Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дора Габе - редактор, преводач, учителка, модерна за времето си жена с мисия

Женя Андреева: В книгата „Трябва да разкажа, татко..." прозира истината за рода Габе и съдбата на Добруджа

През 2023 година се навършват 40 години от смърта и 135 от рождението на Дора Габе

2
Женя Андреева
Снимка: Мая Данчева

Ще научим любопитни факти от детството на една от най-известните и любими български поетеси - Дора Габе, чието творчество познаваме от деца, а то има своето значимо място в българската литература от 20 век. 

Малко обаче знаем за мащаба на тази творческа личност, живяла в повратни времена. Една еманципирана за времето си млада жена, със свободен дух, която казва: „Ако нямаше грешки, нямаше да има противоречия, нямаше да има живот“.

Дора Габе                                Снимка:europeana.bg

Наследница на преселници, украински евреи, образована в Западна Европа, последовател на модерната за времето си френска линия, Дора Габе е редактор, преводач, учителка, жена с мисия. Тревожно дискутира съдбата на Добруджа.

 В същото време носи и детското и чистото в себе си до самия край.

Женя Андреева

През тази година се навършват 40 години от смъртта й и 135 от рождението й. Това е и поводът да обърнем внимание на изследването, направено от Женя Андреева

Събраните факти са от детството на поетесата и в тях прозират отношенията и с хората, повлияли върху избора и да пише. Книгата носи заглавието „Трябва да разкажа, татко...".

"Във времето, в което живеем, със съответния напредък, който сме постигнали, хората са станали и по-суетни, и по-материални, и духовното,като че ли става запазена марка за определен малък кръг от хора", каза за "Нощен Хоризонт" Женя Андреева, журналист, филолог по образование и пиар. Тя е родом от Добрич.

"Името на Дора Габе е познато на малки и големи, но ако попитаме хората какво могат да разкажат за живота и делото на поетесата, преводач, предполагам, че хората на средна възраст, като мен, ще кажат - Да, това е вечната съперница на Елисавета Багряна, детска писателка и толкова...никого не подценявам, разбира се.

Женя Андреева

"Тръгвайки да работя върху тази книга толкова горе-долу бяха и моите познания. Така че ми се струва, дори да си помислим, че е леко старомодно, да се обърнем назад и да намерим всеки за себе си отговор на онези въпроси, които днес ни измъчват и вълнуват, за да разберем, че всяко време има своите трудности и предизвикателства и начинът, по който човек ги посреща, може да ни бъде пример, посочи още Женя Андреева.

"Да, в Добрич, откъдето съм родом, макар, че не живия там от дълги години, е мястото, където са моите корени, моят роден дом, там където всеки човек намира пристан. Мястото, където всеки се чувства защитен, където намира онова спокойствие, което е нужно на всеки един в ежедневието ни днес.

То и поводът всъщност, да се появи тази книга, е точно този, свързан с родния ми град, защото години наред, макар да не живея вече там, като дете, живеех на ул. "Дора Габе", а две къщи по-надолу е бил домът на семейство Габе. Когато преди 2-3 години поставиха паметна плоча, че там е бил домът на Петър Габе, за себе си бях озадачена, че не съм знаела този факт. И водена от любопитството, започна и моето изследване за семейство Габе.

Оказа че, не книги на Петър Габе не могат да бъдат намерени в антикварните магазини, а той е автор на над 15 книги, основно свързани със съдбата на Добруджа

На 26-27 години, уволнил се току-що от армията, Петър Габе тръгва с младата си съпруга, с едното си тогава дете, те са били украински евреи, защото чуват, че има някъде много свободна земя.

Елисавета Багряна, Десанка Максимович и Дора Габе. 1932 г. (отляво надясно)

Те са били от богати семейства, но са имали огромното желание за предприемачество и тръгвам на дълго пътуване, носейки и двамата книгите си, съпругата е искала да става лекар, тя си натоварва и цигулката си, и след месеци трудно пътуване, те идват в Добруджа и се заселват, местейки се и купувайки земя. Там им се раждат още три деца, разказа още за БНР Женя Андреева.

"Петър Габе превръща Добруджа в своя кауза. А нищо от това не се знае и не се пише за него...той е тотално непознат... Той заварва земята в плачевно състояние, а е имал познанията за това как правилно да се обработва земята и го прави точно така. 

Разбира се, българите веднага започват да му завиждат. Те го намразват, запалват му снопите, крадат му конете, онази първична човешка ненавист, когато другият има, без да се замислиш защо...

Той започва да учи българите от "нулата" как се обработва земята, как се отглеждат животните, как да не вземат заеми и кредити, да не се доверяват на лихвари, докато спечели доверието им, дори издигат кандидатурата му да бъде депутат от Балчишка околия...

