Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как полигонът "Ново село" промени икономиката на района?

Снимка: Стоян Радев

От 1962 година съществува полигонът "Ново село". От близо 20 години на него правят учения американски и български военни, а в последните години и батальонната бойна група на НАТО, която е дислоцирана у нас. 

Колкото хора, толкова и мнения за това как за 20 години е била променена икономиката на района, след като от 2001 година полигонът "Ново село" става предпочитаното място за тренировка на военни от българската и съюзническите армии. От 2006 година "Ново село", заедно с "Безмер", "Граф Игнатиево" и "Айтос", са част от споразумение между България и САЩ за тренировката на американските военни, по силата на което 200 милиона долара отиват в инвестиции. В "Ново село“ САЩ инвестират 61 млн. долара за изграждането на нови казарми и инфраструктура, като от това се възползват и български, и американски фирми. А надеждата на местните за съживяване на икономиката бързо е охладена, както разказа през 2008 година Емил Енчев - кмет на село Мокрен, отдалечено само на 500 метра от полигона. 

"Преки инвестиции засега още няма. Големи фирми да строят хотели, да строят нещо – не. Още преди 4 години се говореше за изграждането на съвместни съоръжения. Всички кметове се надявахме да се създаде, да се осигури работа на хората. Конкретно от селото са наемани за работна ръка само. Стигали сме на сезон до 80-100 човека. Търсят ел. техници, общи работници, дърводелци. Надяваме се да се направят инвестиции. Дълги години имаме проблеми с водоснабдяването". 

16 години след този разговор с покойния вече Емил Енчев няма особена промяна. Жителите на село Мокрен свидетелстват, че заради общия водоизточник с полигона в селото все пак се е подобрило водоснабдяването.  

"Сега имаме вода. Промени се това, че тук има работа. Работят нормално. Няма да бягат по чужбина". 

Но от очакванията за стотици чуждестранни военни, пазаруващи имоти, та дори и храна от селския магазин, няма и следа, както свидетелства продавачката в местния магазин. 

"Изобщо не сме ги виждали. Доколкото знам, ги карат с бусове в големите градове. В село не слизат. Много хора работят там – около стотина човека сигурно. Доволни са". 

"Имаме вода благодарение на тях", казва млад мъж от Мокрен. Той казва, че работи в базата. Не уточнява какво. Но от думите му става ясно, че е потърсил препитание там, защото трябвало да остане близо до родителите си в селото.

"Те са на години вече и трябва да има някой да им помага. Получавам някакъв доход. Американското правителство си наема американска фирма подизпълнител. Най-ниските заплати са около 900 – до 1300 лева. Артилерийски гръм, все едно живееш във война. Постоянно летят дронове, хеликоптери. Нямаш абсолютно никакво спокойствие". 

И този мъж потвърждава, че между 100-150 души работят като персонал на полигона и това е част от поминъка на региона, който не обхваща само село Мокрен. Главен асистент Атанас Димитров от катедра "Национална и регионална сигурност" към УНСС обяснява, че в България все още няма фокусирани изследвания как от 2006 година споразумението за "Ново село", "Безмер", "Граф Игнатиево" и "Айтос" със САЩ е променило икономиката на регионите. От опита на други проучвания на Катедрата, които проследяват как българското участие в Афганистан и Ирак е допринесло икономически, Атанас Димитров обяснява разминаванията в очакванията на местното население на Мокрен и реалността. Това се дължи на наличието на повече политическите послания като аргументи за присъствието на военните, а не на език на икономиката и работните места.

"Част от местното население може да бъде наето за определени видове дейности, но съобразявайки се с местния контекст, включително и по отношение на заплащането. Остава се с впечатлението, че ние винаги сме готови без да получим нещо да дадем сигурността на страната. Но ако го погледнем в икономически аспект, това е една по-широка картина. Участието на българските въоръжени сили в Ирак, Афганистан, Косово - голяма част от тях може да видим от кои региони са. Те ще се окажат точно от регионите, които са покрай тези бази – Ямбол, Сливен, Карлово. Но това са хора, които остават в същите тези градове. Останаха там, създадоха семейства, не емигрираха. Тези хора, отивайки в тези мисии, връщат пари в България. Това влива свежи ресурси, макар и не толкова огромни като обем, но все пак – точно в местната икономика".

И то на области, които не са дотам икономически развити. Атанас Димитров от катедра "Национална и регионална сигурност" към УНСС обяснява, че това не трябва да е успокоение, а да е поука как трябва да се обяснява. Дори започналият процес на съживяване с военни покрай батальонната бойна група на НАТО в района на "Кабиле" край Ямбол, срещу което вече има заявки да се прави местен референдум.

"Като всяка по-значима тема в България, се придават различни политически оттенъци. Тази тема не е от днес.

