Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ерик-Еманюел Шмит: Никой не трябва да бъде сведен до една-единствена идентичност

Световноизвестният драматург е в София за годишнината на Мариус Донкин

Ерик-Еманюел Шмит и Мариус Донкин
Снимка: Ани Петрова

Актьорът и директор на Народния театър Мариус Донкин навършва днес 70 години. Юбилеят ще бъде отбелязан на голямата сцена на театъра с постановката „Господин Ибрахим и цветята на Корана“. Това е и причината авторът на пиесата – французинът Ерик-Еманюел Шмит да е в България.

Моноспектакълът „Господин Ибрахим и цветята на Корана“ се играе вече 16 години на камерната сцена на Народния театър. За първи път обаче тази вечер Мариус Донкин ще излезе пред 800 зрители на голямата сцена.

Постановката е режисирана от преподавателя по актьорско майсторство в НАТФИЗ проф. Снежина Танковска и има редица престижни награди от родни и международни форуми, а билетите за спектакъла свършват с месеци напред.

"Днес обаче ще е различно", казва Донкин:

"Днешният ден ще се превърне във всеобщ празник. За мен това не е спектакъл, представление, за мен това е един диалог, споделяне и изповед. Затова е нещо много важно за мен".

Световноизвестният писател и драматург Ерик-Еманюел Шмит беше предизвикан да разсъждава за отношенията между религията и културата:

"Мисля, че има битки, които никога не се спечелват. Битката между интелигентността и глупостта никога не се печели. Както и битката между толерантността и агресивността също никога не се печели. Но тези битки трябва да се водят! В тези битки никога няма да има победа, но красотата им не е в победата, а в причината за тях. Мисля, че в наши дни е много важно да се борим срещу невежеството, защото невежеството е това, което води до агресивност и до нетолерантност. Това, което всъщност разказва спектакълът „Господин Ибрахим и цветята на Корана“, е за срещата между едно еврейско дете и един арабски бакалин. Аз самият разбрах какво съм направил с този текст, когато миналата година го играх в Бейрут, Ливан. В продължение на една седмица играх този спектакъл, а публиката какво виждаше – един християнин на сцената, който играе срещата между един евреин и един мюсюлманин. И хората плачеха! А плачеха, защото виждаха една тяхна мечта – страната им да стане такава, каквато е била по-рано и за която се надяват един ден пак да бъде същата. Затова според мен идеята, която трябва да прокараме, е, че никой не трябва да бъде сведен до една-единствена идентичност".

Ерик-Еманюел Шмит
И Шмит, и Донкин казват, че не просто се вълнуват от срещата с публиката тази вечер, а че дори са страхуват.

"Изпитвам невероятно любопитство и очакване. Ето мотивите, които можем да изпратим към хората. Въпреки страха да не се притесняват, защото трябва да вървят по пътя на усъвършенстването си като основна задача в този живот. Всеки има своята пътека и не трябва да се сравнява с пътя на другия. Бъдете верни на себе си. Някога ще ви бъде много трудно, някога ще ви бъде ужасно горчиво, но никога не изменяйте на себе си. Вие сте тук, за да извървите своя път, да преодолеете своите страхове, да вземете своите уроци, за да има смисъл", каза Мариус Донкин.

Утре преди обед Ерик-Еманюел Шмит ще има среща със своите почитатели в Народния театър и ще раздава автографи.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

Мариус Донкин

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.