Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Смилов: Консултациите на Радев са като извинение за бързия му подпис под рокадата Цацаров-Гешев

Даниел Смилов
Снимка: БНР

"Президентът Румен Радев изпраща важно политическо послание, че не одобрява избора на сегашния главен прокурор, че смята организацията на съдебната власт по отношение на прокуратурата за проблематична". Това каза пред БНР политологът доц. Даниел Смилов от Центъра за либерални стратегии във връзка с консултациите при президента за промени в Конституцията. Той прогнозира, че големите партии - ГЕРБ, ДПС, ВМРО няма да подкрепят държавния глава. "БСП е вероятно да застанат зад Радев, но за конституционни промени са нужни големи мнозинства", уточни той. "Не виждам политическо съгласие в парламента за тези промени и затова интерпретирам ходовете на Радев като политически послания", добави политологът.

Според Смилов посланието на президента щеше да е по-силно, ако Радев беше започнал консултациите преди да подпише указа за назначаване на главния прокурор: "Той имаше конституционни основания да забави този подпис. И тогава, започвайки подобни консултации, политическото му послание щеше да отекне по-силно". 

В предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" той подчерта, че тези консултации сега изглеждат като извинение за бързия подпис, който Румен Радев положи под рокадата между Иван Гешев и Сотир Цацаров. 

Той определи искането на правителството от Конституционния съд да даде интерпретация на фигурата на независимия прокурор като "прехвърляне на горещия картоф". Според Смилов предложението за такъв независим прокурор не може да идва само от прокурорската квота във Висшия съдебен съвет, защото тя почти изцяло е под контрола на главния прокурор: "Така че да се очаква от него да дойде предложение за независим кандидат, не е удачно. Най-малко такова предложение трябва да идва от пленума на ВСС". Очакванията на политолога са от КС да дойдат достатъчно насоки за решение.

"Проблемът в нашия конституционен модел е, че не успяваме да създадем независими институции. Те имат формалните гаранции, но яко се вгледаме в дейността им, ще видим, че тя е доста проправителствена и се отклонява в посока на силните на деня. Това е сериозен политически проблем, който не може да се реши само с институционални мерки, а трябва да се запитаме и за политическата култура на основните политически играчи", обобщи политологът.   

Цялото интервю на Диана Дончева с Даниел Смилов в предаването "Преди всички" можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Президентът Румен Радев се срещна с представители на неправителствени организации и професионални сдружения на магистрати по повод консултациите за промени в Конституцията

Президентът ще предложи промени в Конституцията, свързани със съдебната власт

Президентът Румен Радев смята да предложи промени в Конституцията, свързани със съдебната власт. В края на днешната среща с представители на неправителствени организации и професионални сдружения на магистрати, държавният глава обобщи: „Виждам..

обновено на 19.12.19 в 18:19
ВИЖТЕ ОЩЕ

Във Великобритания тестват първата персонализирана ваксина срещу рак на кожата

Във Великобритания са в ход клинични изпитания на първата в света персонализирана ваксина срещу рак на кожата, съобщи Би Би Си. Ваксината е предназначена да помогне на имунната система на пациента да разпознае и унищожи раковите клетки...

публикувано на 26.04.24 в 14:22
Ваня Григорова/Васил Терзиев

Отново отложиха делото за кметските избори в София

Поредно отлагане на делото за кметските избори в София заради нови искания на страните. Административният съд София-град ще заседава по жалбата на загубилата вота Ваня Григорова срещу решението на Столичната общинска избирателна комисия да обяви за..

публикувано на 26.04.24 в 14:18
Смилен Вълов

Директорът на АЗ: Ще видят, че държавата мисли за тях и трудовата им реализация

Съкращават 160 работници от ТЕЦ Марица-Изток, съобщи директорът на Агенцията по заетостта (АЗ) Смилен Вълов в интервю пред БНР. В Агенцията са получили уведомление за масово уволнение от работодателя и до 10 дни те реално ще бъдат..

публикувано на 26.04.24 в 14:15
Росица Кирова

Извънредно заседание на парламента на 30 април

Народното събрание (НС) ще проведе извънредно заседание на 30 април, вторник, и няма да има заседание на 2 май. Това обяви председателят Росица Кирова.  Заседанието е насрочено за 14.00 часа и на него ще бъдат обсъдени на второ четене промените в..

публикувано на 26.04.24 в 14:13
Министърът на здравеопазването Галя Кондева и доц. Ангел Кунчев

Мерките срещу коклюш: По-ранна ваксина за бебета и безплатни имунизации за бременни

Първата ваксинация срещу коклюш ще може да се поставя на бебета с две седмици по-рано или когато детето навърши месец и половина.  Мерките за ограничаване на разпространението на заболяването и за предпазване на най-уязвимите групи бяха..

публикувано на 26.04.24 в 14:09
Ваня Григорова

Свиленски: Григорова е използвана, за да бъде патерица на Борисов в следващия парламент

Ваня Григорова е използвана, за да бъде патерица на Бойко Борисов в бъдещия парламент. Така зам.-председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски коментира думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че в следващия парламент може да има по-различна..

публикувано на 26.04.24 в 13:59

Хиляди декари земеделска земя са засегнати от градушката в Чирпанско

В община Чирпан продължава огледът и описването на щетите от вчерашната градушка. Засегнати са хиляди декари земеделски площи със зърнени култури и овощни насаждения. Зетьово е едно от най-пострадалите населени места в община Чирпан. В..

публикувано на 26.04.24 в 13:52