Да вземем например отбранителната индустрия на България - с целия износ на въоръжение за Украйна, ако погледнем какво е равнището на безработица да речем в Сопот и влиянието на местната отбранителна индустрия, ние ще видим пряка зависимост. Моята интерпретация е, че и до ден днешен в държавата на много места липсва капацитет, който е в състояние да обясни това".

Чуждите въоръжени сили допринасят за развитието на икономиката на местно ниво, отбеляза той. 

Последният доклад на Института за пазарна икономика за разпределението на преките чуждестранни инвестиции в Ямболско отчита 339 евро на човек, 867 евро на човек са те в Сливен, където е и село Мокрен. 11 000 евро са ПЧИ в столицата. БВП на човек от Ямбол и Сливен е около 10 400 лева. При 45 000 лева в София. Но тези данни едва ли биха впечатлили жителите на Мокрен, които за 20 години съжителство с учения, станали дори по-интензивни след създаването на Многонационалната бойна група на НАТО, посочват – щетата върху личната икономика, не областната.

"Къщите ни се напукаха. Денонощно гърмят. В градините не може да посадим нищо. Земята е натровена вече".

"Не може да изкараме нищо". 

И тук още през 2004 година Министерството на отбраната обещало, че след всяко учение на полигона "Ново село" ще запознава жителите на Котел и селата Мокрен, Падарево, Седларово с резултатите от изследванията на екологичната обстановка. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Леонид Волков

Съратник на Навални: Никога няма да се откажа да се боря с Путин

Леонид Волков, близък съюзник на покойния руски опозиционен лидер Алексей Навални, обеща в интервю за Би Би Си "никога да не се отказва" да се бори срещу Владимир Путин, въпреки че наскоро беше нападнат пред неговия дом. Навални почина в арктическа наказателна колония през февруари, за което Волков обвини пряко руския президент Путин...

публикувано на 19.05.24 в 10:45
Пламен Димитров

Пламен Димитров: Министър Цоков увери, че на 20 май по сметките на ВУЗ-овете ще са 39 млн. лв. от Бюджет 2024

Уверението на министърът на образованието Галин Цоков е заложените 39 млн. лева в Бюджет 2024 да бъдат на 20 май, понеделник, ще бъдат по сметките на ВУЗ-овете . Постановлението за тяхното изплащане стана факт в хода на разговорите през изтеклата седмица. Това каза пред БНР президентът на КНСБ Пламен Димитров и добави: "Обсъдихме със служебните..

публикувано на 19.05.24 в 10:23

50 години от откриването на Боровското съкровище - от земята на тракийска царска власт

Тази година се навършват 50 години от откриването на Боровското съкровище - изключителен паметник на културата на траките от четвърти век преди Христа .  В момента то е в Канада като част от изложбата "Първите владетели на Европа" , но негова реплика може да се види в Историческия музей в Русе , както и на паната, които са поставени в чест на..

публикувано на 19.05.24 в 10:05

Диалогът с еврозоната и пенсионерските неволи - кои бяха най-важните новини от седмицата

Сметките ни не излизат, темпът на поскъпването на живота ни остава, критерият за инфлацията е неизпълним до юни - България губи политическия диалог с eврозоната. Управителят на БНБ Димитър Радев постави под съмнение датата за членството на страната ни в европейския валутен съюз. За плюс един процент увеличение - пенсионерските..

публикувано на 19.05.24 в 09:56

"Медиана": ГЕРБ-СДС - 27,5%, "Възраждане" - 15,7%, ДПС - 14,2%, ПП-ДБ - 13,7%

Изследване на агенция "Медиана" отрежда на ГЕРБ-СДС първа позиция при избори днес и им дава сериозна дистанция пред всички останали - 27,5% от заявилите, че ще гласуват биха дали гласа си за коалицията. Втори вече са " Възраждане " с 15,7%. ПП-ДБ са на четвърта позиция с 13,7% след ДПС (14,2%). Сигурни за присъствието си в..

публикувано на 19.05.24 в 09:29

Десето издание на Маратона на приятелството в Плевен

В Плевен дават старт на десетото издание на Маратона на приятелството. В спортното събитие се очаква да се включат над 850 участници от 10 страни, които са на възраст от 6 до 78 години. Стартът ще бъде даден в 9.00 часа пред мавзолея на площад "Възраждане". Маратонът отново има своята благотворителна кауза. Сега тя е набиране на средства за..

публикувано на 19.05.24 в 08:46
Пресконференция на сдружение

Представиха проекта "Зелен квартал "Стрелбище"

Проект "Зелен квартал "Стрелбище", изготвен от сдружение "Граждани за екология и сигурност", предвижда изграждането на гаражи и паркинги със средства на живущите върху общински терени, при условията на финансова невъзможност за реализирането им от Общината. Проектът е реализиран във връзка с обществено обсъждане за въвеждане на "Зелена зона" в..

публикувано на 19.05.24 в 08:31