Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британски автори ще водят курсове по творческо писане в България

Хана Стивънс и Уил Бъкингам
Снимка: Фейсбук

Хана Стивънс и Уил Бъкингам са британски писатели, създатели на сайта "Уинд енд боунс". Отскоро са в България и започват курсове по творческо писане тук, първият от които започва днес. 

"Имаме твърде дълга връзка с България. Преди доста години написах книга, чието действие се развиваше тук. Тя беше преведена на български, заглавието й е "Произходът на лирата". Освен това ние имаме приятели в Софийския университет. Когато фондация "Университетска англицистика и американистика" ни покани да дойдем в България да започнем курсове с тяхно партньорство, веднага приехме предизвикателството", обясни Уил Бъкингам в предаването "Закуска на тревата".

"Бяхме много развълнувани. Всъщност започваме два курса. Единият ще бъде в продължение на три седмици, два пъти в седмицата, а другият ще се провежда през уикенд. Триседмичният курс започва на 3 декември. Цялата информация за курсовете е на нашия уебсайтНарича се "Историите които ни изграждат", допълни Хана Стивънс.

Курсът е посветен на писане от първо лице, писане на мемоари, автобиографии, творчество при писането на нехудожествена литература, есета с подчертано авторско присъствие - и всички подобни жанрове.

"Така, че ние ще окуражаваме участниците да пишат истории, които са важни за тях самите, да описват собствените си преживявания, да разказват за миналото си и да работят върху разгръщането на историите си, да ги редактират, да проучват такива въпроси като истинността и художествената творба, етиката, дори темата за лъжата и да помислят как да си създадат читателска аудитория, как да потърсят редактори и да се ориентират сред издателствата. Как да направят тези истории достояние на света, т.е. да се свържат с аудиторията си", изтъкна Уил Бъкингам.

Курсовете по творческо писане ще се провеждат на английски език.

"В миналото организирахме курсове, в които хората пишеха на много езици. Този курс обаче ще бъде фокусиран повече върху английския език, защото той ще бъде работният език. Но не е необходимо английският ви да е красив и безупречен, просто трябва да бъде по-добър от нашия български", уточни с усмивка Уил Бъкингам.

От години Хана Стивънс работи по темата за имигрантите, за изчезването и трафика на хора.

"Ние използваме творческото писане като инструмент, за да помогнем на хора с маргинализирани гласове, гласове, които не са непременно чути, не са мейнстрийм. Работили сме по темата за бежанците, работили сме с групи по теми, свързани с джендър, със сексуалните малцинства. Бихме искали да работим и по проекти, свързани с ромските общности. В нашата работа има и елемент на социална справедливост. Използваме творческото писане като инструмент, за да помогнем на хората да изразят собствения си глас", посочи още Хана Стивънс.

Срещат ли британските автори негативни нагласи и предразсъдъци у нас?

"Да, познаваме нагласите. Водили сме много разговори с български приятели по тези въпроси и знаем за това. Във всяка част на света има предразсъдъци. Там, откъдето идваме, от Великобритания, също ги има. Реалността на място е, че хората могат да разкажат много и най-разнообразни истории, съществува огромно богатство от преживявания. Това, към което се стремим, е това богатство от човешки преживявания да излезе наяве, да накараме хората да го споделят един с друг и точно чрез това споделяне може да се сложи началото на премахването на тези предразсъдъци. Това е много дълготрайна задача и тук в България, и във Великобритания, пък и навсякъде по света. Но пък е задача, която си струва", обясни  Уил Бъкингам.

Защо са решили да нарекат сайта си Wind&Bones - вятър и кости?

"Хрумна ни преди няколко години. Идеята дойде от един китайски учебник по писане от шести век, наречен "Литературният ум и дялането на дракони". В него има глава, в която се говори за това, че вятърът и костите са много важни характеристики на литературата. Писателят се нуждае от вятъра, от духа, за да вдъхне живот на словото, но се нуждае и от структура, от взискателност, точност, т.е. от костен скелет. Така че тази идея за съчетаването на структура и дух е важна за писането, за социалната справедливост и активизъм, важна е въобще в живота. Затова сметнахме, че името е много подходящо", поясни Уил Бъкингам.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Географски рекорди и невероятни факти за планетата на Фестивала на науката

ХІV Софийски фестивал на науката е към своя край, но в последния му ден можете да се удивите на каква възхитителна планета живеем с презентацията на гл. ас. д-р Калоян Цветков от СУ "Св. Климент Охридски" . Калоян се включва във фестивала за първи път, инак е изпечен географ, пътешественик и преподавател. В "Изотопия" той разкри в аванс..

публикувано на 12.05.24 в 14:53

Николай Петков представя българския път към Еверест

; Кения (5199 м), по премиерен „Български път“ по южната стена на Батиан, от 7-а категория (UIAA), 18 – 20 декември 1991 г., заедно с Иван Масларов; Уаскаран (6768 м), Кордилера Бланка, Анди, през 1996 г., заедно с Кирил Тафраджийски и Господин Господинов; Транго Тауър (6257 м), или Безименната кула в Каракорум по Словенския маршрут през 1998 г.,..

публикувано на 12.05.24 в 06:00

Музеите в Израел отвориха безплатно врати за посетителите

45 години хиляди музеи по света вземат участие в инициативата „нощ или ден на музеите“. Винаги е през май и „хранителите на световната култура„ отварят безплатно врати за милиони посетители, които обичат да скитат из галериите им или за пръв път прекрачват прага им. В края на изминалата седмица бе „Денят на музеите в Израел“ (тази година е..

обновено на 12.05.24 в 04:59
Андрей Арнаудов

Андрей Арнаудов: Няма тема, по-важна от демографията!

Потенциалът от българи в чужбина, които могат да се върнат в страната, е огромен. Това заяви в интервю за БНР Андрей Арнаудов, създател на платформата "Bulgaria wants you"/"България те иска". 81% от българите, живеещи в Берлин, обмислят завръщане в страната – сочат резултатите от онлайн анкета, проведена на кариерен форум там през..

публикувано на 09.05.24 в 09:51
Снежана Тодорова

Снежана Тодорова: И до днес наш девиз е този на Йосиф Хербст - "Никому в угода, на никому напук"

През последните 130 години организираното журналистическо движение в България е преживяло множество промени и предизвикателства, но някои от основните въпроси, които вълнуват журналистите и обществото, остават вечни и неделими. Дори и през годините на големи промени, въпросите за моралността и етиката в журналистиката, както и за справедливото..

публикувано на 08.05.24 в 13:38
Късноантична сграда

В археологическия подлез на Пловдив може да видите късноантичната сграда "Ирини"

Епископската базилика на късноантичния Филипопол вече трета година е един от най-посещаваните културно-исторически обекти в Пловдив, а уникалните мозайки от 4-6 век , разположени на две нива предизвикаха интереса и на прочутата Бетани Хюз – професор, историк, телевизионна и радиоводеща, автор на книги. Филмът от поредицата й "Съкровищата..

публикувано на 05.05.24 в 16:34

Димитър Димитров успя да съгради храм в село Искър

За Димитър Димитров ви разказахме за първи път преди три години. Тогава неговата мечта да съгради храм в родното плевенско село Искър беше в самото начало на реализирането. Днес градежът на параклиса „Света Параскева“ е към края си. Преди три години Димитър Димитров малко притеснен ни разказа за завета на дядо си  – да съгради храм в..

публикувано на 05.05.24 в 09:12