Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вечният пролетен полъх в българската музика

Разходка из историята на родните поп и рок хитове на XX и XXI век

Снимка: БНР

За редовните слушатели на БНР "Утро" на ФСБ е сигналната червена лампа, че ще говорим за конкурса за нова българска поп и рок музика "Пролет".


Конкурсът на радиото е от 1970 г. "Утро" е част от звуковия му облик, от авторекламите и церемониите за връчване на наградите. Сред тях е и тази на слушателите. Да гласувате за своя фаворит имате време до 19 май.
За да ви поканим да го направите, в "Изотопия" решихме да ви преведем из историята на пролетния конкурс, неразривно свързана с историята на някои от най-обичаните песни у нас.  


През 1970 г. редакцията "Забавна музика" в радиото основава "Пролетен радиоконкурс", за да насърчи създаването на нова българска музика и така до днес. Излъчвал се и се излъчва по "Хоризонт". Преди победителят се определял от слушателите, интересът бил огромен и в редакцията постъпвали хиляди писма.  

БНР успява да съхрани традицията дори в най-трудните моменти. До днес почти всички български музиканти са изживели – по един или друг начин – нашата радиопролет.

През 2019 г., на 50-ия юбилей на песенното състезание тогавашният му продуцент Мая Райкова припомни в ефира ни: 

И въпреки осъвременяването, песни и истории от миналото остават емблематични за конкурса. Като първата песен победител през 1970 г. – "Яворова пролет", в изпълнение на титанично трио – Мими Иванова, Паша Христова и Мария Нейкова

С ретроемоции ви връщаме в миналото на конкурса "Пролет", а то е свързано и с началото на музикалния бизнес и звукозаписа в България. Да наддадем ухо към кухнята. Не, към храма на звукозаписа – Първо студио на БНР.

Ансамбълът за народни песни при БНР в Първо студио през 1977 г. Диригенти – Коста Колев и Дора Христова.

Проектирано със сградата на Старата къща на бул. "Драган Цанков" № 4, преживяло бомбардировките през Втората световна война над София, когато тук също падат бомби.  

След войната студиото е изцяло реставрирано. При въздушното нападение над столицата на 24 май 1944 г. е разрушена зала "България" с най-големия орган, съществувал някога у нас, а в периода до възстановяването ѝ през 1949 г. в нашето Първо студио репетира и концертира Държавният симфоничен оркестър при Дирекцията на радиоразпръскването към Министерството на информацията и изкуствата (по-късно Софийската държавна филхармония). Тук се провеждат и първите концерти на гостуващите съветски ансамбли, първите литературни четения на съветските писатели и най-различни спектакли на музикални и драматични състави с или без публика.


И за да не лежим на стари съветски лаври – тук се записва и музика за холивудски продукции. В Първо е записана музиката за испано-аржентинския филм "Тайната на нейните очи" на Хуан Хосе Кампанела, спечелил Оскар за най-добър чуждоезичен филм през 2010 г., а също и музиката за френския "Изток-Запад" с участието на Катрин Деньов. Тук са работили най-големите български диригенти, пели са оперните певци Николай Гяуров и Райна Кабаиванска. Тук е творил дори композиторът Енио Мориконе.

Назад във времето Първо студио става дом на Симфоничния радиооркестър, основан през 1948 г., и на Биг бенда на радиото, създаден през 1960 г. – два от емблематичните музикални състави. До днес в Първо студио музикантите от всички състави на БНР репетират, записват за фонда на радиото и правят концерти.


В разговор с Димитрина Кюркчиева за предаването "Артефир" по програма "Христо Ботев" композиторът Кристиян Бояджиев разказва за създаването на Първо студио в годината, в която то става на 75 – 2011-а.

История за историята и съвремието на българското изкуство, но музиката в БНР е свързана и със спорта. През 80-те братя Аргирови имат сериозен успех на „Пролетния конкурс“. Печелят го през 1984-а, 1985-а, 1986-а и 1989-а, но заостряме вниманието ви към 1986 г. заради песента "Мексико".

Мексико е домакин на Световното по футбол тогава. Това е първенството на "Божията ръка" на Диего Марадона. Незабравимите моменти на това първенство са не един и два: хеттрикът на Гари Линекер за Англия срещу Полша; четирите гола на испанеца Емилио Бутрагеньо срещу непобедимите датчани; четвъртфинал, в който Франция бие Бразилия с дузпи, след като трима от най-добрите футболисти в света – Зико, Сократес и Платини – пропускат от бялата точка. През 1986 г. България достига до осминафинал, но домакините ни бият с два на нула. Въпреки това братя Аргирови се гордеят с отбора и го възпяват, като забиват победния гол в музикалното състезание. 

Емоция – това е радиото и музикантите, свързани с него, го знаят.


