Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Реликви от Априлската епопея 1876 - Панагюрище" са представени в Добрич

| Репортаж
Историческия музей - Панагюрище
Снимка: Мая Щърбанова

В навечерието на отбелязването на годишнината от избухването на Априлското въстание в Добрич беше подредена изложба с реликви, предоставена от Историческия музей в Панагюрище. Експонатите са в зала "Възраждане" на Художествената галерия в добруджанския град и са се превърнали през годините в символи на българската свобода, като копието на въстаническото знаме, изработено от Райна Княгиня, револверът ѝ, въстанически кокарди, множество оръжия и лични вещи на участниците. 

С жива картина от избухването на Априлското въстание, изпълнена от членовете на Регионалния клуб "46-и пехотен Добрички полк", беше открита изложбата "Реликви от Априлската епопея 1876 - Панагюрище". По думите на уредника в Регионалния исторически музей в Добрич - Пламен Николов, изложбата представя не ценни, а безценни реликви от Априлското въстание.

Историческия музей -  Панагюрище

"Знамето, което е изработено от Райна Княгиня. Това не е оригиналното въстаническо знаме. За съжаление, то е пленено и най-вероятно унищожено след въстанието, но е абсолютно точно негово копие. Направено е от същия плат и със същите конци.

Може да се види и револверът на Райна Княгиня. Той й е подарен след Освобождението, както и първото издание на нейната автобиография. Акцентирано е върху лични вещи на участниците.

Могат да си видят оритиналните атрибути – кама, пистолет и евангелие, които е използвал Бенковски при създаването на Панагюрски революционен комиттет.

Историческия музей -  Панагюрище

Тук са също личното евангелие и оръжието  на поп Грую Бански.

Експонатите са над 70. Повечето от тях са на конкретни участници във въстанието". 

По обективни причини Априлското въстание не успяваИсторическия музей -  Панагюрище да избухне и в Добруджа, разказва Пламен Николов.

"Първо – географската отдалеченост на Добруджа от центровете, където се извършва сериозната подготовка на Априлското въстание. Тя е и в средата на укрепения четириъгълник от крепости, където по това време има огромни османски гарнизони". 

Въпреки географското ни положение, не липсват отделни личности от този край, които са взели активно участие в Априлското въстание и неговата подготовка.

Историческия музей -  Панагюрище

"Най-видният деец на въстанието, свързан с Добруджа, е поп Харитон Халачев. Около десет добруджанци взимат участие в Ботевата чета". 

Изложбата на Историческия музей Панагюрище, подредена в Добрич, представя много оръжейни експонати от българското и вражеското снаряжение. Целта е да се покаже разликата в подготовката на противниците. Срещу саморъчно направените черешови топчета се изправя една армия, която е професионално подготвена и оборудвана със заводска артилерия. 

Историческия музей -  Панагюрище

"Един от панагюрските топове е пленен и разкарван из Цариград като военен трофей. Тогава британският консул казва: "Представете си колко нетърпимо е било положението на българите след като са тръгнали с такива топове да свалят Османската империя!" Казва също, че този топ ще се превърне в лоша поличба за Османската империя. Това се и случва".
По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Церемония в памет на Ебрахим Раиси в Табриз, 21 май 2024 г.

Десетки хиляди иранци отдават почит на загиналия президент

Десетки хиляди иранци се стекоха рано тази сутрин в центъра на Техеран, за да отдадат последна почит на иранския президент Ебрахим Раиси, съобщи държавната телевизия, цитирана от АФП. Той загина в неделя при катастрофа с хеликоптер в планински район при лоши метеорологични условия. Множеството се е събрало в района на Техеранския университет,..

публикувано на 22.05.24 в 09:23
Ива Лазарова

Партиите харчат по-малко за политическа реклама в сравнение с предишни избори

Партиите харчат по-малко пари за медийна реклама за предстоящите избори в сравнение с предишни кампании, показват данни на Института за развитие на публичната среда. ИРПС традиционно следи по време на предизборна кампания 40 медии . В сравнение с кампанията 2 в 1 през ноември 2021 г. средствата, които формациите отделят за политическа..

публикувано на 22.05.24 в 08:57
Ингрид Шикова

Проф. Ингрид Шикова: Все още не сме усетили Европейския съюз като наш

Наблюдава се желание сред младите хора да научат повече за Европейския съюз. Те искат да поставят своите теми пред ЕС, които не са малко. Грешка е, че няма сериозна информационна кампания по европейските въпроси . Само с клипове по телевизията не се решава въпросът. Това мнение изрази пред БНР проф. Ингрид Шикова, преподавател в Катедра..

публикувано на 22.05.24 в 08:25

ООН: Да спрем загубата на животни, растения и микроорганизми

Призив към всички нас да спрем загубата на различни видове животни, растения и микроорганизми отправят от ООН във връзка с днешния Международен ден на биологичното разнообразие. Според специалисти загубата на биоразнообразие е най-голямата заплаха за живота на земята. "Бъди част от плана" е темата тази година на Международния ден на..

публикувано на 22.05.24 в 08:07
Заседание на Комитета на министрите на Съвета на Европа в Страсбург, 17 май 2024 г.

Съветът на Европа разкритикува Закона за чуждото влияние в Грузия

Експертите на Съвета на Европа разкритикуваха спорния закон за обявяването на чуждестранно финансиране в южнокавказката република Грузия и го определиха като недемократичен, предаде ДПА. Законът за прозрачността на чуждото влияние трябва да бъде оттеглен, се казва в становище на Венецианската комисия, разпространено снощи в Страсбург...

публикувано на 22.05.24 в 08:07
Емилия Богданова

Емилия Богданова: Да има лекари и психолози в екипите, които разработват учебните програми!

" Мотивацията на учениците е изключително важна, независимо къде ще се обучава едно дете . Това е първата стъпка към успеха за всяко дете. Средата е много важен фактор при мотивиране на едно дете. Когато децата успяват в дадена дейност – дали в обучение, дали в спорт, дали в изкуства, те засилват още повече желанието си да се борят." Това..

публикувано на 22.05.24 в 08:00

Контролирано унищожаване на боеприпаси и взривове от ВМЗ - Сопот

Бракувани боеприпаси и други взривни материали, отпаднали от производството на ВМЗ - Сопот, ще бъдат контролирано унищожавани на открития изпитателен полигон в с. Анево. За периода от 9.00 до 15.00 ч. се забранява влизането на хора, животни и техника в района, предупреждават от община Сопот.

публикувано на 22.05.24 в 08:00