Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анатоли Стайков: Случващото се в Грузия е вътрешнополитически проблем заради изборите през есента

| Интервю
Снимка: Георги Налбантов

Случващото се в Грузия е по-скоро някаква форма на вътрешнополитическа борба за изборите през есента – парламентарни и президентски. В настоящия момент аз лично бягам от прогноза за бъдещето. Нещо, което е задължително да уточним, е, че Грузия е от другата страна на Черно море, срещу Варна и Бургас, и граничи с Украйна. Мисля, че въпреки доводите на анализатори за отваряне на нов фронт, случващото се там е по-скоро вътрешнополитическо. 

Това коментира журналистът и анализатор Анатоли Стайков в интервю пред БНР.

"Партията "Грузинска мечта" се сблъсква с неодобрение от грузинците, най-вече заради войната в Украйна. Грузия осъди войната, но не скъса връзките си с Русия и при налагане на санкциите Грузия отвори транспортен коридор за руски стоки. Действията са по-скоро "страх да прекъснат връзките си" с Кремъл, които за тях са важни поради икономически причини", смята журналистът.

Според него между Грузия и Украйна има много общо, но има и големи разлики, които малко хора могат да направят.

"Това, което се случва в Тбилиси, го гледахме миналата година. Управляващата партия "Грузинска мечта" се опита да прокара този закон, видите ли, че Грузия е застрашена от външни заплахи. Управляващите не се отказаха от желанието си и направиха втори опит да прокарат закона. На Грузия, за разлика от Украйна, президентът няма никакви правомощия и може само да прави силни изявления в социалните мрежи", коментира Анатоли Стайков. 

Той смята, че "Грузинска мечта" като "Форца Италия" са на върха на популизма. 

"Грузинска мечта" звучи силно популистко. За добро или зло на Грузия тази партия управлява почти 12 години. И означава, че се харесва на грузинците, спазвайки всички закони на популизма. В партията членуват много бивши знаменитости. Футболистът Каха Каладзе с кариера в Италия е трети в йерархията на "Грузинска мечта" и е настоящ кмет на Тбилиси. Говорих с него 10 минути, бях там по повод футбола, но не ми прозвуча като политик, който иска да върне Грузия в полето на руското влияние", сподели Стайков.

 И допълни: 

"Бидзина Иванишвили, най-богатият човек в Грузия, вероятно един от най-богатите в Европа, е класически олигарх в бивша съветска република, натрупал богатство в Русия и бизнесът му е свързан с Русия. В момента е почетен председател на партията, бивш премиер на Грузия, и човек, който на практика управлява правителството, макар и в сянка". 

Според анализатора "Грузинска мечта" е дошла на власт с обещанието, че ще води прозападно управление. 

"Грузия има обещано членство в НАТО, но кандидатурата не е мръднала милиметър. В края на 2023-та получи покана за започване на преговори с ЕС, но изостава от Украйна в пътя си към Алианса и ЕС", обясни Анатоли Стайков.

Той коментира и военните действия на Русия в Украйна и случващото се в Харков. И смята, че войната в Украйна ще завърши светкавично, както започна, за една нощ.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Влакове се сблъскаха на Централна жп - гара

Проф. Симеон Ананиев: Катастрофата на Централна гара се дължи на комплекс от грешки и непрофесионализъм

" Всяко едно нещо в железниците е разписано. Нашите правилници са написани с кръв. Моят апел е да се върнем към строгата дисциплина и безкомпромисното отношение ". Това призова от ефира на БНР проф. Симеон Ананиев - експерт в сферата на жп транспорта. Той коментира вчерашния инцидент на Централна гара в София, при който маневрен локомотив удари..

публикувано на 29.05.24 в 09:18

Алжир предложи резолюция на Съвета за сигурност за спиране на атаките на Израел

Алжир предложи резолюция на Съвета за сигурност за спиране на атаките на Израел срещу град Рафах. В текста  се призовава и за незабавно освобождаване на всички заложници, взети от "Хамас". Белият дом осъди смъртта на десетки цивилни граждани в резултат на израелски въздушен удар в Рафах, но заяви, че не планира промени в политиката си спрямо Израел...

публикувано на 29.05.24 в 09:06

Продължава подписката за запазването на стадион "Белите орли" в Плевен

В Плевен продължава подписката за запазване на стадион "Белите орли". Граждани ще внесат възражение в Общината и ще настояват да се запази статутът и предназначението на имота. Подписката, която се събира до петък в центъра на Плевен, ще бъде внесена в общинската администрация като възражение. "Поредната подписка в защита на..

публикувано на 29.05.24 в 08:34

Сунак и Джонсън продължават да са в напрегнати отношения

Британският премиер Риши Сунак заяви, че наскоро е разговарял с Борис Джонсън за „риска“, който Киър Стармър, лидерът на лейбъристите, представлява за страната. В ексклузивно интервю за „Дейли телеграф“, министър-председателят отказа да коментира дали Джонсън ще води кампания за него. В обширното интервю Риши Сунак призна, че е..

публикувано на 29.05.24 в 08:25

Последни сме в Европа по очаквана продължителност на живот, първи сме по смъртност

Продължителността на живот в България се е увеличила с година и половина , показват последните данни на НСИ. Изследването е за периода 2021 - 2023 г. спрямо 2020 - 2022 г. В сравнение с преди 10 години обаче има намаление на средната продължителност на живот и при жените, и при мъжете. Оказва се, че хората в градовете живеят повече от 3 години..

публикувано на 29.05.24 в 08:09
Адриан Николов

Адриан Николов: Юлската оценка за еврозоната ще е негативна

Ако ставаше дума за 3%, щяхме да имаме шанс да покрием критерия за инфлацията. Става дума за отстояние от трите държави в еврозоната с най-ниска инфлация – в момента Литва, Финландия и Италия, с около 0,7-0,8%. В последните 12 месеца сме с трайно по-висока инфлация от тези три страни. Това обясни пред БНР икономистът от Института за..

публикувано на 29.05.24 в 07:58

Верижна катастрофа с 4 тира затвори пътя Велико Търново - Русе

Верижна катастрофа с четири товарни автомобила затвори главния път Велико Търново - Русе.  Инцидентът станал около 7 часа в сряда  в участъка между Велико Търново и село Самоводене. Пострадали няма, съобщиха от полицията във Велико Търново. Леките автомобили се отклоняват по обходен маршрут през село Първомайци, Горна Оряховица и..

публикувано на 29.05.24 в 07:57