Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камелия Тодорова: За мен музиката е начин на съществуване, на дишане

4
Камелия Тодорова
Снимка: Пламена Бачийска

"На всички празници като Нова година, рожден ден и имен ден си пожелавам късмет и здраве", каза за "Нощен Хоризонт" известната българска джаз певица и киноактриса Камелия Тодорова. Тя гостува на предаването на рождения си ден - 21 януари.

"Имах щастливо и бурно детство, растях в мъжка компания, а като от малка се занимавах с това да свиря на пиано, да играя балет, да ходя на гимнастика, на езикова забавачка, а по-късно започнах и да спортувам, спомни си в предаването Камелия Тодорова. 

Тя сподели още, че е била обичано дете и ако трябва да си избере родителите, пак би ги избрала, защото е имала пълна подкрепа и напътствия от тях. 

"От тях съм се научила на дисциплина и добри обноски, да владея езици, български, немски, френски, английски и малко италиански, като не обичах много училището, ходех там само да се видя с приятелките си, разказа още певицата. 

"От малка слушам джаз, защото баща ми слушаше джаз. Когато влязох в Консерваторията, хората започнаха много да искат да слушат точно този стил тази музика...Тогава реших, че този тип музика "ми лежи" и започнах да репетирам с моята преподавателка. 

Една година след като влязох в Консерваторията, беше и първата ми музикална изява, когато Людмил Георгиев сформира група и започнахме първите репетиции. С Людмил Георгиев, Теодоси Стойков, Марио Станчев, Симеон Щерев репетирахме и втората година вече имахме концертни изяви, разказа още джаз певицата Камелия Тодорова. 

"За мен музиката е начин на съществуване, на дишане...Тя ми действа и терапевтично, като медитация ми действа пеенето, особено когато съм в лошо настроение...

До песните си стигам като ги преживявам, като композитор имам само три - четири песни. Иначе ги избирам като музика, после текста. За мен основното е мелодията, хармонията на една песен, категорична е певицата.

Тя сподели още, че обича да репетира поне една седмица и то с композитора, за да е сигурна, че като влезе в студиото всичко ще е наред, допълни Камелия Тодорова. 

Камелия Тодорова и Пламена Бачийска
Камелия Тодорова има и авторски музикален спектакъл "Моят глас".

Музикалният спектакъл "Моят глас" е личен разказ в музика и видео. В него певицата споделя моменти от своя път в света на музиката и киното, и как животът вдъхновява творчеството ѝ. Публиката я познава като изпълнител и малцина знаят, че тя е и автор на някои от най-обичаните ѝ песни. Зрителите се потапят в споделени спомени, едни от най-обичаните й песни, както и най-известните ѝ изпълнения на джаз и соул музика.

"Всичките ми спомени са свързани с музиката. Всички преживявания, премеждия, емоции и вълнения са се случвали в различни периоди от историята на моята музика", каза Камелия Тодорова.

Турнето на авторския музикален спектакъл е част от юбилейната програма на именитата певица. 

Премиерата на „Моят глас" е на 22.11.2021 г., в театър Азарян, зала 2 на НДК, в условията на извънредна епидемиологична обстановка, но въпреки това предизвиква голям зрителски интерес.

На 12.12.2023 г. е първото представяне на спектакъла. През 2024 г. предстоят още дългоочаквани срещи с публиката в Бургас (28 февруари), Плевен (26 март) и други градове.

Камелия Тодорова

Наричат Камелия Тодорова прима и гранд дама на българската джаз музика, но репертоарът й включва различни стилове – джаз, поп, рок, соул, фънк, ар енд би. В първите часове на 21 януари /нощта на 20 срещу 21/, на връх рождения си ден, Камелия Тодорова ще е гост на „Нощен хоризонт“.

През 1979 г. тя печели първата си голяма награда на конкурса за млади джаз певци в Люблин, Полша. Следват „Златен Орфей“ (1980) и още много други във Варшава, Братислава, Бомбай и голямата награда на „Шлагерфестивал“, Дрезден.

Камелия Тодорова работи с най-добрите български музиканти, сред които Людмил Георгиев, пианистите Милчо Левиев, Марио Станчев и други творци.

