Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейската комисия ще приеме три директиви за решаването на проблема с двойния стандарт при храните

Българското европредседателство поставя началото на преговорите за изравняване на стандартите при храните

До края на тази година общоевропейският изследователски център ще публикува първите резултати от проучване на двойния стандарт при храните

| обновено на 30.04.18 в 16:21
4
Снимка: БГНЕС
Европейската комисия ще приеме три директиви за решаването на проблема с двойния стандарт при храните. Това стана ясно по време на конференция по темата, част от програмата на българското европредседателство. Днес се очаква страните-членки да подпишат декларация, в която се казва, че се преустановява практиката за двоен стандарт на храните. 
Българското европредседателство поставя началото на преговорите за изравняването на стандартите при хранителните стоки. Това заяви еврокомисарят по въпросите на правосъдието, потребителите и равнопоставеността Вера Йоурова на конференция, посветена на новия законодателен пакет - „Нова сделка с потребителите“:

"Искаме потребителите да усетят справедливия ЕС в своята потребителска кошница. Комисията вече публикува правното становище за двойните стандарти с ясното заключение, че това е несправедлива практика. Приключихме с методиката на проверяване и на изпитване на качеството на храните. Държавите-членки ще определят сами ресорните органи, които ще провеждат тези мерки, така че проверките могат да започнат веднага. Вече сме провели такива тестове и в България, и в другите страни. Санкциите също ще бъдат хармонизирани".

Новият пакет от мерки на Еврокомисията е разработен след проучване политиките за защита на потребителите и по-слабата им позиция в сравнение с производителите, съобщи Вера Йоурова и обяви, че се разчита на българското председателство да ускори работата по законодателния проект.
Общият законодателен проект предвижда уеднаквяване на съдържание, опаковки, качество и хармонизация на санкциите, посочи Йоурова: 
"Новите правила ще бъдат силни и благодарение на хармонизацията ще преустановим практиката евтино да се лъже".

Вера Йоурова каза, че до средата на следващата година се очаква европейското законодателство, забраняващо двойния стандарт при храните, да бъде прието: 
"Обсъдих темата с много министри - на земеделието, на промишлеността, които се занимават с потреблението и всички те признават за проблема с двойните стандарти. След като е готова новата методология за тестване на продуктите, държавите вече могат да започнат да работят по тях в близките седмици и се надявам, че Европейската комисия и Европейския парламент ще постигнат съгласие до края на мандата на този парламент май 2019-та година".
Все още няма единодушие сред страните-членки за общи мерки срещу двойните стандарти, но се очаква такова да бъде постигнато.
До края на тази година общоевропейският изследователски център ще публикува първите резултати от проучване на двойния стандарт при храните, направено по единна европейска методика, съобщи още комисар Вера Йоурова. 
Европейският изследователски център изработва протокол за хармонизиране на мерките за борба с двойния стандарт на храните, каза тя. Целта е всяка страна от ЕС да прилага еднакви мерки за взимане на проби и тестване на храните, така че производители и търговци да са наясно с тях и да не могат да ги оспорват, а доказателствата за двоен стандарт при храните да са категорични и съпоставими.
След публикуването на резултатите от общоевропейския тест при храните, общата методика за борбата ще се насочи и към други продукти, каза еврокомисарят, като посочи за пример перилните препарати, при които също има разлика в качеството на различните пазари. 
Европейското законодателство срещу двойния стандарт на храните не може да влияе върху цените на хранителните стоки, каза Вера Йоурова. Тя коментира това във връзка с констатациите, че на българския пазар стоки от една и съща световна марка се продават по-скъпо отколкото в Германия и Италия. Еврокомисарят не подкрепи и идеята на омбудсмана Мая Манолова за създаване на общ европейски орган, който да контролира качеството на храните:
Министърът на икономиката Емил Караниколов добави:
"Мерките, които се предлагат от Комисията, ако бъдат приети, това ще доведе до повишаване на интереса на потребителите към многофункционалния вътрешен пазар, което от своя страна ще е положително за бизнеса, който е коректен, който е извън сивата икономика."

Европейската комисия ще приеме три директиви, свързани с контрола върху качеството на храните - стана ясно на конференция по темата, организирана като част от програмата на българското европредседатлство. 

