Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представяме Ana Lua Caiano, участник в 38-ото издание на фестивала "Евросоник", номинирана за ММЕА

Ana Lua Caiano е португалска музикантка, която комбинира португалски фолклор с електронна музика. На сцената, Ana Lua изпълнява във формат „one woman show", използва синтезатор, лууп станция, микрофон, бас барабан и няколко перкусионни инструмента. Ana Lua Caiano е сама на сцената и на живо, комбинира електронна музика с традиционна португалска музика и „ звуци от ежедневието “ чрез лууп наслагване. За своя солов проект младата португалка  беше номинирана за наградата ММЕА. Мини албумът й от 2022 година обедини 6 песни под името „Вчера пристигнах късно“ и е хибрид между това, което се смята за традиционни и електронни модели. Успоредно с това, гласът и мелодиите, които създава Ana Lua я превърнаха в една от най- оригиналните автори и изпълнители на португалската и европейска музикална сцена. Месеци след краткия албум „Вчера пристигнах късно “, Ana Lua Caiano представи нова колекция от песни в новото й EP. Тази нова стъпка демонстрира как музикантът и композиторът продължава да развива звука в своите нови композиции, саундтраци и музикални инсталации. По време на церемонията по връчването на наградите ММЕА се срещнах с чаровната и много усмихната и позитивна Ана Луа. За съжаление тя не получи наградата, но пък шоуто, което изнесе няколко часа по- късно в рамките на фестивала „Евросоник- Нордеслаг“ беше изключително впечатляващо. Ана Луа се раздаде максимално и нейното самостоятелно авторско шоу остави трайна следа. Ето и как започна разговорът ми с португалската певица, автор и музикант.

" Казвам се Ана Луа Кайяно, от Португалия съм. Смесвам традиционна португалска музика с електронна музика. Музиката е част от моя живот от дете, но започна да композирам, когато станах на 15 години. По време на пандемията се роди моят проект- шоу на една жена.

Има ли музиканти в семейството ти

"Не, нямаме музиканти в семейството ми, всъщност не, но майка ми не е музикант, обаче пее много добре. Когато бяхме малки, тя ни пееше много песни преди да заспим, знаеше да свири и на китара, така че у дома винаги се пееше и се слушаше много музика."

Коя беше причината, за да се захванеш да смесваш традиционна португалска музика с електронна

"Когато бях много малка, започнах да слушам традиционна португалска музика, смятам, че това е голяма част от моята същност, коя съм аз и когато започнах да композирам, влиянието на тази музика станачаст от моята авторска музика, използвах хорове, използвах характерните хармонии, канони. Освен това използвам традиционни музикални инструменти, които включвам както в записите си, така и по време на изпълненията ми на сцената. Използвам барабан, това е традиционен португалски барабан, използвам и още един ударен инструмент, той се нарича дуф, обикновено на него свирят само жени, този инструмент е характерен за Северната част на Португалия и на него свирят обикновено жени. Също така свиря на бринкин дъ мадейра. Това е традиционен музикален инструмент от нашия остров Мадейра. И още използвам кастанети, те са характерни както за Португалия, така и за Испания. Това са традиционните музикални инструменти, които използвам. Когато станах по- голяма, започнах да слушам електронна музика, нещата на Портишедс, както и алтернативна музика, слушах Бьорк, Лори Андресън, много различни стилово музиканти. Впоследствие този разнообразен микс стана част от моята музика. Това са нещата, които обичам да слушам и това, което създавам е резултат от тях."

Как създаваш песните си, как ги изграждаш

"Обикновено музиката, която правя, започва от мелодията, и това се случва, когато очаквам някого, когато не мога да спя, тогава започвам да измислям различни мелодии, след което на следващия ден ги записвам с телефона ми и след известно време, примерно след около месец, прослушам записаното и започвам да създавам ритъма към тази мелодия, или на компютъра или като свиря на инструмента дуф. Понякога за ритъма си служа с неща от ежедневието, например химикалка и чаша вода. После започвам да възпроизвеждам този бийт и да композирам на традиционните инструменти, включвам електронните инструменти и чак накрая, когато тази основа е направена, наслагвам гласа върху мелодията. Това е основният начин, по който създавам музиката си, така че едновременно записвам, продуцирам и композирам и така се ражда музиката ми."

