Violinistja Tanja Tingarova – një jetë si përrallë

Një vajzë në moshën 30 vjeçe që ka udhëtuar në mbarë botën për shkak të talentit të vet – kështu shkurtimisht mund të përshkruajmë violinisten Tanja Tingarova, e cila ka lindur në Plovdiv. Ajo thotë se ka filluar t’i bie veglës magjike që në moshën 6..

botuar më 20-03-28 11.05.PD
Simeon Shterev

U nda nga jeta Simeon Shterevi – njeri prej muzikantëve të mëdhenj xhaz në Bullgari

Më 26 mars u nda nga jeta profesori Simeon Shterev – flautist, pedagog dhe kompozitor, njeri prej muzikantëve më të mëdhenj xhaz në Bullgari. Ai lindi më 24 tetor të vitit 1943 në Sofje. Mbaroi Akademinë Kombëtare Muzikore në Sofje si muzikant..

botuar më 20-03-27 1.16.MD

Petër Krumov: “Shiko rrafshinën e Dobruxhës dhe do të kuptosh se ia vlen të punosh për të”

Një jetë e tërë e cila i kushtohet muzikës tradicionale të krahinës së Dobruxhës – këto fjalë më saktë e përshkruajnë kontributin krijues të kompozitorit tonë të njohur dhe dirigjent Petër Krumov. Përkushtimin e tij në shërbim të..

botuar më 20-03-27 10.19.PD

Koronavirusi u bë shkak për anulimin e koncerteve evropiane të këngëtares Viktoria Georgieva

Këngëtarja e cila u zgjodh të prezantojë Bullgarinë në Evrovizion 2020, anuloi koncertet evropiane të planifikuara për mars dhe prill. “Në momente të tilla duhet të bashkohemi që të mbrojmë shëndetin dhe jetën e njerëzve, të cilët janë me rëndësi..

botuar më 20-03-22 10.40.PD

Kori i fëmijëve pranë Radios Kombëtare Bullgare sot mbush 60 vjet

“Koncerti në sallën numër 1 të Pallatit Kombëtar të Kulturës, i cili i kushtohet këtij përvjetori shtyhet, por le të jemi së bashku në mendimet tona lidhur me këtë ditë – koristët e tanishëm si dhe ish-koristët, në Bullgari dhe nëpër botë. Dhe le të..

botuar më 20-03-21 6.00.PD

Pejo Peev – për albumin e tij të ri dhe për takimet e rëndësishme profesionale

“Takimet” është titulli i albumit të dytë vetjak të Pejo Peevit – një muzikant i shkëlqyer, solist i Orkestrës për Muzikë Popullore pranë Radios Kombëtare Bullgare. Ai është një nga interpretuesit më të kërkuar popullorë tek ne. Përveç se i bie..

botuar më 20-03-19 2.29.MD

Folklori ugrofin е takon atë bullgar në albumin e parë të Emmi Kujanpää

Në se në të vërtetë “të gjithët vijmë nga fëmijëria jonë”, atëherë Emmi Kujanpää me siguri mbart një pjesë prej kulturës muzikore të Republikës së Karelisë – trashëgimia e saj nga prindërit e nënës. Sa i përket interesit të finlandezes së re për folklorin..

botuar më 20-03-18 2.39.MD

Orkestra “Dianopolis” – thesar kulturor në një qytet të vogël bullgar

Dianopolis është një nga emrat e vjetër të qytetit të sotëm Jamboll, të krijuar aty rreth vitit 293. Atëherë perandori  Dioklecian i viziton këto vende dhe i mahnitur nga natyra e bukur, vendos të themelojë qytet. I jep emrin Diospolis. Më vonë..

botuar më 20-03-12 1.44.MD

Festivali “Ditë Muzikore të Marsit”

Me Simfoninë e 9-të të kompozitorit Ludvig van Bethovën në ekzekutim të Filarmonisë së qytetit Ruse me dirigjent Jordan Kamxallov hapen Ditët Muzikore të Marsit. Edicioni i 16-të i njërit prej festivaleve më të vjetra muzikore tek ne do të mbahet..

botuar më 20-03-08 12.55.MD

Albena Petrovic-Vratchanska: Profesioni i kompozitorit nuk është prioritet i gjinisë së fortë

Më 8 Mars - Dita Ndërkombëtare e Gruas, për herë të parë në historinë e vet shoqëria muzikore e Bashkimit Evropian të Radio-Televizioneve (EBU) organizoi “Ditë të Grave në Muzikë”. Bashkë me akoma 400 radiostacione të tjera prej 38 shteteve, Radioja..

botuar më 20-03-08 10.10.PD