Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С 200 морски мили към "Варна 200"

Снимка: live.varna.bg

Регатата за килови яхти "Варна 200" обогатява календара на Федерацията по ветроходство. Организатор е МК "Компас" със съдействието на Община Варна и Българската федерация по ветроходство. Новото в състезанието е разстоянието, което ще бъде над 200 мили. С този етап се покрива почти цялото Българско черноморско крайбрежие.

Подобна регата не е провеждана досега и това прави състезанието интересно. Маршрутът започва от Варна, Балчик, заобикаля о-в Св. Иван, преминава се през Несебър, заобикаля о-в Св. Анастасия, Царево и Варна. Участниците са само от България, има заявени 8 яхти, защото това ветроходство е много специфично.

Регатата е уникална, защото е най-дългата и най-тежката, изисква се воля, допълни умения и най-вече издръжливост, за да може да бъде управлявана.  

Българският спортен календар на Федерацията по ветроходство включва 30 състезания, от които 10 са държавни първенства, останалите се организират от клубове, спазвайки всички правила за провеждане. 

Стартът на състезанието е на 12 юли 2023 г. от Морската гара във Варна.

Повече за състезанието разказва Росен Марангозов, председател на Федерацията по ветроходство.


По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Раждаме ли се мениджъри, или се учим да бъдем такива?

Дали човек се ражда с дарбата да бъде ефективен мениджър, или се изгражда посредством обучение и практика? Този въпрос вълнува много мениджъри и собственици на бизнеси, търсещи начини за постигане на бърз растеж. Владислав Цветанов, доктор по икономика в катедра "Предприемачество" на УНСС и автор на новоизлязлата книга "Ръководство на ефективния..

обновено на 16.05.24 в 12:35

Карнавал на биоразнообразието в Бургас за поредна година

Пъстър карнавал на биоразнообразието е сред акцентите на "Зеления уикенд", организиран от Община Бургас в партньорство с Българска фондация Биоразнообразие. Тази петък, 17 май, за дванадесети път, центърът на Бургас ще се изпълни с медузи, риби, костенурки, птици и други същества. Посланието на карнавала е: "По-добра свързаност на хората с..

обновено на 16.05.24 в 11:53

България в еврозоната – кога?

Забавянето на пълната интеграция на България в ядрото на ЕС, каквото е еврозоната, има своята цена и тя непрекъснато се увеличава, а размерът на загубите се измерва не с милиони, а с милиарди – това заяви управителят на БНБ Димитър Радев на конференцията "България в еврозоната, кога? ". В събитието, организирано от Българската асоциация на..

публикувано на 16.05.24 в 09:33
Доц. Росен Калпачки

Доц. Росен Калпачки: Инсултите за 2023 година у нас са около 50 000

Асоциацията за инсулти "Афазия" предлага въвеждането на национален стандарт за довеждане на пациенти с инсулт до лечебно заведение. Тази инициатива е подкрепена с призив към българските политици във връзка с Европейския ден за информираност относно инсулта, отбелязан през тази седмица. В рубриката Lege Artis на предаването "Нашият ден" доц...

обновено на 16.05.24 в 09:01
Проф. Христо Хинков

Проф. Христо Хинков: Откровено за българското здравеопазване

Откровено за българското здравеопазване в Lege Artis говори бившият министър на здравеопазването проф. Христо Хинков . "Правих няколко пъти равносметки и отчети – официални и неофициални. Започнах мандата с една фраза, която не е моя – че здравеопазването няма цвят. В последствие разбрах, че здравеопазването има много цветове и те са..

публикувано на 15.05.24 в 14:10