Пред малко спомена , че си поставила началото на самостоятелния си проект, в стил „one woman show", по време на пандемията. Смяташ ли, че ако не беше този период на изолация, нещата при теб щяха да се развият по напълно различен начин.

"Да, смятам, че пандемията беше много тежък момент, защото бяхме изолирани и наистина мисля, че моят проект не би се осъществил, никога не съм си представяла, че ще свиря сама и въобще да съм сама на сцената. Преди винаги съм свирила с група. Винаги ми е харесвало да създавам и да изпълнявам музика и сигурно щеше да е в някакъв друг формат, така че наистина това даде посоката на моя проект."

Нещата ти обикновено звучат по- мрачно, от една страна заради инструментите, които използваш и от друга заради текстовете ти.

"Да, наистина песните ми звучат по- мрачно, не правя щастливи песни. В Португалия, когато говоря за португалската традиционна музика и не става дума само за фадо, това е музиката, която са пеели хората, докато работят на полето например и тя е записана от композитори, които са направили различни версии по нея. Разбира се имаме фадо и в него можете да откриете всички възможни тъжни неща. Фадото е тъжно, няма да откриете щастлива фадо песен. Вероятно това е причината да правя и аз такава музика, това са и темите в музиката ми. Разбира се заради ритъма в песните ми, можете да танцувате на тях. Освен това понякога засягам теми, които касаят обществото ни, лошите неща, които се случват. Може би след този наш разговор, ще започна да правя и по- щастливи неща."

24 годишната португалка Ana Lua Caiano, продължава да предизвиква себе си, да създава поп, който обединява традиционното и модерното, с огромен ресурс от лупове, бийт машини, синтезатори, клавишни, барабани и използването на глас и мелодии,отражение на забързаното ни ежедневие. Ana Lua Caiano изследва музикалния фюжън, съчетавайки традиционна португалска музика с електронна музика, използвайки хорове, хармонии и канони, съчетани с бийт машини и звуци, взети от ежедневието и така нейната музика пренася традиционното португалско наследство в модерния, електронен и технологичен свят. Ето и над какво работи в момента моята усмихната и много позитивна събеседничка Ана Луа Каяно.

"Точно сега завършвам работата по албума ми, който трябва да бъде завършен през март. Това е първият ми албум и аз съм много развълнувана, защото предишните ми издания бяха мини албуми. Сега ще издам първия си дългосвирещ албум, с повече песни, работя по него отдавна. Наистина съм много щастлива, защото това е моето ново лице, моята нова музика. Тук изпълних за първи път неща, които преди не съм свирила никъде и затова съм изключително развълнувана."

Наградите ММЕА са едно от много желаните отличия, което дава шанс на многообещаващите млади европейски музиканти да достигнат до голямата европейска сцена, а от там и до световно признание. Беше ли изненадана, когато получи номинацията за наградата ММЕА

"Да, наистина бях много изненадана, защото на практика започнах да се представям на сцена и първият ми компактдиск излезе през 2022 година, това беше много …. Нещо и затова бях много изненадана и едновременно щастлива, защото по- голямата част от времето съм свирила само в Португалия и едва сега започнах да излизам извън страната, надявам се да дойда и при вас в България. Разбира се харесва ми да изнасям концерти в Португалия, но се надявам да имам изяви и в чужбина. Затова бях много изненадана, че съм разпозната и съм номинирана за европейската наградата за млади таланти."

Спомняш ли си как научи новината, че си номинирана

"Научих я от моя мендижър, който ми се обади и ми каза „Аааа, имаш имейл, номинирана си! Аз отговорих „Какво! Наистина беше неочаквано за мен."

Какво мислиш за фестивала „Евросоник“

"Смятам, че това е страхотен фестивал, за мен този фестивал е важен, защото ме срещна с много различни култури, които събира на едно място, виждаш музиканти от цяла Европа и това е невероятно. Хубаво е, че има такова събитие като „Евросоник“, страхотно е!"

