Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската армия има системни и технологични проблеми, 2% от БВП са недостатъчни

Никола Лалов: Реконструкцията за Ф-16 на авиобаза "Граф Игнатиево" закъснява

България няма капацитет да върне наборната служба, може да доведе до отбиване на номера

| Интервю
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Българската армията е изправена пред много предизвикателства и то, когато има война на 300 км от нас. Най-сериозният е недокомплектът. Сред другите е технологичният. Все още разчитаме на съветско въоръжение. Това са двата най- важни въпроса.

Това коментира в интервю пред БНР Никола Лалов, военен репортер от "Медиапул". 

"В последните седмици бяха повишени заплатите на военните, стартовата става над 2000 лева и вероятно това ще окаже добър ефект", каза журналистът.

Относно военния парад днес и липсата на бойна техника той сподели: 

"Не мисля, че основен проблем е липса на средства. Мащабен парад може да струва до и над 1 млн. лева и тези средства са от значение. Но вероятно е преценено, че има опасност хората да се стресират, когато прелитат самолети. Ако гледаме минусите, че няма военен парад, това е прекъсване на комуникацията между армията и обществото". 

Според Лалов ще са необходими още година-две след пристигането, през първо тримесечие на 2025 г., на изтребителите Ф-16, за да успеят българските военновъздушни сили да ги усвоят напълно.

Атанас Запрянов: България няма да плаща нищо за дооборудване на новите изтребители Ф-16 

Има обаче друг, по-сериозен проблем и това са пистите и базата за Ф-16 у нас.

"Това е изключително сериозен въпрос, който разкрива системни проблеми на министерството и на армията. Изтребителите трябва да са дислоцирани в Трета авиобаза "Граф Игнатиево", която да мине през сериозен ремонт, реконструкция и трябва да се сертифицира и от американска страна. Сега тази модернизация върви бавно и поскъпва, и вероятно е да не е готова до пристигането на първите изтребители", предупреди Никола Лалов. 

И допълни, че "системни проблеми за МО са липсата на достатъчен капацитет с обществените поръчки, използването на специални правила – многомилионни поръчки да се дават на избрани фирми и после има последствия - неизпълнение на договора и забавяне".

Относно 2% от БВП за Българската армия журналистът смята, че "армията ни има толкова много сериозни проблеми – технологични, че не може да се каже, че 2% е достатъчен".

Одобриха на първо четене ратификация на договора за изтребителите Ф-16 

"Основният въпрос е ефективността на изразходване на средствата. Политическото ръководство казва, че в БА не е инвестирано, не е така. Бяха инвестирани милиони за "Кугъри" и "Пантери", но повечето не доведоха до по-добри бойни способности и не се използват поради липса на средства за поддържка", обясни военният репортер на "Медиапул".

Никола Лалов коментира, че идеята за връщането на донаборната служба у нас, трябва да се коментира изключително внимателно, тъй като България и Министерството на отбраната едва ли има капацитет да се върне наборна служба във вида, в който я познаваме.

"Предвид войната, се обсъжда форма за НВО, да не е задължително за всички граждани, а само за кариера в сектор "сигурност" и "държавната администрация", има различни варианти. Но България няма капацитет да върне наборната служба, а може да доведе до отбиване на номера. Освен това се пренасочват средства от професионалната армия към запаса. Армията освен с финансите има отново системни проблеми и това са липсата на ясни критерии за кариерни развитие, остарялата техника, но като цяло, основният въпрос е заплащането", коментира журналистът. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Петър Велев, председател на Индийско-българската бизнес камара

Петър Велев: България е изправена от години пред проблем с недостига на работна сила

За първи път България има под 3 млн. работници, по данни на НСИ. Повече от 280 000 са свободните работни места в момента, като през следващите пет години се очаква броят им да достигне 800 000. Данните бяха представени от Петър Велев - председател на Индийско-българската бизнес камара по време на форум, който обсъжда вноса на работна сила от..

публикувано на 27.05.24 в 13:43
Рустем Умеров, министър на отбраната на Украйна

Умеров призова съюзниците да използват ПВО системите си за защита на западните части на Украйна

Във видеообръщение до парламентарната асамблея на НАТО в София украинският министър на отбраната Рустем Умеров призова съюзниците на Киев да използват противовъздушните си системи, за да затворят небето над западните части на Украйна. "Руските агресори многократно изстрелват ракети и дронове в опасна близост до нашата западна граница и..

публикувано на 27.05.24 в 13:06
Йенс Столтенберг и Димитър Главчев, София, 27 май 2024 г.

Главчев: Въпросът за изпращане на български военни в Украйна изобщо не стои на дневен ред

Въпросът за изпращане на български военни в Украйна изобщо не стои на дневен ред, увери отново служебният премиер Димитър Главчев, след срещата си с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. "Темата за изпращане на български войници в Украйна – за мен това е типичен пример за хибридна атака и дезинформация. Никога не е обсъждана..

публикувано на 27.05.24 в 13:04
ОУ „Граф Игнатиев“ в София

Национално външно оценяване по БЕЛ за четвъртокласници в 1400 училища

Около 55 000 четвъртокласници се явиха на национално външно оценяване по български език и литература. Изпитът се проведе в близо 1400 училища в страната. Той започна в 10 ч. и продължи 60 минути, като за учениците със специални образователни потребности бяха предвидени 30 минути повече. Тестът съдържаше 21 задачи, разпределени в три..

публикувано на 27.05.24 в 12:33

Форумът на НАТО с декларация, позволяваща на Украйна да използва западна помощ за удари по военни цели в Русия

Парламентарната асамблея на НАТО прие декларация на Украйна да се позволи да използва изпратената ѝ военна помощ за удари по военни цели на руска територия. Декларацията беше приета на пленарното заседание на Асамблеята в София. Девет от делегатите в асамблеята гласуваха против поправката във финалната декларация, която позволява Украйна да..

публикувано на 27.05.24 в 12:24
Отец Иван Янков

Църквата на отец Иван Янков в Сливен отново е ограбена

Църквата на познатия от протестите срещу избора на нов Сливенски владика отец Иван Янков в квартал "Речица" бе осквернена и ограбена за пореден четвърти път. Крадците са влезли през прозореца на храма и са взели суми събирани от дарения. Той коментира, че може да се лансират много версии, но очаква полицията да достигне до крадеца и тогава ще..

публикувано на 27.05.24 в 12:13
Изложба на Художествена галерия

Изложба на плевенски деца в Сен Викторе

Във френския град Сен Викторе се откри гостуваща изложба на Художествена галерия "Илия Бешков" от Плевен. Изложбата е по проекта на галерията "Музеят е муза" и е посветена на 24 май. Френската публика се наслади на детски рисунки по творби на акад. Светлин Русев, Илия Бешков и Владимир Димитров-Майстора. Изложбата на плевенските деца е по..

публикувано на 27.05.24 в 12:10