Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марио Шуптов: Перущица има огромен принос за Априлското въстание

"Тук са достигнали до емоционалното състояние на свободния човек още преди Освобождението"

| Интервю
Мемориална музейна зала 2
Снимка: РИМ - Перущица

Перущица има огромен принос за Априлското въстание със своята 9-дневна борба. Това разказа пред БНР Марио Шуптов, уредник на Историческия музей в Перущица

"Въстаниците са позиционирани на шест места. Планът е бил за кръгова отбрана, за да се спечили време преди да дойде Хвърковатата чета на Бенковски.

В последствие се оказва, че не се случва точно така. Самите жени сноват около тези позиции и осъществяват свързочна функция. 

Срещу Перущица е изпратен башибозук, наброяващ между пет хиляди и шест хиляди души – десет пъти повече, отколкото наброяват въстаниците".

Хората тук съхраняват паметта, посочи Шуптов в предаването "12+4". 

"Този героизъм е проява по-скоро на свободните хора. Според мен, тук са достигнали до емоционалното състояние на свободния човек още преди Освобождението. Това са хора – титани на човешкия дух!

Перущица не е забравена".

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл. 


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Нетаняху отрича да строи селища за еврейски заселници в ивицата Газа

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху заяви пред американски медии, че Израел не възнамерява да строи селища за еврейски заселници в ивицата Газа след края на войната. Той отхвърли обвиненията, че е подложил на глад палестинците в Газа като метод на водене на война. Щом радикалната палестинска организация "Хамас“ бъде разгромена,..

публикувано на 22.05.24 в 07:43

След нарушения... повторен вот на парламентарните избори в РСМ

В седем избирателни секции в Република Северна Македония днес ще се проведе повторно гласуване на парламентарните избори заради установени нарушения на изборното законодателство. Преди седмица Държавната избирателна комисия в страната разгледа жалби за начина, по който са проведени изборите, подадени от Социалдемократическия съюз на Северна..

публикувано на 22.05.24 в 07:36
Снимката е архивна

Молебен и водосвет в Перник за 12 години от труса през 2012 г.

Молебен и водосвет за здраве и благоденствие ще бъдат отслужени по повод 12-годишнината от земетресението в Перник. На 22 май 2012 година през нощта Перник и околните селища бяха събудени от трус с магнитуд 5,8 по Рихтер, съпроводен от мощен тътен. Последваха серия силни вторични трусове. Земетресението не взе човешки жертви, но предизвика..

публикувано на 22.05.24 в 07:33

Консултации с парламентарните групи за СИК-овете в чужбина

Консултации с парламентарните формации от 49-то Народно събрание за съставите на секционните избирателни комисии зад граница ще проведе днес Централната избирателна комисия (ЦИК). Формациите трябва да дадат предложения за членове, включително и резервни за секциите, в които на 9-ти юни ще гласуват сънародниците ни в чужбина.  В консултациите..

публикувано на 22.05.24 в 07:28
Димитър Главчев

Оборудване за АЕЦ "Козлодуй" и пари за министерства – в заседанието на служебния кабинет

Служебното правителство ще даде съгласие за продажбата на оборудване, собственост на Националната електрическа компания, чрез пряко договаряне на АЕЦ "Козлодуй". Очаква се по време на заседанието да бъде взето решение за отпускането на допълнително средства по бюджетите на Министерствата на образованието и науката, на културата, на..

публикувано на 22.05.24 в 07:25

Язовири в Кипър пресъхват

Язовири в Кипър пресъхват. Специалната консултативна комисия по управление на водите обсъжда незабавното предприемане на краткосрочни и средносрочни мерки за укрепване на водната инфраструктура, съобщи министърът на земеделието и околната среда Мария Панайоту. С наближаването на лятото състоянието на язовирите предизвиква все по-голямо безпокойство..

публикувано на 22.05.24 в 05:06

Проучване на Университета в Мичиган: Юношите приемат повече от допустимата доза кофеин

Проучване на Университета в Мичиган показва, че юношите приемат повече от допустимата доза кофеин, а това може да доведе до здравословни проблеми. С течение на времето влиянието на кофеина намалява и ние започваме да увеличаваме приеманото количество, а това увеличава риска от отрицателни странични ефекти. Един от всеки четирима родители казват, че..

публикувано на 22.05.24 в 03:37