Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шахматните царици Антоанета Стефанова и Виктория Радева за европейското в Родос

Любомир Тодоров разговаря с българките преди шампионата, който започва на 18 април

| обновено на 16.04.24 в 12:03
Антоанета Стефанова (в средата) и Виктория Радева (вдясно) се надяват отново на подобно посрещане след Родос.
Снимка: БГНЕС

На 18 април на гръцкия остров Родос се открива 24-ото европейското първенство по класически шахмат за жени. България ще има шест представителки - Антоанета Стефанова, Виктория Радева, Гергана Пейчева, Надя Тончева, Белослава Кръстева и Петя Караиванова. Толкова наши шахматистки не са участвали на шампионат на Стария континент от 2014 година, когато турнирът беше в Пловдив и имахме 15 шахматистки, припомни спортният журналист от сайта на БНР Любомир Тодоров пред Валерия Николова в предаването "Хоризонт до обед".

Четири от участничките ни сега (без Тончева и Караиванова) са европейски шампионки с отбора на България през 2023 година. Нургюл Салимова пропуска шампионата в Гърция, защото в момента участва на Турнира на претендентките в Торонто.

Тодоров разказа и че новата европейска шампионка ще получи 10 хиляди евро от наградния фонд в Родос, а суми ще вземат първите 20 в крайното класиране след десетия кръг на турнира. Ще участват общо 183 шахматистки. Той обясни и защо всъщност няма финансиране от държавата за европейското и казуса с двете федерации. БФШ 2022 е лицензирана от ММС, но не е призната от ФИДЕ, докато БСФШ е призната от ФИДЕ, но за България е просто един юридически субект и няма как да получи пари. 
Гросмайстор Антоанета Стефанова
Десетата световна шампионка по класически шахмат и носителка на златен медал от европейско първенство Антоанета Стефанова разказа кога е започнала подготовка за състезанието в Гърция.

"Подоготовката започна през февруари, вече по-целенасочено, когато БСФШ, на която аз съм почетен председател, организира един прекрасен лагер сбор с националния треньори и националните състезателки, което в другите спортове е нещо нормално, но в нашия не се беше случвало много отдавна. Нашата подготовка никога не свършва, винаги има много неща да бъдат изчистени преди състезанието", коментира Стефанова.

Тя има рожден ден в деня на първия кръг на турнира - 19 април, но каза, че няма как да празнува, ще го отбележи скромно, а като се прибере после при семейството си, ще има истинско празненство. Антоанета коментира още представянето на Салимова в Торонто, за талантливото поколение в родния шахмат, посещението си в Брюксел и дали се развива политическата ѝ кариера.

Втората по рейтинг българска шахматистка в Родос Виктория Радева също обясни, че отдавна е започнала да се готви за турнира. Тя си спомни за дебюта си в европейски първенства, който е бил през 2014 година в родния ѝ град Пловдив.

"Това беше първото ми европейско за жени. Тогава бях доста мъничка, бих казала и неопитна. Но всяко едно силно състзание дава опит за бъдещето. Да се срешнеш с елита на шахмата на първо място е доста мотивиращо. Помня, че имах някои красиви партии и победи дори срещу по-силни от мен съпернички", разказа Радева.

Разговорът можете да чуете в звуковия файл.
Виктория Радева


По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Боряна Калейн (в средата), София Рафаели и Стилияна Николова

България с най-доброто на еврокупата по художествена гимнастика в Баку

Европейските "звезди" са готови да блеснат на първата европейска купа по художествена гимнастика. 37 нации от цял ​​свят се отправят към азербайджанската столица, Баку, за да се състезават в първата европейска купа по художествена гимнастика. България ще бъде представена от националните състезателки индивидуално (девойки) - Дара Малинова и Магдалена..

публикувано на 29.04.24 в 19:38
Екатерина Стратиева и Георги Аврамов

Екатерина Стратиева: Тази година планираме да участваме във всички асфалтови рали от европейския шампионат

Трикратната европейска шампионка Екатерина Стратиева се завръща в шампионата на Стария континент този сезон, като първото й участие ще е в рали “Канарски острови” . Стратиева и навигатор й Георги Аврамов вече на Островите и се подготвят за надпреварата. Тази година рали “Канарски острови” ще е за последно кръг от ERC, а от догодина влиза в..

публикувано на 29.04.24 в 19:13

Българска организация с престижна европейска награда в категория “Спорт за мир”

Българската неправителствена организация “Чемпиънс Фактори” получи престижна европейска награда. Отличието беше връчено по време на церемонията #BeActiveAwards на Европейския спортен форум в Белгия и е в категория “Спорт за мир”. Журито оцени високо работата на "Чемпиънс Фактори" в инициативата “Заедно за Украйна”. През 2023 г. организацията даде..

публикувано на 29.04.24 в 18:09
Георги Иванов

Президентът на БФС Георги Иванов: Промените вече започнаха

Президентът на Българския футболен съюз Георги Иванов беше специален гост по закриване на третия детски футболен турнир “Пиринска Бундеслига” в Благоевград. Иванов застана пред медиите, където освен за турнира говори и за идеята да има две Втори лига. “Винаги съм се чувствал добре в Благоевград и сега, когато виждам децата как играят, се чувствам още..

публикувано на 29.04.24 в 17:40
Давид Иванов

Давид Иванов: Европейското е най-доброто състезание в кариерата ми до сега

„Това е най-доброто състезание, което някога съм правил. Натрупах много опит, но и се забавлявах. Нова е голяма стъпка напред. Много съм доволен. Не успях да направя както трябва финала на успоредка, можеше и малко повече трудност в изпълнението на висилка, но това сега няма значение. Много съм щастлив“, това сподели специално за БНР Давид..

публикувано на 29.04.24 в 17:24

ВК Нефтохимик привлече френски национал

Волейболният Нефтохимик, който отстъпи титлата на Левски през този сезон, продължава с ударната си селекция, информира БТА. Част от новия отбор на Нефтохимик за сезон 2024/25 ще бъде френският посрещач Франсоа Ребейрол, съобщиха от бургаския клуб. Новото попълнение на ВК Нефтохимик 2010 има с „петлите“ сребро от Олимпийския младежки фестивал в Гьор..

публикувано на 29.04.24 в 13:46

Треньорът на Оклахома е №1 в НБА

Марк Дейно спечели наградата за "Треньор на годината" в Националната баскетболна асоциация на САЩ и Канада. 39-годишният специалист изведе тима на Оклахома Сити Тъндър до първото място в Западната конференция през редовния сезон с 57 победи и 25 загуби, като "гръмотевиците" изпревариха в последния момент шампиона Денвър Нъгетс. Дейно работа за..

публикувано на 29.04.24 в 13:42