Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юлиян Петров: Агресията на ученици и родители и липса на институции отблъскват младите учители

| Интервю
Юлиян Петров
Снимка: podkrepa.bg

"Няколко неща отблъскват младите от учителската професия, като на едно от първите места е агресията. Не на последно място е бумащината - излишните неучителски дейности, които се вменяват на учителите. Това не е учителското". 

Това коментира пред БНР Юлиян Петров - председател на Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа". 

По думите му е по-добре да се назначат хора, които да помагат, а учителят да бъде оставен на учениците. Според него тогава ще има промяна

"Не трябва да се забравя за ценностите, за толерантността, за дисциплината в час, за отговорността и за това, че родителите също трябва да изпълняват своето призвание. Има едни 20%, които не само не го изпълняват, но и техните деца пречат на останалите. Това е реалността. Ако това не променим, нещата много трудно ще бъдат в някаква друга визия, за която си мечтаем".

Петров призова да се намесят полицията и социалните служби, за да върнат децата в училище: 

"Мисията на учителя е да задържи това дете в училище, а не да ходи да го издирва по сокаците. Това го изморява и го отблъсква от професията. Младите са безкомпромисни в тази посока".

В предаването "Преди всички" Юлиян Петров коментира и въпроса с учителските заплати. Искането на КТ "Подкрепа" е тези заплати да станат 150% от средната работна заплата за страната. 

"Ако ние смятаме в момента, че сме на 105% средна брутна работна заплата, трябва да приемем още 45% в това измерение", изчисли той. 

По думите му началната заплата за млад учител е от порядъка на 1500 лв. Петров призна, че учителите получат по-висока от средната заплата, но според него друго е по-важното:

"За младите учители е по-важно какво е отношението, какво откриват от своето призвание в училището, дали го усещат като свой дом, дали усещат партнирането, дали тази агресия, която може би са споменавали преди това, я усещат там и тя ги кара да не останат в училище. Имаме огромен натиск от агресивни ученици, агресивни родители, от донякъде импотентни институции, които не искат да партнират на учителя и той не може да остане".
 
Той цитира статистика, според която младите учители до 3 години в рамките на 70% не остават в училището. По думите му това показва, че трябва да променим нещо:

"Трябва да променим това отношение към учителя, да му дадем кредита от доверие, да спрем да го модерираме и в крайна сметка да очакваме той да върши иновации, по-добро образование, което да достигнем за България. А всъщност ние дори не можем да се обединим в това да кажем кое е по-доброто образование". 

Той напомни, че визията на образованието е да създава не само успешни хора, но и добри хора. 
Цялото интервю на Диана Дончева с Юлиян Петров в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пред съда в Каламата, Гърция, 21 май 2024 г.

Гръцки съд прекрати делото за потъването на кораб с мигранти край Пелопонес

Съд в Гърция прекрати делото срещу деветима египтяни, обвинени, че са причинили най-голямото корабокрушение на мигранти в Средиземно море от десетилетие насам. Съдиите в южния пристанищен град Каламата постановиха, че нямат юрисдикция да разглеждат делото на основание, че корабът е потънал в международни води, до гръцкия полуостров Пелопонес...

публикувано на 21.05.24 в 17:51

Бивш руски генерал е арестуван за измама

Бивш руски генерал-майор е задържан под стража в рамките на наказателно дело за измама в особено големи размери, предаде ТАСС като се позова на правоохранителните органи.  Иван Попов е бил главнокомандващ на руски формирования в Южна Украйна.  "Ройтерс" припомня, че миналата година генерал Попов съобщи, че е бил уволнен, след като разказал на военното..

публикувано на 21.05.24 в 17:29

Венцислав Велев от Русе със сребърен медал на Международната олимпиада по философия в Хелзинки

Единадесетокласникът Венцислав Велев от Математическа гимназия "Баба Тонка" в Русе спечели сребърен медал на Международната олимпиада по философия, която се проведе в Хелзинки.  С по-добър резултат от него са само двама ученици - златните медалисти от Германия и Китай.  В олимпиадата участваха над 110 ученици от 52 страни, съобщава Министерството на..

публикувано на 21.05.24 в 17:27
Петър Ганев

Петър Ганев: По-ниската инфлация ще успокои "швейцарското правило" за вдигане на пенсиите

Към момента нивото на инфлацията изглежда добре, трябва да го задържим, за да влезем в критерия за еврозоната. Това каза пред БНР икономистът Петър Ганев, старши изследовател в Института по пазарна икономика.  Юлиан Войнов: Ако отчетеният от НСИ спад на инфлацията се задълбочи, през 2025 г. можем да приемем еврото НСИ: Растеж на..

публикувано на 21.05.24 в 17:25
Калин Стоянов

Калин Стоянов: Между 50 и 100 лева остава цената за купен глас

Между 50 и 100 лева остава цената за купен глас за предстоящите избори.Това съобщи служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов. Най-много сигнали до момента са получени за Бургас и Варна. "До момента имаме получени общо 62 сигнала за нарушавне на изборния процес, имаме образувани 26 досъдебни производства като в тази цифра не влиза..

публикувано на 21.05.24 в 17:05
Росица Матева

ЦИК създава организация за бърза обработка на резултатите от секционните протоколи

Централната избирателна комисия създава организация за бърза обработка на резултатите от секционните протоколи в районните избирателни комисии и след това при постъпването им за повторна проверка в Комисията.  За целта фирмата "Информационно обслужване" ще осигури повече оператори за обработката за данните от двойният вот на 9-ти юни...

публикувано на 21.05.24 в 17:02

Депутатите приеха оставката на Мария Филипова като зам.-председател на КФН

На днешното си извънредно пленарно заседание депутатите приеха оставката на Мария Филипова -заместник-председател, ръководещ управление "Надзор на инвестиционната дейност" на Комисията за финансов надзор. Оставката е подадена на 20 май тази година, мотивът - лични причини. На 10 април 2019 година парламентът избра Мария Филипова и Илиана..

публикувано на 21.05.24 в 16:59