То взима много, но и много дава. Признава го навръх рождения му ден един от дългогодишните диригенти на Биг бенда ни – Вили Казасян, който ръководи състава 33 години. През 2000 г., когато БНР става на 65, Казасян гостува в "Хоризонт" при двама знакови водещи в програмата ни – Еди Емирян и Светлана Дичева, която още е в нашите редици. С нейния глас започва следващото очарователно по арменски обяснение в любов:  


Благодарение на радиото и конкурси като "Пролет" в сърцето остават незабравими български музиканти не само от поколението на Вили Казасян като непрежалимия Явор Захариев – гласа на Gravity Co.. Групата печели конкурса два пъти, през 2005 г. с In My Mind и 2011 г. с Disappear, но остава завинаги в музикалното ни наследство, защото никой никога не изчезва наистина, съвсем и завинаги, особено ако е оставил сърцето си на музиката.  

Още една от съвременните български групи преживя тежка раздяла със своя вокал. Освен Gravity Co. с певеца си нелепо и ненавременно се разделиха момчетата от СЛЕНГ. Дими почина през 2008 г., едва на 38, при катастрофа с мотор. Групата продължава, въпреки ужасната загуба, и през 2017 г. с вокал, текстописец и автор на музиката Владислав Михайлов грабва голямата награда на конкурса "Пролет", за да докаже, че наистина няма невъзможни неща.

Кой няма да спре, докато не стигне до върха тази година? Очакваме с нетърпение да чуем носителя на голямата награда, но ви напомняме, че има още три – за дебют, награда, която предоставя участие във фестивала "Евросоник" в Грьонинген, Нидерландия, и може би най-важната – тази, която присъждате вие, като гласувате за своята любима нова българска песен. Как да го направите и какъв е изборът ви? Можете да научите тук.


Снимки: БНР, Pixabay

По публикацията работи: Лора Търколева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Китаристът Георги Димитров - Жожо с дебютен албум за Naxos

От днес, 26 април, на световния музикален пазар е Баховият албум на Георги Димитров - Жожо. Изключително щастливи и горди сме с младия български китарист, чийто талант беше разпознат и подкрепен още в ранна детска възраст. След завършването на Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София и Университета за музика в Грац, сега българинът е..

публикувано на 26.04.24 в 18:35
Ваня Пешева

Артис - софийският фестивал за класическа музика и изкуства

На 30 април от 19 часа в зала 9 на НДК ще бъде открито третото издание на Международния фестивал за класическа музика и изкуства “Артис”. Началото ще бъде поставено с клавирен концерт на надарени деца - възпитаници на Национално музикално училище “Любомир Пипков” - София, и изложба с творби на талантливи млади художници от Частното училище по..

публикувано на 26.04.24 в 18:16
Маестро Георги Димитров пред Симфоничния оркестър на БНР

Музикална рядкост: "Стабат матер" от Шуберт ще звучи на софийска сцена

Името на доайена сред българските диригенти Георги Димитров присъства много активно в концертните афиши и в звукозаписния план на Симфоничния оркестър на БНР през този сезон. На 26 април от 19 часа в зала "България" маестрото ще ръководи концерт под мотото "В навечерието на Великден". За подходящо настроение преди Страстната седмица ще допринесе..

публикувано на 26.04.24 в 13:34
Елиана Лилова

Франция във фокуса на One Dance Festival 2024

Фестивалът на танците в Пловдив започва на 10 май . Билетите за 16-ото издание на One Dance Festival вече са в продажба. Все още има билети, като по повод на Международния ден на танца – 29 април, ще има 30% намаление за всички билети, закупени след 20 часа вечерта. Това каза пред БНР Елиа Лилова – директор на One Dance Week. Спектаклите..

публикувано на 26.04.24 в 10:25
Антонина Бонева

Антонина Бонева отбелязва с концерти 40 години педагогическа дейност

В петъчната вечер, на 26 април, в Централния военен клуб от 19 ч. именитата наша пианистка и преподавателка в Националното музикално училище "Любомир Пипков" - София Антонина Бонева ще отпразнува 40 години педагогическа дейност. На сцената тя ще бъде с четирима свои ученици. Всеки от тях ще е солист на Симфониета София с диригент Свилен Симеонов,..

публикувано на 25.04.24 в 17:58
Израелската опера в Тел Авив

Премиера на “Орфей и Евридика“ в Телавивската опера

Традиция е преди всяко представление на Телавивската опера да има образователна лекция за създателите и изпълнителите на дадена опера, за ролята й в развитието на музикалното изкуство. Изнасят я критици, диригенти, режисьори, но преди премиерата на "Орфей и Евридика" на Глук лекторът беше тенор от хора. На незапознатите с тази певческа формация..

обновено на 25.04.24 в 16:47

В “Опера в киното“ гледаме дебюта на Соня Йончева на Арена ди Верона в “Травиата“

Започнаха прожекциите на “Травиата“ от поредицата “Опера в киното“. На 20-и април беше първата прожекция в Синема Сити в София, Бургас, Варна, Пловдив, Русе и Стара Загора. Следващите две ще бъдат на 24-и април и на 8-и май. Имаме възможността да гледаме дебюта на българската оперна дива Соня Йончева в цял оперен спектакъл на Арена ди Верона през..

обновено на 25.04.24 в 15:36