Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пореден протест заради качеството на водата в Брестовица

Снимка: Pixabay

Жители на пловдивското село Брестовица организират пореден протест заради качеството на водата, която от 4 години е замърсена с манган и е негодна за ползване.  

В края на работния ден те ще блокират Околовръстния път на Пловдив и Пещерско шосе. 

Хората от Брестовица заявиха още миналата седмица, че не могат повече да живеят по този начин

Намерени са нови водоизточници. Трябва обаче да се изгради довеждащият водопровод, а след това и 27 километра водопроводна мрежа. За целта са нужни 25 милиона лева.

"Имаме не само проекти, но и избрани изпълнители, просто няма финансиране", обяснява пред БНР кметът на Брестовца Павел Михайлов.

"Държавата трябва да си влезе в ролята. В противен случай протестите ще продължат в столицата", заявиха от гражданското сдружение "Живот за Брестовица".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна, архив.

Гърция: Тежки травми след инциденти с пиратки

Неспазване на забраната за използване на пиратки доведе до тежки травми в Гърция. Въпреки нареждането на полицията да не се използват пиратки на много места в Гърция продължава тази традиция, която винаги води до тежки инциденти. В област Атика пострадалите са петима души. Има инциденти също и на остров Крит, където пиратка избухна в..

публикувано на 06.05.24 в 11:36

Как полигонът "Ново село" промени икономиката на района?

От 1962-ра година съществува полигонът "Ново село". От близо 20 години на него правят учения американски и български военни, а в последните години и батальонната бойна група на НАТО, която е дислоцирана у нас.  Колкото хора, толкова и мнения за това как за 20 години е била променена икономиката на района, след като от 2001-ва година..

публикувано на 06.05.24 в 11:35
Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел

ЕС може да финансира производство на оръжие в Украйна

Над 140 фирми от 25 страни участват в започналия днес форум за укрепването на сътрудничеството в отбранителната индустрия между ЕС и Украйна в Брюксел, съобщи на влизане върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел.  Той каза, че един от вариантите, които ще бъдат дебатирани, е, производство на оръжия в самата Украйна с..

публикувано на 06.05.24 в 11:22

Никола Лалов: Реконструкцията за Ф-16 на авиобаза "Граф Игнатиево" закъснява

Българската армията е изправена пред много предизвикателства и то, когато има война на 300 км от нас. Най-сериозният е недокомплектът. Сред другите е технологичният . Все още разчитаме на съветско въоръжение. Това са двата най- важни въпроса. Това коментира в интервю пред БНР Никола Лалов, военен репортер от "Медиапул".  "В..

публикувано на 06.05.24 в 11:18

Румен Радев: В момент на кризи, войни и несигурност не можем да неглижираме армията

Пред Паметника на Незнайния воин в София се състоя тържественият водосвет на бойните знамена и знамената-светини по случай Деня на храбростта и празник на Българската армия. Водосвет на бойните знамена пред Паметника на Незнайния воин за Деня на храбростта В ритуала участва и президентът Румен Радев, който коментира пред журналисти..

публикувано на 06.05.24 в 11:13

Близо 80 са вече жертвите на наводненията в Бразилия

Близо 80 души достигна броят на жертвите на наводненията, предизвикани от проливните дъждове в Бразилия. Над 100 души се издирват. 88 хиляди бяха принудени да напуснат домовете си в засегнатите райони. Разрушени са пътища и мостове. Президентът  на страната Луиз Инасиу Лула да Силва посети щата Рио Гранди до Сул, за да обсъди с местните власти..

публикувано на 06.05.24 в 11:00

Гергьовденско веселие на пл. "Велбъжд" в Кюстендил

Община Кюстендил кани на Гергьовденско веселие с интересна програма за 6 май на централния пл. "Велбъжд", обявиха от отдел "Култура и духовно развитие“. Началото е от 11.00 часа. Ще бъдат раздадени 900 боядисани в червено яйца и 150 козунака Инициативата е по идея на Младежкия консултативен съвет, подкрепена от Общината и Фолклорен ансамбъл..

публикувано на 06.05.24 в 10:48