Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еми Куртова: Имаше голям интерес от хората от Северозапада за техните гари и за техните истории

2
Еми Куртова
Снимка: Пламена Бачийска

"Започнах  проекта „По релсите на Северозапада“, когато за първи път пътувах по Белоградчишкия край и забелязах, че гарите в Северозападна България са в едно много окаяно състояние.
После се оказа, че това не важи само за Северозапада, но и за гарите в цяла България, те тънат в разруха. 

Идеята ми беше да опиша тези гари и хората там, за времето, в което живеят, но и за тяхната история, разказа в "Нощен Хоризонт"  Еми Куртова, студентката в специалността „Фотография“ в Нов български университет.

Проектът „По релсите на Северозапада“ е едно антропологично изследване със средствата на фотографията. Той започва през 2022 г. 

Гара "България". Накъде пътува българският влак?

Пътуваща изложба представя железопътни гари и хора от Северозапада

2 в 1: Пътуване и изложба във влака София - Видин

Изложба "По релсите на Северозапада" пътува от София към Видин

Гари и хора от Северозапада в пътуваща изложба на Еми Куртова

Любовта като крайна цел и утопия

"За мен беше важно в началото да покажа каква е железопътната инфраструктура, но в последствие взех творческото решение да покажа и хубава страна на нещата. Да покажа и хубавите гари на Северозапада. Първите 1000 км пътувах София- Видин, за да си селектирам гарите, защото някои от гарите вече ги няма. Около Берковица усетих, че има доста такива изненади - гарите или ги няма или са в тежка разруха и са опасни...

Вместо гари на такива места се поставяха едни метални спирки, което не е гара... Снимах и разрушените гари, но в крайната селекция избрах 7 да бъдат поддържани и три разрушени. 5000 км изминах и слизах почти на всяка гара - те бяха общо около 30, а аз съм слизала от тези 25 гари, разказа още Еми Куртова в "Нощен Хоризонт". 

В своите само 23 години Еми Куртова изгражда ясни представи за това, което иска да предаде в творбите си. „Динамиката и движението във фотографиите ми присъства от самото начало”, сподели Еми и добави: „Като съпоставям човека в природата, разбирам и повече за собствения си свят.”


Еми Куртова има участия в редица групови изложби. Нейните самостоятелни изложби са „По релсите на Северозапада“ и „Автопортрети“, представени в различни галерии в София и страната. Освен това има редица участия в състезания и е награждавана  у нас и извън страната.


Последният й проект беше публикуван преди няколко дни. Той е за списание и музикален лейбъл Sound in Picture. Серията е в колаборация с холандския музикален продуцент Хеббе (Hebbe).

Еми Куртова
Еми Куртова е родена през 2000 г. в град Петрич. През 2019 г. се записва в БП „Фотография” на Нов Български Университет. През 2020-2021 г. работи като PR на американския мултимедиен артист - Шон Рабах. През 2021 г. е поканена като оператор на късометражния филм „Цветове” с режисьор Деница Ганева представен в Columbia College, град Чикаго и Галерия Сердика, гр. София. Лятото на 2021 г. е основател и продуцент на провелия се в гр. Петрич музикален фестивал „Амнезия”. През 2021 г. Национален Фонд Култура финансира визуалния й проект „Автопортрет” (,,Автопортрети”), където Еми използва средствата на фотографията, графиката и скулптурата. През 2022 г. печели творческа стипендия от Национален фонд „Култура“ с проект „Езикът който говорим“. През 2023 г. Централният фонд за стратегическо развитие към Настоятелството на НБУ финансира документалния й проект „По релсите на северозапада“ който е в партньорство с БДЖ и ще бъде реализиран като дипломен проект по БП програма „Фотография“.

Още по темата в звуковия файл.
По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Поляците - добронамерени, но не знаят много за България. Как се привличат туристи?

Три български общини - Дългопол, Провадия, Долни чифлик, ще бъдат рекламирани на полския пазар по проект за подпомагане на черноморските общини. Проектът се нарича "Открий миналото, преживей настоящето". През лятото на миналата година у нас са почивали полски туристи от всички възрастови групи , като най-много са били семействата с деца. От..

публикувано на 16.05.24 в 07:04

Географски рекорди и невероятни факти за планетата на Фестивала на науката

ХІV Софийски фестивал на науката е към своя край, но в последния му ден можете да се удивите на каква възхитителна планета живеем с презентацията на гл. ас. д-р Калоян Цветков от СУ "Св. Климент Охридски" . Калоян се включва във фестивала за първи път, инак е изпечен географ, пътешественик и преподавател. В "Изотопия" той разкри в аванс..

публикувано на 12.05.24 в 14:53

Николай Петков представя българския път към Еверест

; Кения (5199 м), по премиерен „Български път“ по южната стена на Батиан, от 7-а категория (UIAA), 18 – 20 декември 1991 г., заедно с Иван Масларов; Уаскаран (6768 м), Кордилера Бланка, Анди, през 1996 г., заедно с Кирил Тафраджийски и Господин Господинов; Транго Тауър (6257 м), или Безименната кула в Каракорум по Словенския маршрут през 1998 г.,..

публикувано на 12.05.24 в 06:00

Музеите в Израел отвориха безплатно врати за посетителите

45 години хиляди музеи по света вземат участие в инициативата „нощ или ден на музеите“. Винаги е през май и „хранителите на световната култура„ отварят безплатно врати за милиони посетители, които обичат да скитат из галериите им или за пръв път прекрачват прага им. В края на изминалата седмица бе „Денят на музеите в Израел“ (тази година е..

обновено на 12.05.24 в 04:59
Андрей Арнаудов

Андрей Арнаудов: Няма тема, по-важна от демографията!

Потенциалът от българи в чужбина, които могат да се върнат в страната, е огромен. Това заяви в интервю за БНР Андрей Арнаудов, създател на платформата "Bulgaria wants you"/"България те иска". 81% от българите, живеещи в Берлин, обмислят завръщане в страната – сочат резултатите от онлайн анкета, проведена на кариерен форум там през..

публикувано на 09.05.24 в 09:51
Снежана Тодорова

Снежана Тодорова: И до днес наш девиз е този на Йосиф Хербст - "Никому в угода, на никому напук"

През последните 130 години организираното журналистическо движение в България е преживяло множество промени и предизвикателства, но някои от основните въпроси, които вълнуват журналистите и обществото, остават вечни и неделими. Дори и през годините на големи промени, въпросите за моралността и етиката в журналистиката, както и за справедливото..

публикувано на 08.05.24 в 13:38
Късноантична сграда

В археологическия подлез на Пловдив може да видите късноантичната сграда "Ирини"

Епископската базилика на късноантичния Филипопол вече трета година е един от най-посещаваните културно-исторически обекти в Пловдив, а уникалните мозайки от 4-6 век , разположени на две нива предизвикаха интереса и на прочутата Бетани Хюз – професор, историк, телевизионна и радиоводеща, автор на книги. Филмът от поредицата й "Съкровищата..

публикувано на 05.05.24 в 16:34