Трите директиви трябва да бъдат транспонирани в националните законодателства, респективно подкрепени от всички държави-членки, каза премиера Бойко Борисов

В рамките на конференцията обаче стана ясно, че не всички страни-членки са готови да подпишат дори финалния документ, изготвен през днешния дебат.

"Аз бих се срамувал много ако бях на мястото на големите хранителни вериги. Не вярвам някой да не подпише тази декларация и да има държава, която да не ни подкрепи. Страшно обидно звучи", заяви премиерът Борисов и попита:

"Кой умник в Европа изследва едно бебе за вкуса му и че обича палмово масло? Всички, които ме познават, знаят, че съм един от най-големите защитници на европейската перспектива. Не ми е минавало през ума, че е възможно такива големи авторитетни компании да си позволят да правят подобно нещо. Отнасяли сме се с голямо уважение, помагали сме си за навлизането на веригите в България, за свободния пазар. Не ви ли се струва безобразно?".

Премиерът се закани, че ако проблемът с двойния стандарт на храните не бъде решен, на срещата на върха на 16-17 май в София, той ще нагости европейските лидери с храните, които се продават в България:

"Искам да видя как техните служби за сигурност ще оценят храната и ще им позволят ли да я ядат". 

Още по темата чуйте от звуковите файлове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Полицията в Перник с мерки за абитуриентските балове

Полицията в Перник предприе мерки за осигуряване на обществения ред и безопасността на движението по пътищата по време на предстоящите абитуриентски балове и празничните прояви, свързани с отбелязването на 24 май в областта. Мерките са координирани с Регионалното управление на образованието, с ръководствата на училищата, общините и охранителните..

публикувано на 15.05.24 в 11:42
Димитър Главчев

Главчев: Още една предизборна пушилка беше разсеяна

Служебният премиер Димитър Главчев обяви, че вчера още една предизборна пушилка е била разсеяна, визирайки гласуваното от Надзорния съвет на НОИ увеличение с 11 процента на пенсиите от 1 юли тази година. Подготовката на вота 2 в 1, насрочен за  9 ти юни върви по план, отчете премиерът пред министрите. Очаквайте подробности!

публикувано на 15.05.24 в 11:33

Над 2000 деца приети в детските градини в Пловдив

Над 2000 деца са приети в детските градини в Пловдив на първото за предстоящата учебна година класиране. За него бяха обявени около 2200 свободни места, а участваха над 2500 деца, родени през 2021 г.  До 27 май родителите на класираните деца трябва да представят необходимите документи в детските градини, за да ги запишат. Не е необходимо..

публикувано на 15.05.24 в 11:30
СТЕМ центровете са практически ориентирани учебни пространства

Проф. Жолт Лавица: Има възможности образованието да бъде вдъхновяващо

Нова форма на обучение - там, където природните науки, така нереченото СТЕМ обучение, среща изкуството . Тази тема коментира по време на Софийския фестивал на науката проф. д-р Жолт Лавица , който в Австрия се занимава с търсене на нови методи за образование. Той говори пред учители, заинтересовани от това.  3D принтирането, виртуалната реалност,..

публикувано на 15.05.24 в 11:20

Сделки за имоти и МПС - само след погасени задължения към НАП

Сделките за продажба на имоти или моторни превозни средства са възможни вече само след погасяване на просрочени задължения към Националната агенция за приходите.  Пред БНР Силвия Стефанова - директор на Дирекция "Събиране" в НАП, обясни: "От 3 май има промяна в чл. 264 от ДОПК, съгласно която нотариусите и съдиите по вписванията извършват..

публикувано на 15.05.24 в 11:07
Хижа „Момчил юнак“

Заради дъжда откриват кампанията "Хижа на годината" утре, не днес

Откриването на тазгодишната кампания "Хижа на годината" вместо днес, ще се състои утре , заради метеорологичните условия. Това съобщи пред БНР Елиза Стоева от екипа на организаторите. Събитието ще се проведе в лятното кино "Кабана" до НДК. Тази година има допълнителна конкурсна категория, като категориите стават общо 9...

публикувано на 15.05.24 в 11:05

Без сексуално възпитание за най-малките в училище на Острова

Британското правителство предлага в училищата в Англия ще бъде забранено да преподават сексуално възпитание на деца под девет години. Правителствен източник е заявил пред Би Би Си, че предложението включва планове за забрана децата да бъдат обучавани за полова идентичност. Новите насоки на правителството за училищата ще бъдат..

публикувано на 15.05.24 в 10:50