В кариерата си извън България, Камелия Тодорова има съвместни изпълнения и възможност да пее с джаз легенди като Алберт Мангелсдорф, триото на Стан Гетц, Чарлз Мингъс, импровизира със Сара Воун, Майлс Дейвис, Били Престън, Луи Белсън. Музиката ѝ я свързва и с много интересни личности от световния шоу-бизнес като Фреди Меркюри, Майкъл Болтън, Джордж Майкъл, Бой Джордж, Робърт Де Ниро, Никита Михалков и др.

Тя е първата българска певица подписала договор с Virgin Records, Germany (като Кеми Тодоров).

Познаваме Камелия Тодорова и като актриса във филмите „Бон шанс, инспекторе“, „Прилив на нежност“, в епизоди в „Синята лампа“ и др., а ролята й във филма „Търновска царица“ става емблематична.

С повече от четири десетилетия присъствие на музикалната сцена, 9 албума и множество сингли, тя продължава да изненадва публиката. В юбилейната за нея 2024 г., тръгва на турне с авторския си музикален спектакъл „Моят глас“.


Още по темата в звуковия файл. 

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Васко Василев

Васко Василев ще изнесе концерт на Айфеловата кула по повод 24 май

Световноизвестният ни цигулар Васко Василев и солисти от оркестъра на Кралската опера "Ковънт гардън" ще изнесат класически акустичен концерт на 26 май в зала "Густав Ефел" на Айфеловата кула. Музиканти от 5 националности – французойка, японка, австрийка, англичанин и българин ще се срещнат на сцената, за да отбележат заедно един от..

публикувано на 16.05.24 в 18:57
Гергей Мадараш

Гергей Мадараш дирижира концерта "Контрасти" на Радиосимфониците

Този петък, 17 май, в зала „България“ пред Симфоничния оркестър на БНР ще застане диригентът Гергей Мадараш – гост от Унгария, който в момента е музикален директор на Кралската филхармония в Лиеж, Белгия.  Програмата на концерта неслучайно е наречена „Контрасти“ – на първо място, това е заглавието на пиесата, с която ще бъде отбелязана..

публикувано на 15.05.24 в 18:33
Българските фестивални мениджъри на асамблеята - Узедом 2024

Български фестивали участват в годишната асамблея на Европейската фестивална асоциация

От 12 до 15 май 2024 г. представители на Българската фестивална асоциация (БФА) участваха в Годишната среща на фестивалите на изкуствата, организирана от Европейската фестивална асоциация (ЕФА) на остров Узедом.  От 12 години БФА е колективен член на най-старото фестивално обединение в Европа с повече от 70-годишна история. В конференцията се..

публикувано на 15.05.24 в 18:15

Соня Йончева възражда списанието “Български артист“

Световноизвестна оперна певица, продуцент и посланик на УНИЦЕФ, Соня Йончева добавя още едно амплоа в биографията си - на издател. На 24 май - Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, в разпространителската мрежа ще се появи списание “Български артист“. “Искам да издигна..

публикувано на 15.05.24 в 13:42
Александър Димитров

Александър Димитров гостува в концерт на "Софийски солисти"

Камерният ансамбъл "Софийски солисти" и неговият диригент Константин Добройков ни канят на концерт в зала "България" на 15 май от 19:00 ч. Към тях ще се присъедини виолончелистът Александър Димитров, който от години живее и работи в Германия. Заедно музикантите ще представят произведения от Марен Маре, Игор Стравински и Петерис Васкс.  Александър..

публикувано на 15.05.24 в 12:46
Проф. Адриан Георгиев

С концерт и конференция се бъде отбелязана 30-та годишнина на специалност "Музика" в СУ

С тържествен концерт и с юбилейна конференция се бъде отбелязана 30-та годишнина от създаването на специалност "Музика" в СУ. Събитието се организира от Факултета по науки за образованието и изкуствата. Проф. Адриан Георгиев, зам.-декан на факултета, обясни пред БНР, че за 30 години там вече има над 3000 завършили възпитаници. "Това са..

публикувано на 15.05.24 в 11:51
Константина Колева

"Сурова красота" - първа самостоятелна изложба на Константина Колева

"Сурова красота" - така се нарича самостоятелната изложба на художничката Константина Колева, която тя представя в музей "Борис Христов" в София.  Един оригинален творчески подход към образа и материала. "Сурова красота" - озаглавена е така, защото е посветена на индивидуалността и автентичността, която всеки носи в себе си. Тези..

публикувано на 15.05.24 в 10:23