Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радостина Христова: Децата–орхидеи се нуждаят от безусловна подкрепа

Блогърката представя книгата на проф. Томас Бойс „Детето –орхидея или глухарче“

Радостина Христова
Снимка: Личен архив

Една пета от децата са по-чувствителни и тях можем да наречем „орхидеи“. Останалите устояват на бурите на реалността и тях можем да оприличим на глухарчета. Книгата на американския психолог Томас Бойс „Детето – орхидея или глухарче“ учи родителите как да отглеждат дете от единия или другия психологически тип, като дава конкретни напътствия и обяснения за пълноценно общуване с детето-орхидея и детето-глухарче.

Децата-орхидеи се нуждаят от повече внимание и разбиране

„Децата-орхидеи са много деликатни, много емоционални, свръхреактивни на външната среда деца. От тази гледна точка можем да очакваме по-труден за тях живот, ако живеят в проблемна среда, в семейство, което не ги разбира и подкрепя. В същото време обаче ако средата е просперираща, подкрепяща и щадяща, от децата-орхидеи можем да очакваме страхотни успехи и високи постижения. Децата-глухарчета не „зависят“ от външните условия, те „виреят“ навсякъде, под всякаква форма и за тях външните фактори не са особено важни  при развитието им“, обясни в предаването "Закуска на тревата" блогърката Радостина Христова, която представи книгата пред БНР.

Независимо дали детето е орхидея и глухарче, ние трябва да се грижим за него с много любов и разбиране, но децата-орхидеи имат нужда от още повече внимание, подчертава Радостина Христова. Авторът на книгата дава шест основни съвета на родителите на деца-орхидеи.

„Първото за отглеждането на дете-орхидея е, че трябва да му се изгради много хубав режим, много хубава рутина – детето трябва да знае какво ще му се случи, защото е свръхреактивно към промените, към всичко, което го заобикаля. Вторият е – за любов, внимание, поощрение, подкрепа и време, прекарано с детето.“

Родителите на деца-орхидеи трябва да са толерантни и търпеливи

„Аз съм фен на американската школа за възпитаване на деца. Там „Обичам те!“ се казва сутрин, преди да се изпратят децата, „Обичам те!“ преди да легнат да спят, „Гордея се с теб“, „Ти успя“, „Ти можеш“ – това са фрази, които са ключово определящи за развитието на детето, за неговото самочувствие, за неговата самоувереност и много-много се старая аз да го правя същото за нашите деца, които са само на една и на три години“, изтъкна още Радостина Христова.

Фрагмент от корицата на книгата

Добре е родителите на децата-орхидеи да са по-толерантни от останалите, да могат да оценят това, че имат различно дете, без да го критикуват, а напротив – да поощрят различието и от съвсем малко да стимулират неговото въображение и таланти, съветва проф. Томас Бойс в книгата си.

Родителската оценка и домашният уют са ключови за децата-орхидеи

Спрямо децата-орхидеи трябва да се много търпеливи и да даваме положителни оценки, защото за тях мнението на родителите е най-важно и ключово. „Тъй като те се страхуват от външната среда, вътре в дома е най-важно те какво чуват и какво получават.“

Според проф. Бойс наблюдението на децата-орхидеи трябва да бъде постоянно, за да има родителят информация кое събитие може да ги извади от релси. „Кои игри по-скоро ги разстройват, отколкото ги забавляват. Кое ги плаши, кое ги наранява – за другите деца може да си е стандартна игра, но за тези свръхчувствителни орхидеи може да се окаже, че е неприятна ситуация. Така родителите да се опитват предварително да предотвратят тези страхове, които вече има у детето.“

Игрите и игровият подход са много важни, напомня американският психолог проф. д-р Томас Бойс.

Цялото интервю, посветено на книгата, чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Географски рекорди и невероятни факти за планетата на Фестивала на науката

ХІV Софийски фестивал на науката е към своя край, но в последния му ден можете да се удивите на каква възхитителна планета живеем с презентацията на гл. ас. д-р Калоян Цветков от СУ "Св. Климент Охридски" . Калоян се включва във фестивала за първи път, инак е изпечен географ, пътешественик и преподавател. В "Изотопия" той разкри в аванс..

публикувано на 12.05.24 в 14:53

Николай Петков представя българския път към Еверест

; Кения (5199 м), по премиерен „Български път“ по южната стена на Батиан, от 7-а категория (UIAA), 18 – 20 декември 1991 г., заедно с Иван Масларов; Уаскаран (6768 м), Кордилера Бланка, Анди, през 1996 г., заедно с Кирил Тафраджийски и Господин Господинов; Транго Тауър (6257 м), или Безименната кула в Каракорум по Словенския маршрут през 1998 г.,..

публикувано на 12.05.24 в 06:00

Музеите в Израел отвориха безплатно врати за посетителите

45 години хиляди музеи по света вземат участие в инициативата „нощ или ден на музеите“. Винаги е през май и „хранителите на световната култура„ отварят безплатно врати за милиони посетители, които обичат да скитат из галериите им или за пръв път прекрачват прага им. В края на изминалата седмица бе „Денят на музеите в Израел“ (тази година е..

обновено на 12.05.24 в 04:59
Андрей Арнаудов

Андрей Арнаудов: Няма тема, по-важна от демографията!

Потенциалът от българи в чужбина, които могат да се върнат в страната, е огромен. Това заяви в интервю за БНР Андрей Арнаудов, създател на платформата "Bulgaria wants you"/"България те иска". 81% от българите, живеещи в Берлин, обмислят завръщане в страната – сочат резултатите от онлайн анкета, проведена на кариерен форум там през..

публикувано на 09.05.24 в 09:51
Снежана Тодорова

Снежана Тодорова: И до днес наш девиз е този на Йосиф Хербст - "Никому в угода, на никому напук"

През последните 130 години организираното журналистическо движение в България е преживяло множество промени и предизвикателства, но някои от основните въпроси, които вълнуват журналистите и обществото, остават вечни и неделими. Дори и през годините на големи промени, въпросите за моралността и етиката в журналистиката, както и за справедливото..

публикувано на 08.05.24 в 13:38
Късноантична сграда

В археологическия подлез на Пловдив може да видите късноантичната сграда "Ирини"

Епископската базилика на късноантичния Филипопол вече трета година е един от най-посещаваните културно-исторически обекти в Пловдив, а уникалните мозайки от 4-6 век , разположени на две нива предизвикаха интереса и на прочутата Бетани Хюз – професор, историк, телевизионна и радиоводеща, автор на книги. Филмът от поредицата й "Съкровищата..

публикувано на 05.05.24 в 16:34

Димитър Димитров успя да съгради храм в село Искър

За Димитър Димитров ви разказахме за първи път преди три години. Тогава неговата мечта да съгради храм в родното плевенско село Искър беше в самото начало на реализирането. Днес градежът на параклиса „Света Параскева“ е към края си. Преди три години Димитър Димитров малко притеснен ни разказа за завета на дядо си  – да съгради храм в..

публикувано на 05.05.24 в 09:12