че Руанда не е сигурна страна. С измененията, които лордовете внасят, се цели решаването на множество въпроси, включително разрешаване на обжалвания на базата на безопасност, как се грижат за непълнолетните, търсещи убежище, съображения относно опасенията за съвременното робство, както и дали тези, които са служили за или с британските въоръжени сили, трябва да бъдат освободени от депортиране. 

Междувременно бе разкрито, че Обединеното кралство е водило разговори и с други страни, включително Армения, за подобен проект.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Британският парламент гледа отново проектозакона за Руанда

В Обединеното кралство двама заместник-председатели на Консервативната партия и помощник-министър подадоха оставки, за да могат да гласуват за поправка в законопроекта на премиера Риши Сунак за депортиране в Руанда на търсещи убежище, което предвещава бунт..

публикувано на 17.01.24 в 04:16
Премиерът на Великобритания Риши Сунак в Камарата на общините

Оставки във Великобритания заради проектозакон за депортиране в Руанда на търсещи убежище

В Обединеното кралство двама заместник-председатели на Консервативната партия и помощник-министър подадоха оставки, за да могат да гласуват за поправка в законопроекта на премиера Риши Сунак за депортиране в Руанда на търсещи убежище, което предвещава..

публикувано на 17.01.24 в 08:11

Камарата на общините в Лондон подкрепи законопроекта за депортиране на бежанци в Руанда

Британският премиер Риши Сунак успя да се справи с бунта в редиците на неговата Консервативна партия, след като неговият спорен законопроект за депортиране в Руанда на търсещи убежище в Обединеното кралство бе гласуван в Камарата на общините...

публикувано на 18.01.24 в 04:46

Граждани на Руанда получили бежански статут на Острова

Разследване на вестник "Обзървър" разкрива, че четирима граждани на Руанда са получили статут на бежанци в Обединеното кралство поради "основателни" опасения от преследване, докато правителството спореше в съда и парламента, че източноафриканската..

публикувано на 28.01.24 в 08:43
Изглед към сградата на британския парламент

Британска парламентарна комисия критикува мигрантския план "Руанда"

Във Великобритания съвместната парламентарната комисия по правата на човека обяви, че планът на правителството да изпрати в Руанда някои търсещи убежище на Острова е "абсолютно несъвместим" с гаранциите за правата на човека и че законодателството..

публикувано на 12.02.24 в 12:01
Риши Сунак

Законопроектът за изпращане на мигранти в Руанда срещна пречки в Камарата на лордовете

Британският премиер Риши Сунак претърпя късно снощи редица значителни поражения в Камарата на лордовете при гласувания по спорния законопроект за изпращане на мигранти в Руанда. Членовете на Камарата на лордовете гласуваха пет поправки, които, ако бъдат..

публикувано на 05.03.24 в 05:17
Изглед към сградата на британския парламент

Проект за неуспелите кандидати за убежище на Острова: 3000 паунда и доброволно преместване в Руанда

На неуспелите кандидати за убежище в Обединеното кралство ще бъдат предложени до 3000 паунда, за да се преместят в Руанда съгласно нова доброволна схема. Планът, за който за първи път съобщи в. "Таймс", е смятан за вариант на съществуваща..

публикувано на 13.03.24 в 11:24

Двете камари на британския парламент продължават споровете по законопроекта за Руанда

В Обединеното кралство депутатите в Камарата на общините гласуваха да отхвърлят всичките 10 поправки на правителствения законопроект за Руанда, който Камарата на лордовете и Лейбъристката партия се опитват значително да променят, преди да стане закон...

публикувано на 19.03.24 в 05:13
Риши Сунак

Британският законопроект за Руанда получи още поправки от Камарата на лордовете

Британската Камара на лордовете нанесе нови поражения на правителството по законопроекта за Руанда за депортиране на мигранти. Седем нови поправки, включително такава за "гарантиране на надлежно зачитане" на вътрешното и международното право, бяха гласувани..

публикувано на 21.03.24 в 05:16
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Полските фермери вдигнаха блокадата на граничния пункт Рава-Руска с Украйна

Полските фермери и шофьори на камиони, които се оплакваха от нелоялна конкуренция и внос на евтини зърнени култури, вдигнаха продължилата няколко месеца блокада на граничния пункт Рава-Руска с Украйна.  Полските гранични власти съобщиха, че вече е свободно..

публикувано на 29.04.24 в 20:52

Над 64 млн. пресичания в двете посоки през "зелената линия", разделяща Кипър

Над 64 млн. пресичания в двете посоки през "зелената линия", разделяща Кипър, отчете като успех Европейската комисия в специално изявление по повод юбилейна за острова годишнина.  Днес се навършват 20 години от влизането в сила на регламента на ЕС,..

публикувано на 29.04.24 в 20:27

Германски офицер призна, че е шпионирал за Русия

Бивш германски военен призна днес пред съда в Дюселдорф, че е шпионирал за Русия, предаде "Франс прес". По думите му той е искал да помогне войната в Украйна да не се разрасне до ядрен конфликт. "Сгреших", заяви пред съда 54-годишният обвиняем Томас Х,..

публикувано на 29.04.24 в 20:07

Студентските пропалестински демонстрации обхванаха Сорбоната в Париж

Студентските пропалестински демонстрации обхванаха и Сорбоната в Париж. Престижният университет беше окупиран от десетки студенти, стигна се до намесата на полицията. Залите на Сорбоната са опразнени, всички изпити за днес са отменени.  Студентските..

публикувано на 29.04.24 в 20:06
Георги Тахов

България се присъединява към искането за увеличаване на тавана на помощта "де минимис“

България се присъединява към искането за увеличаване на тавана на помощта "де минимис“ в сектора на селското стопанство, рибарството и аквакултурите. Това е заявил министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов на заседание на Съвета на ЕС..

публикувано на 29.04.24 в 19:47

Руски удари срещу Одеса, четирима души са загинали

Най-малко четирима души са загинали при руски ракетен удар срещу Одеса. 17 души са ранени, съобщи началникът на областната военна администрация Олег Кипер. Повредени са жилищни сгради и гражданска инфраструктура, пожар гори в двореца на студентите на..

публикувано на 29.04.24 в 19:45

Показаха новия затвор в Самораново

Новият затвор за 400 осъдени при дупнишкото с.Самораново беше показан на терена на служебния правосъден министър Мария Павлова и представители на министерството, на Главната дирекция "Изпълнение на наказанията, пред експертана група на Норвежкия..

публикувано на 29.04.24 в 19:38