Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евтим Милошев: Културният туризъм си струва самостоятелно да се развива

Евтим Милошев във Велико Търново
Снимка: Здравка Маслянкова, БНР

Министерството на туризма, общините и туроператорите разработват програми, с които чрез съвместно финансиране да популяризират България за развитие на различните видове туризъм. Един от акцентите е културният туризъм, заяви на среща с туристическия бизнес във Велико Търново служебният министър на туризма Евтим Милошев.

Тези програми вече вървят по Черноморието, предстои да се разработват и за културния туризъм и да навлязат навътре в страната, а не да пренасочваме туристи от Черноморието, посочи ресорният министър Евтим Милошев:

"По-скоро говорим за туристи, които да потребяват културния туризъм сам по себе си, а не туристите, които са отишли да почиват на морето, да ги докараме до тук. Търново и въобще културният туризъм е нещо, което си струва самостоятелно да си се развива. То не е турист, който ще го доведем на морето, пък ще го закараме в Родопите, Търново или Видин".

На срещата, домакинствана от кмета на Велико Търново Даниел Панов, се включиха Гимназията по туризъм и двата университета в града, а от туристическия бизнес са посочили като основен проблем липсата на кадри.

Служебният министър на туризма откри тази вечер във Велико Търново гостуващото представяне на "София филм фест".


По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

КейФОР, ЕУЛЕКС и косовската полиция ще проведат съвместно учение

Мироопазващите сили на НАТО в Косово (КейФОР), мисията на ЕС за върховенство на закона в Косово (ЕУЛЕКС) и косовската полиция ще проведат днес съвместно учение "Златна сабя 2024", предаде БТА. КейФОР съобщи днес, че учението, което ще се проведе в лагера Врело, ще тества уменията за изпълнение на съвместни процедури при управление на кризи и..

публикувано на 07.05.24 в 08:33

В Кипър започва да действа "електронна кошница“ за плодове и зеленчуци

В Кипър започва да действа "електронна кошница" за плодове и зеленчуци по инициатива на земедеското министерство в страната. Според негово проучване, по-голямата част от тях се продават в магазините на двойни цени спрямо тези на производителите. Целта на електронната кошница е да се постигне предлагане на висококачествени продукти на..

публикувано на 07.05.24 в 08:23

Британският премиер все още с надежда за добър резултат на общите избори

Британският премиер Риши Сунак заяви, че резултатът от общите избори не е предрешен, въпреки катастрофалните резултати от местните избори. Премиерът каза, че е твърдо решен да се бори в предизборната кампания, за да покаже, че правителството променя живота на хората по въпроси, включително икономиката и миграцията. Въпреки че бунтарите сред..

публикувано на 07.05.24 в 08:12
Владимир Путин

Путин започва петия си президентски мандат

На третата година от войната, която започна срещу Украйна, Владимир Путин официално ще встъпи в петия си президентски мандат. Тържествената церемония в Големия дворец на Кремъл ще започне в 12:00 часа и ще трае около час. Поканени са членовете на правителството, депутатите от двете камари на парламента, съдиите от Конституционния съд,..

публикувано на 07.05.24 в 08:12
Белодробна болница в Троян

Безплатни прегледи в Белодробната болница в Троян

По повод Световния ден на астмата Белодробната болница в Троян организира от днес до 10 май безплатни профилактични прегледи за пациенти, които са в риск от астма и такива, които вече страдат от заболяването. Прегледите ще се извършват в специализираните кабинети на лечебното заведение от 8.00 до 16.00 ч.,поясни управителят на болницата д-р..

публикувано на 07.05.24 в 08:08
Стево Пендаровски и Гордана Силяновска Снимки: БГНЕС

Ден за размисъл в РСМ преди втория тур на президентските избори

В Република Северна Македония е Ден за размисъл преди утрешния балотаж на изборите за президент. На първия тур кандидатът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска - Давкова получи 40 на сто подкрепа - двойно повече от настоящия държавен глава Стево Пендаровски, подкрепен от СДСМ. Едновременно ще се проведат и парламентарни избори,..

публикувано на 07.05.24 в 08:02
Ива Лазарова

Ива Лазарова: ДПС през последните години е формацията с най-стабилен електорат

Изборите все повече приличат на футболен мач, в който партиите се включват, за да получат няколко мандата повече . Това заяви пред БНР Ива Лазарова, Институт за развитие на публичната среда. "Но не намират общ език или допирни точки, за да съставят редовно управление".  В рамките на проекта си "Отворен парламент" от института припомнят как се..

публикувано на 07.05.24 в 07:56