Петър Габе пише и до правителството и успява да извоюва държавна помощ за пострадалите по време на градушката обработваеми земи, разказа още Женя Андреева.

Женя Андреева има още две авторски книги, които са краеведски и са изследване на рода й, близките й, като се оказва, че всеки един от семейството си, може да  постави тази родова история на картата на родината и на света, хора, преселвани през войните...говорили са един български език, застинал векове назад...

"Дора Габе е родена в България. Спорна е датата на раждане, според мен и точно къде е родена...Нека не задълбаваме много в това. Тя има още един брат роден вече също в България, една сестра Бела.

За мен беше изключителна журналистическа находка, че открих в архива й, еднин цикъл от стихотворения, посветени на детството и на Добруджа - "Детството. Цикъл за Добруджа. Недовършени". Там в този цикъл е едно от стихотворенията, които не са озаглавени, но в него пише - "Нямам време, а трябва да разкажа, татко...всичко онова, което е заседнало в паметта ми и корен, хванало в сърцето ...", пише тя в обръщение към баща си, най-близкия човек от семейството й.

Така дойде и заглавието на моето разследване книга -  „Трябва да разкажа, татко...", каза още Женя Андреева.


Още по темата в звуковия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

С инжекция, утеха и песнопение медицинската сестра и презвитера Калина Митева слави Бога

Калина Митева работи в Спешното отделение на Врачанската болница. Тя е хирургична медицинска сестра. От 25 години е презвитера. Тогава съпругът й Димитър е бил ръкоположен за свещеник. "Или както близките ме наричат - баба попадия". От малка е впечатлена от лекарите и медицинските сестри, които са я лекували, тъй като много е боледувала...

обновено на 05.05.24 в 17:30
Мария Антонова

Мария Антонова: Блага притежаваше най-ценното качество - да имаш дълг към близки, към приятели!

"Бъдете изобретатели, откриватели в любовта! Не бъдете епигони, чиновници и бюрократи в собствените си чувства!" Това е едно от завещанията на Блага Димитрова – една от изключително талантливите български поетеси , чиито творби носят необичайна дълбочина на прозренията и вдъхновяват поколения читатели.  Родена през 1922 г., тя от ранна..

публикувано на 29.04.24 в 15:00

Младен Мисана вълнува с поезията си

Младен Мисана започва да пише в ранна детска възраст. Когато бил на 4 години, на стиховете му се е радвала баба му Райна, която го е отгледала. Тя събудила и интереса му към математиката, и към литературата. Росица Копукова и Младен Мисана са неразделим поетичен дует Публикува творбите си през 2013 -та година, дотогава те..

публикувано на 28.04.24 в 06:15

Силвия Кацарова празнува 70-годишен юбилей

Любовта на публиката е най-големият дар , каза пред БНР любимата на поколения българи певица Силвия Кацарова, която днес празнува 70-годишен юбилей . По този повод тя подготвя нов албум, който скоро ще бъде готов. Нейното желание е хората да не я приемат само като човек на изкуството, а като човек от техните редици. "Всички сме еднакви,..

публикувано на 26.04.24 в 14:54
Глория Костадинова - Петрова

Глория Костадинова - Петрова: Разказваме вдъхновяващи истории от врачанския край с щипка хумор

Глория Костадинова - Петрова  на 24 години от Враца е гост в  рубриката ни "Горещи сърца" .  От дете тя е  отдадена на книгите, литературата и творческото писане . Участва в ученически конкурси за поезия и пише първия си роман, когато е петнайсетгодишна.  Увлечението и  страстта към литературата са споделени и в семейството ѝ . Със..

публикувано на 22.04.24 в 09:22
Михаил Вешим

Михаил Вешим: Смисълът на живота е предаване на опита

Смисълът на живота е предаване на опита на едно поколение на следващото. Това каза пред БНР писателят Михаил Вешим, който представи в предаването "Хоризонт за вас" новата си книга "Стари хипари и нови разкази" . "Това са едни разкази, на които първото издание беше преди повече от 10 години, сега към тях съм добавил още един цикъл от 10-ина..

публикувано на 12.04.24 в 16:34

Ваня Тодорова: Да направим място, където всички да се чувстват щастливи

Човек, който работи с деца и си почива сред животни – така можем да представим Ваня Тодорова, гост в рубриката „Горещо сърце“. Тя е основател на конната база „Ахил“, разположена близо до София. Там Ваня развива конната терапия като вид рехабилитация за деца със специални потребности. Надява се, че това ще стане практика у нас, както вече е в..

публикувано на 07.04.24 в 06:45