Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Гроздев: Когато битието и битът са документирани, човекът, който го няма, може да бъде намерен

Проф. Антоанета Алипиева: Георги Гроздев дава суровата визия на Прехода

Георги Гроздев
Снимка: Личен архив

"Двете части на новата ми книга "Орис и вечност" са едно органично цяло. Написал съм тази книга, за да разкажа за хората, от които произхождам, каза в "Графити по въздуха" писателят, издател и журналист Георги Гроздев.

Той представи новите си две книги - "Орис и вечност" и "Критически портрет на писателя Георги Гроздев".

Първата книга се състои от две части - за сина на писателя - Васил Гроздев, а втората е речник

В "Орис и вечност" са събрани мигове от половин век, приблизително от 1959 до 2009. Това е проза, посветена на семейната памет с картини от бита и живота им. Включени са и знакови личности и събития у нас и в чужбина, забелязани от автора по пътищата на съдбата му.

Идеята е да остане спомен за най-близките му, за обикновените хора, от които произхожда и обича. Те означават за него повече, отколкото непроницаемите лица на важните:

"С течение на времето все повече разбирам, че тези хора са носители на ценности, сюжети и събития от моята лична история, за които никой няма да напише нищо. Аз като художник осъзнавам този вакуум като мой дълг да напиша, да разкажа за тях и съм конструирал, без да искам, едно съчинение за семейната памет, семейната хроника, предизвикано от едно лично нещастие, което стана преди 15 години, тогава е писана и самата книга, каза още пред "Хоризонт" писателят.

По думите му книгата е хронология на цяла една епоха в неговата лична и социалната история.

"На всеки пожелавам да напише такава книга за неговия род и семейство. Речникът в книгата са различни думи, които предизвикват определени асоциации, случки и събития, в които изплува определена личност или човек", поясни Георги Гроздев.

Според автора дневникът не е някаква ученическа приумица, в много култури хората си водят семейни дневници и това е начин да се запази семейната история. Неговият дневник му помага да реконструира миналото и да напише и книгата.

"Когато битието и битът са документирани по някакъв начин, човекът, който го няма, може да бъде намерен. Такава е и древната гръцка идея, че ние живеем в миналото, защото сега сме в сегашното, но след една секунда сме в миналото, бъдещето е въпрос на проекти и надежди, ние имаме само миналото... И когато човек претърпи някаква голяма и невъзвратима загуба, ние имаме само миналото, всъщност това е кръговратът, в който влизаме не по свое желание и пак така излизаме. Тогава разбираме, че всъщност ние живеем само в мига, който няма как да уловим, сподели още пред БНР Гроздев.

"Критически портрет на писателя Георги Гроздев" е ново и допълнено издание от 2012 г., като сега са включени допълнителни критически отзиви и самият автор със собствен глас дообогатява собствената си панорама, коментира в "Графити по въздуха" проф. Антоанета Алипиева, литературен критик, анализатор на творчеството на Гроздев и автор на предговора към "Критически портрет на писателя Георги Гроздев".

По думите й у нас има много романи на Прехода, а Георги Гроздев е едно от сериозните имена в тази ниша. Другите имена са - Захари Карабашлиев, Владимир Зарев, Теодора Димова и други.

"Но при Георги Гроздев е много самостоятелен глас, много интересен глас. Той някак си е нетрадиционен глас, като аз го виждам по-скоро като "регистратор" на самото време. Защото нямаме такава визия, такава кървава, сурова, животинска визия на този преход. А тези, които бяхме съвременници, имаме това усещане, че времето беше такова. Роман на Прехода има, а Гроздев е едно от основополагащите, много сериозни имена в този коридор", заяви още проф. Алипиева.

"Тежка съдба сполетя България в този преход и в тази смяна на морала, на обществото, много унижения за българската съдба и за българския живот и за отделния човек", смята още проф. Алипиева.

Георги Гроздев не само в романите си, а и в публицистиката говори много горестно за това, каза още литературният критик.

Още по темата в звуковите файлове. 

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Плевен откриха традиционния „Пролетен салон“ на художниците

В навечерието на един от най-обичаните пролетни празници – Цветница, в Плевен откриха традиционния „Пролетен салон“ на художниците в галерия Арт Център. Над 100 творби на 54 автора привличат интереса на плевенчани и гостите на града. "Пролетният салон на плевенските художници е една традиционна изложба. В нея са поканени да участват обикновено всички..

публикувано на 28.04.24 в 07:34

Китаристът Георги Димитров - Жожо с дебютен албум за Naxos

От днес, 26 април, на световния музикален пазар е Баховият албум на Георги Димитров - Жожо. Изключително щастливи и горди сме с младия български китарист, чийто талант беше разпознат и подкрепен още в ранна детска възраст. След завършването на Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София и Университета за музика в Грац, сега българинът е..

публикувано на 26.04.24 в 18:35
Ваня Пешева

Артис - софийският фестивал за класическа музика и изкуства

На 30 април от 19 часа в зала 9 на НДК ще бъде открито третото издание на Международния фестивал за класическа музика и изкуства “Артис”. Началото ще бъде поставено с клавирен концерт на надарени деца - възпитаници на Национално музикално училище “Любомир Пипков” - София, и изложба с творби на талантливи млади художници от Частното училище по..

публикувано на 26.04.24 в 18:16
Маестро Георги Димитров пред Симфоничния оркестър на БНР

Музикална рядкост: "Стабат матер" от Шуберт ще звучи на софийска сцена

Името на доайена сред българските диригенти Георги Димитров присъства много активно в концертните афиши и в звукозаписния план на Симфоничния оркестър на БНР през този сезон. На 26 април от 19 часа в зала "България" маестрото ще ръководи концерт под мотото "В навечерието на Великден". За подходящо настроение преди Страстната седмица ще допринесе..

публикувано на 26.04.24 в 13:34
Елиана Лилова

Франция във фокуса на One Dance Festival 2024

Фестивалът на танците в Пловдив започва на 10 май . Билетите за 16-ото издание на One Dance Festival вече са в продажба. Все още има билети, като по повод на Международния ден на танца – 29 април, ще има 30% намаление за всички билети, закупени след 20 часа вечерта. Това каза пред БНР Елиа Лилова – директор на One Dance Week. Спектаклите..

публикувано на 26.04.24 в 10:25
Антонина Бонева

Антонина Бонева отбелязва с концерти 40 години педагогическа дейност

В петъчната вечер, на 26 април, в Централния военен клуб от 19 ч. именитата наша пианистка и преподавателка в Националното музикално училище "Любомир Пипков" - София Антонина Бонева ще отпразнува 40 години педагогическа дейност. На сцената тя ще бъде с четирима свои ученици. Всеки от тях ще е солист на Симфониета София с диригент Свилен Симеонов,..

публикувано на 25.04.24 в 17:58
Израелската опера в Тел Авив

Премиера на “Орфей и Евридика“ в Телавивската опера

Традиция е преди всяко представление на Телавивската опера да има образователна лекция за създателите и изпълнителите на дадена опера, за ролята й в развитието на музикалното изкуство. Изнасят я критици, диригенти, режисьори, но преди премиерата на "Орфей и Евридика" на Глук лекторът беше тенор от хора. На незапознатите с тази певческа формация..

обновено на 25.04.24 в 16:47