Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цените на зърното се повишават заради украинската криза

| обновено на 06.03.14 в 18:06
Снимка: БГНЕС
Заради кризата в Украйна цените на зърното се повишават, но все още няма рязко поскъпване. Това съобщиха от Софийската стокова борса. 

Ако се задълбочи конфликтът, се очаква скок на цените в световен мащаб. Но ако изходът е мирен, очакваме спад в цените заради изобилното предлагане и на тази реколта, която е сега, и очакванията за много голяма реколта. Даже това са твърденията, че ако всичко мине както трябва, Украйна много агресивно ще излезе отново на пазара, коментира Антонина Белопитова от борсата.

Но конфликтът може да е и шанс за българските търговци, смята директорът на Софийската стокова борса Васил Симов.

Българските износители години наред основния противник, с който се сбиваха на световната сцена, бяха търговците от Русия и Украйна, които изнасяха по-евтина пшеница. Сега с изравняване цените в Европейския съюз и Украйна може би ще станем малко по-балансирани, по-конкурентоспособни, обясни Симов.

Украинските въглища, които ползва българската индустрия, се търгуват на цени от 350 лв. за тон, което е без промяна.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Путин е бил информиран за решението на ВС в Крим за присъединяване към Руската федерация

Руският президент Владимир Путин е бил информиран за решението на Върховния съвет в Крим за присъединяването на автономната република към Руската федерация, съобщиха от Кремъл. Новината дойде току-що, президентът е информиран. Засега няма какво повече..

публикувано на 06.03.14 в 12:51

Крим ще гласува на референдум дали да стане част от Руската федерация

Вицепремиерът на автономната област Крим - Рустан Темиргалиев заяви, че през следващата седмица (на 16-и март ) ще бъде проведен референдум дали Кримският полуостров да стане част от Руската федерация , предаде агенция РИА Новости. Според руската..

публикувано на 06.03.14 в 12:36

Парламентът на Крим поиска присъединяване към Русия, на 16-и март ще се проведе референдум

Парламентът на Крим гласува единодушно за влизане на автономната република в състава на Русия, предадоха световните информационни агенции. Решено бе Крим да влезе в състава на Руската федерация с правата на субект на Федерацията, се казва в приетия..

публикувано на 06.03.14 в 11:59
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кириакос Мицотакис и Реджеп Ердоган

Ердоган заяви пред Мицотакис, че не вижда "неразрешими проблеми" в двустранните отношения

Турският президент Реджеп Ердоган заяви пред гръцки премиер Кириакос Мицотакис по време на разговори в Анкара в понеделник, че няма "неразрешими проблеми" между техните две държави, повтаряйки същите думи от посещението му в Атина през декември..

публикувано на 13.05.24 в 23:51
Алексис Ципрас и Зоран Заев

Ципрас и Заев: Националистическият популизъм е лицемерен и опасен

Националистическият популизъм е лицемерен и опасен. Около тази позиция са се обединили днес в телефонен разговор бившите премиери на Гърция и на Република Северна Македония - Алексис Ципрас и Зоран Заев, съобщи гръцката телевизия "Скай". Ципрас..

публикувано на 13.05.24 в 23:32
Иракли Кобахидзе, премиер на Грузия

Иракли Кобахидзе: Утре парламентът на Грузия ще приеме закона за "чуждите агенти"

Грузинският премиер Иракли Кобахидзе заяви, че парламентът в Тбилиси ще приеме спорния законопроект за "чуждестранните агенти" въпреки многохилядните протести през последните седмици. Последното трето четене на законопроекта е насрочено за утре,..

публикувано на 13.05.24 в 23:21
Джейк Съливан

Белият дом: САЩ правят "всичко възможно", за да доставят бързо оръжия на Украйна

Съединените щати правят "всичко" възможно, за да доставят бързо оръжия в Украйна, за да може страната да се бори с изненадваща руска сухопътна офанзива в североизточния район на Харков, заявиха в понеделник от Белия дом, предаде Франс прес. "Ние..

публикувано на 13.05.24 в 22:56

Гръцки студенти организират нощно бдение в подкрепа на палестинците в Газа

Гръцките студенти организират нощно бдение в подкрепа на палестинците за прекратяване на войната в Газа. Палатков лагер организираха   стотици студенти в гръцката столица за нощно бдение в подкрепа на палестинския народ. Преди това проведоха..

публикувано на 13.05.24 в 21:57
Един от символите на град Вовчанск, Харковска област

Украйна не смята, че Русия се готви да нападне Харков

Украинското държавно ръководство и командването на Въоръжените сили на страната не смятат, е Русия се готви да нападне град Харков, въпреки новата ѝ офанзива от североизток с повече от 30 хиляди войници, съобщава Ройтерс и Франс прес. Секретарят..

публикувано на 13.05.24 в 21:37

Германски съд определи за правилно поставянето под наблюдение на "Алтернатива за Германия"

Федералната служба за защита на Конституцията - германското вътрешно разузнаване, с право е поставила крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" под наблюдение заради подозрения в екстремизъм. Това постанови днес административният съд в Мюнстер..

публикувано на 13.05.24 в 20:56