Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Огнян Златев: Предложената от ЕК нова многогодишна финансова рамка е началото на един процес

Огнян Златев
Снимка: БГНЕС

Предложената вчера нова многогодишна финансова рамка е всъщност началото на един процес. Това коментира в интервю за предаването "Нещо повече" на програма "Хоризонт" Огнян Златев, директор на представителството на ЕК в България:

"Намерението на Европейската комисия е да се стигне до консенсус по новото предложение преди следващите избори за Европейски парламент, които са след една година. Това ще е една от основните теми, по които ще се дебатира по време и на българското, и на австрийското европредседателство, защото решението за този бюджет трябва да бъде взето с консенсус. Всички държави-членки трябва да са съгласни".

За първи път в историята на Европейския съюз имаме самостоятелна програма за цифрова трансформация с бюджет от над 9 милиарда евро, което е и благодарение на усилията на българския еврокомисар – госпожа Габриел, допълни още Златев:

"Имаме два пъти увеличение на най-популярната европейска програма. Това е програмата "Еразъм“, в която могат да участват и много млади хора от България. Имаме увеличение с над 40% на водещата програма за иновации. Това е досегашната програма "Хоризонт 2020“, която сега ще се нарича "Хоризонт Европа“, тоест това са все нови сектори и нови политики, от които България и българските граждани могат да се възползват в максимална степен".

Цялото интервю с Огнян Златев можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лоши условия за туризъм в планините, сняг в Стара планина

Условията за туризъм в планините са лоши. Почти навсякъде вали дъжд, съобщава БТА, цитирайки Планинската спасителна служба. В най-високата част на Стара планина е снежно. Има образувана малка снежна покривка в най-високите части - 7 см сняг има на връх Ботев, а в подножието около 2 см. На много места е мъгливо.

публикувано на 15.05.24 в 10:09

Гърция: Без мобилни телефони в гимназиите

В Гърция забраниха децата в гимназиите да ползват мобилни телефони в училище. Но според преподавателите е практически невъзможно наредбата да се приложи. По нареждане на министерството на образованието влезе в сила пълна забрана за притежание и ползване на мобилни телефони в училищата. Причината за тази мярка  е увеличаване на случаите с..

публикувано на 15.05.24 в 10:06
Снимката е илюстративна

Кардиолог: Кръвното да се проследява независимо от възрастта

ВМА се включва в безплатните консултации от кардиолози в рамките на националната здравна кампания "Измерване, което спасява живот. Твоя." Кампанията е организирана от Българската лига по хипертония. В специално изградено временно съоръжение пред болницата всеки желаещ може да бъде прегледан. С безплатни прегледи стартира национална кампания за..

публикувано на 15.05.24 в 10:02

Ден на отворените врати в Регионалната библиотека на Силистра

Ден на отворените врати организира днес Регионалната библиотека в Силистра. Ще бъдат издавани безплатни читателски карти. Проявите включени в Националната библиотечна седмица са под надслов "Библиотеките по-нужни от всякога" и имат за цел привличане на общественото внимание. Библиотеката предоставя разнообразни услуги и ресурси, заяви..

публикувано на 15.05.24 в 09:32
Амелия Личева

Как трябва да изглеждат литературните конкурси в България?

Писателката Елена Алексиева обяви, че ще върне наградата за своя роман "Вулкан", която й беше връчена от Националния дарителски фонд "13 века България ". Това се случи след като станаха ясни нарушенията в регламента при избора на роман на годината. Проблемът е, че Борис Минков, който е редактор на романа, е и член на журито. Това е нарушение на..

публикувано на 15.05.24 в 09:29

22 плажа по Черноморието - отличени със син флаг за сезон 2024

От около 300 плажа по цялото Черноморие едва 22 са отличени със син флаг за сезон 2024 – това е 6-7%, което е много малко . Това каза пред БНР Станимир Георгиев, председател на УС на Българско движение "Син флаг". По думите му, "стъпките, които правим, са много малки, много плахи все още". Инициативата следва да идва от концесионера ,..

публикувано на 15.05.24 в 09:11

Пожар и експлозии от запален ТИР на пристанището в Солун

Голям пожар избухна на пристанището в Солун. Огънят е започнал от кабината на ТИР и бързо е засегнал паркираните до него тирове, които чакат да товарят стока. Пожарникарите спасиха поне двама шофьори, които нощували в кабините на съседни камиони. Евакуираха всички намиращи се на пристанището в Солун. Изтеглиха всички превозни средства на..

публикувано на 15.05.24 в 08:57