Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Групата за спасяване с кучета към ПСС празнува 50-годишен юбилей

Атанас Уков:

| Репортаж
Група за спасяване с кучета към ПСС
Снимка: ПСС

Измина малко повече от година от опустошителното земетресение в Турция и Сирия, отнело живота на над 53 хиляди души.  В спасителните акции тогава участваха и наши планински спасители, а под руините влизаха  и откриваха живи хора техните кучета. При завръщането си бяха обявени за герои.  

Как се обучават четириногите спасители и защо връзката им с техните  водачи е за цял живот?

Всяка година в различни  държави се провеждат  обучителни курсове за  кучета- спасители.  Това е  възможност  за срещи на  планинските спасители, на техните четириноги партньори, както и  за обмен на най- новите техники за работа в ексремни ситуации. Банско беше домакин на такова обучение. А на специална церемония в неделя  беше отбелязан и 50-годишният юбилей на групата за спасяване с кучета към  БЧК:

Група за спасяване с кучета към ПСС

"Един малко по-различен курс заради нашия 50-годишен юбилей на Групата за спасяване с кучета на ПСС към БЧК. Имахме и модул за работа при бедствия, аварии и катастрофи. Разполагаме с полигон за работа при земетресение". 

Атанас Уков и кучето му Норд  бяха част от групата спасители от България, които заминаха за Турция след опустошителното земетресение през февруари, миналата година. Работата им на терен и десетките спасени човешки животи под развалините  са  причината  обучението им да се насочи и към действия в такива бедствени  ситуации.

Група за спасяване с кучета към ПСС

Около 20 са  кучетата - спасители, с които разполага ПСС у нас.  

"Това категорично не е достатъчно. Видяхме едно мащабно бедствие. Имам предвид земетресението В Турция. Ние никога няма да бъдем подготвени за един такъв сериозен природен катаклизъм, но въпреки това продължаваме да се опитваме да бъдем максимално ефективни с това, с което разполагаме. 

Целта е обмяна на опит, тъй като кинологията е бързо развиваща се наука. Не може да си позволим да се затворим в досегашните ни знания. 

Най-ценни са международните контакти".

 Не всеки може  да обучава куче-спасител. И не всеки е готов  да  го приеме като част от живота си.  Каква е цената  и налага ли се често самият водач да поема част от разходите, питам Атанас Уков от ПСС в Банско:

"Благодарение на наши приятели, спонсори, както и на нашата служба успяваме да бъдем в кондиция. Основният фактор е желанието и мотивацията да работиш с кучето. То е част от твоя живот и семейство. Дори един човешки живот да спасим, това е изключителен успех. 

Група за спасяване с кучета към ПСС

БЧК изхранва кучетата с качествена храна и поема ветеринарно-медицинските им нужди". 

Миналата година ПСС в Банско получи специализиран автомобил за кучета - спасители, който беше закупен с даренията на стотици хора, включили се благотворителната акция:

"Той е пригоден за кучета. Използва се на 100% и е изключително полезен за нас".
По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
5 блок на АЕЦ

АЯР с информация за преминаването към новото гориво на 5-и блок на АЕЦ "Козлодуй"

Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) ще даде повече информация за поетапното преминаване на 5-и блок на АЕЦ "Козлодуй" към новото гориво на "Уестингхаус". Разрешението за използването на американското гориво беше издадено на 22 април, а няколко дни преди това първите доставки пристигнаха на територията на централата. Преминаването на 5-и..

публикувано на 30.04.24 в 08:26
Студентски протест в Колумбийския университет в Ню Йорк, 29 април 2024 г.

Разрастват се пропалестинските протести в университети в САЩ

Пропалестинският протест, тръгнал от Колумбийския университет на 17 април, заля не само САЩ, но вече се разпростира и в Европа. Университетите са притиснати все повече с приближаващия край на семестъра и очакваните церемонии по дипломирането и завършването на учебната година, а полицията влиза във все по-сериозен сблъсък със студентите...

публикувано на 30.04.24 в 08:17

Калин Славов: Изборният резултат отново ще бъде изкривен от политически пазарлък

Политиците възприемат изборния процес като технология за създаване на изборен резултат, а не за спечелване на умовете и сърцата на хората. Това заяви пред БНР Калин Славов, "Прозрачност без граници". "Те се оказват имунизирани и от наказателно преследване, и от чисто административни последици. Обществото разбира, че политиците успяха да създат..

публикувано на 30.04.24 в 07:55

В Перник отварят събирателен пункт за опасни домакински отпадъци

И тази пролет перничани ще имат възможност да предадат опасни домакински отпадъци в специален събирателен пункт. Той е мобилен и днес 30 април за седми пореден път ще бъде в Перник. От община Перник призовават домакинствата да се възползват от услугата. С предаването на опасните отпадъци в мобилния пункт ще се ограничи попадането им в общите..

публикувано на 30.04.24 в 07:55

Видеоконферентна връзка с българските военни контингенти зад граница

Видеоконферентна връзка с националните командири на българските военни контингенти ще има в навечерието на празника на армията - 6 май. По традиция служебният министър на отбраната Атанас Запрянов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще поздравят военните от операциите Босна и Херцеговина, Косово и Ирак. Участие във..

публикувано на 30.04.24 в 07:55
Един от символите на Прага - Карлов мост

Конференция в Прага отбелязва историческото разширяване на ЕС през 2004 г.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще посети чешката столица Прага за участие в конференцията, посветена на 20-ата годишнина от присъединяването на страната към Европейския съюз. На 1 май 2004 година към ЕС се присъединиха държавите от бившия Източен блок Естония, Латвия, Литва, Словения, Словакия, Чехия, Унгария, Полша,..

публикувано на 30.04.24 в 07:49

148 години от Априлското въстание, служебният премиер ще е в Клисура

В Копривщица, където през 1876-та година се дава началото на Априлското въстание, започват честванията по отбелязването на 148-ата годишнина от избухването му. Проявите започват от 19.30 ч. в Народно читалище Хаджи Ненчо Палавеев, където ще се играе театралната постановка "Индже". Вечерта на площад "20 април" ще има възпоменателна заря, а..

публикувано на 30.04.24 в 07:48