Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Директорът на АЗ: Държавата мисли за съкратените от "ТЕЦ Марица изток" и трудовата им реализация

На 8 май в Стара Загора ще има трудова борса с ключови работодатели, които търсят работници

| Интервю
Смилен Вълов
Снимка: БТА

Съкращават 160 работници от "ТЕЦ Марица изток", съобщи директорът на Агенцията по заетостта (АЗ) Смилен Вълов в интервю пред БНР.

В Агенцията са получили уведомление за масово уволнение от работодателя и до 10 дни те реално ще бъдат освободени.

"Установени са кои са работниците и са направени четири информационни дни, на които дойдоха около 70 души.  На 30 април, вторник, ще има информационен ден в Стара Загора, защото по-голямата част от тези хора живеят в региона", обясни Вълов в предаването "Хоризонт за вас".

И допълни:

"Целта на срещата е наши служители да уведомят всички, застрашени да останат без работа, какво предлага АЗ. За тези хора – съкратените, ще бъде организирана на 8 май трудова борса в Стара Загора. Вече са потвърдили участие над 20 работодатели от ключово значение в региона. Все още пазарът на труда е благоприятен и не смятаме, че с тези съкратени работници ще има криза". 

Те могат да се преквалифицират безплатно по схеми на ОПРЧР. Предлагат им професионално обучение, а вчера е приет Националният план по заетостта.

"Има редици мерки и програми за субсидиране на заетост с преференции. Всеки случай се разглежда индивидуално от експерти в Бюрото по труда. Нашите трудови посредници се срещат индивидуално и се прави план за действие според възможностите, потребностите и желанията им, имаме и психологическа подкрепа", коментира директорът на АЗ.

И заяви: 

"Първите, които останат без работа, ще видят, че държавата, в наше лице, мисли за тях и е осигурила възможности за трудовата им реализация. А тези пред пенсия могат да бъдат включени в "Помощ за пенсиониране". 

На 8 май в Стара Загора АЗ организира трудова борса за съкратените миньори и енергетици.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
На Е-79 при Симитли по обяд на 6 май 2024 г.

Много натоварен трафик по АМ "Струма", няма тежки пътни инциденти

Изключително натоварен остава трафикът на автомагистрала "Струма" в отсечката Симитли - Благоевград, както и в Кресненското дефиле. За щастие до момента няма пътно-транспортни произшествия по главните пътища в област Благоевград. Десетки хиляди българи, които преди 4 дни заминаха на почивка в съседна Гърция, днес тръгнаха обратно към страната. На..

публикувано на 06.05.24 в 18:06
Вътрешно разселени палестинци носят вещите си след заповедта за евакуация, издадена от израелската армия, в Рафа, южната част на Ивицата Газа, 6 май 2024 г.

Експлозии в Рафах, "Хамас" с изявление, че всяка операция в града няма да бъде "пикник"

Експлозии отекнаха в източната част на град Рафах, който е в южната част на Ивицата Газа, няколко часа след като израелските военни наредиха евакуация на около 100 000 цивилни към разширена хуманитарна зона на Средиземноморието. Международната общност отново се противопостави на планираната сухопътна офанзива в Рафах. Свързваната с "Хамас"..

публикувано на 06.05.24 в 17:47

Гергьовден е един от най-почитаните празници в Родопите

Гергьовден е един от най-почитаните празници в Родопите както от християни, така и от мюсюлмани, известен сред тях като Едерлез. След сутрешното измиване с роса по поляните родове и приятели се събират на обща трапеза, на която задължително присъства гергьовденско печено агне. На Гергьовден обредността е съсредоточена около няколко основни..

публикувано на 06.05.24 в 16:58
Ивайло Вълчев

Ивайло Вълчев води листата на ИТН за европейските избори

Сценаристът Ивайло Вълчев води листата на ИТН за европейските избори. Втори е имунологът проф. Андрей Чорбанов. Днес от партията регистрираха кандидатите си за Европейския парламент в ЦИК. Вълчев обяви, че възнамеряват да се присъединят към семейството на европейските консерватори. Вълчев и Чорбанов са начело на по две листи и в изборите за..

публикувано на 06.05.24 в 16:09

Доц. Владислав Миланов: Учебниците по български език са написани свръхакадемично

Имаме грях към преподаването на българския език и това е моя позиция като преподавател в средното училище. Виждам, че децата се стремят да усвоят правилата, но не могат да ги превърнат в убедителна реч. Учебниците са написани свръхакадемично.  Това каза в интервю пред БНР доц. Владислав Миланов, преподавател в Софийския университет..

публикувано на 06.05.24 в 16:04
Снимката е илюстративна, архив.

Войнишки паметници в Кюстендилско ще бъдат ремонтирани и реставрирани

Войнишки паметници в Кюстендилско ще бъдат ремонтирани, реставрирани и освежени, информират от общинските управи. Според областния управител инж. Александър Пандурски, който е и председател на комисията по поддържането на монументите и паметните композиции, свързани с войните и с участници в тях от региона, войнишките паметници са близо 150..

публикувано на 06.05.24 в 15:56

Вълна от съпричастност във Велико Търново за лечението на 11-годишно момче

Вълна от съпричастност обхвана за Великден и Гергьовден великотърновци и за два дена беше събрана сумата за лечението и рехабилитацията на 11-годишно момче в турска клиника.  Денислав Петров от Велико Търново се нуждае от спешна операция на киста на мозъка.  Интервенцията ще се извърши на 16 май в турска клиника, а за лечението са нужни..

публикувано на 06.05.24 в 15:38