Какво ще кажеш за финал на слушателите на Националното радио.

11 Искам да дойда в България, искам да изнеса шоуто си при вас. Всъщност гаджето на сестра ми е от България и затова съм любопитна да дойда при вас. Искам да пипна сняг, в Португалия нямаме сериозна снежна покрива, а обичаме да караме ски, да се катерим в планината и ако искате да чуете моята музика сте добре дошли.

Това разказа специално за предаването „Евробокс“ португалската певица, музикант и автор Ана Луа Каяно.

Чуйте цялото интервю с португалката в приложения аудиофайл.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Плевен откриха традиционния „Пролетен салон“ на художниците

В навечерието на един от най-обичаните пролетни празници – Цветница, в Плевен откриха традиционния „Пролетен салон“ на художниците в галерия Арт Център. Над 100 творби на 54 автора привличат интереса на плевенчани и гостите на града. "Пролетният салон на плевенските художници е една традиционна изложба. В нея са поканени да участват обикновено всички..

публикувано на 28.04.24 в 07:34

Китаристът Георги Димитров - Жожо с дебютен албум за Naxos

От днес, 26 април, на световния музикален пазар е Баховият албум на Георги Димитров - Жожо. Изключително щастливи и горди сме с младия български китарист, чийто талант беше разпознат и подкрепен още в ранна детска възраст. След завършването на Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София и Университета за музика в Грац, сега българинът е..

публикувано на 26.04.24 в 18:35
Ваня Пешева

Артис - софийският фестивал за класическа музика и изкуства

На 30 април от 19 часа в зала 9 на НДК ще бъде открито третото издание на Международния фестивал за класическа музика и изкуства “Артис”. Началото ще бъде поставено с клавирен концерт на надарени деца - възпитаници на Национално музикално училище “Любомир Пипков” - София, и изложба с творби на талантливи млади художници от Частното училище по..

публикувано на 26.04.24 в 18:16
Маестро Георги Димитров пред Симфоничния оркестър на БНР

Музикална рядкост: "Стабат матер" от Шуберт ще звучи на софийска сцена

Името на доайена сред българските диригенти Георги Димитров присъства много активно в концертните афиши и в звукозаписния план на Симфоничния оркестър на БНР през този сезон. На 26 април от 19 часа в зала "България" маестрото ще ръководи концерт под мотото "В навечерието на Великден". За подходящо настроение преди Страстната седмица ще допринесе..

публикувано на 26.04.24 в 13:34
Елиана Лилова

Франция във фокуса на One Dance Festival 2024

Фестивалът на танците в Пловдив започва на 10 май . Билетите за 16-ото издание на One Dance Festival вече са в продажба. Все още има билети, като по повод на Международния ден на танца – 29 април, ще има 30% намаление за всички билети, закупени след 20 часа вечерта. Това каза пред БНР Елиа Лилова – директор на One Dance Week. Спектаклите..

публикувано на 26.04.24 в 10:25
Антонина Бонева

Антонина Бонева отбелязва с концерти 40 години педагогическа дейност

В петъчната вечер, на 26 април, в Централния военен клуб от 19 ч. именитата наша пианистка и преподавателка в Националното музикално училище "Любомир Пипков" - София Антонина Бонева ще отпразнува 40 години педагогическа дейност. На сцената тя ще бъде с четирима свои ученици. Всеки от тях ще е солист на Симфониета София с диригент Свилен Симеонов,..

публикувано на 25.04.24 в 17:58
Израелската опера в Тел Авив

Премиера на “Орфей и Евридика“ в Телавивската опера

Традиция е преди всяко представление на Телавивската опера да има образователна лекция за създателите и изпълнителите на дадена опера, за ролята й в развитието на музикалното изкуство. Изнасят я критици, диригенти, режисьори, но преди премиерата на "Орфей и Евридика" на Глук лекторът беше тенор от хора. На незапознатите с тази певческа формация..

обновено на 25.04.24 в 16:47